
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
Schab w sosie
Plastry schabu oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żeliwnym podgrzewamy masło z łyżką oliwy i smażymy schab 1-2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy z naczynia, a na pozostałym tłuszczu smażymy krótko cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w kostkę chorizo i smażymy 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy 3/4 szklanki porto oraz 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy i pokrojone w talarki oliwki. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą. Gotujemy około 15 minut i redukujemy ilość płynów.
Schab kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu pod koniec gotowania. Podgrzewamy mięso w sosie około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ryż
Roztarte w moździerzu nasiona kolendry prażymy chwilę w garnku z rozgrzanym masłem. Dodajemy ugotowany ryż biały i brązowy, doprawiamy solą oraz pieprzem, całość podgrzewamy. Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę.
Schab w sosie przekładamy do miski, dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Zobacz przepisy
na święta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3494 dni temu
coś za bardzo nam schudłeś marnie wyglądasz!
odpowiedz
1740 dni temu
A może coś w garnku Rzymskim dostałam w prezencie panu panie Karolu i chciałabym prosić o jakiś przepis w tym naczyniu 😄
3509 dni temu
Mr....ładną masz koszulkę Pascal ;***
odpowiedz