Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
Schab w sosie
Plastry schabu oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żeliwnym podgrzewamy masło z łyżką oliwy i smażymy schab 1-2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy z naczynia, a na pozostałym tłuszczu smażymy krótko cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w kostkę chorizo i smażymy 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy 3/4 szklanki porto oraz 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy i pokrojone w talarki oliwki. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą. Gotujemy około 15 minut i redukujemy ilość płynów.
Schab kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu pod koniec gotowania. Podgrzewamy mięso w sosie około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ryż
Roztarte w moździerzu nasiona kolendry prażymy chwilę w garnku z rozgrzanym masłem. Dodajemy ugotowany ryż biały i brązowy, doprawiamy solą oraz pieprzem, całość podgrzewamy. Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę.
Schab w sosie przekładamy do miski, dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.
Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.
Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Chorizo i serem Manchego
- Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
- Schab w sosie paprykowym
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
- Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Forszmak
- Kokosowe curry z krewetkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Makaron z pieczoną kaczką
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Makaron chow mein z woka
- Pierogi z grzybami i kapustą
- Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
- Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Jaglane à la bounty w słoiczku
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3364 dni temu
coś za bardzo nam schudłeś marnie wyglądasz!
odpowiedz
1610 dni temu
A może coś w garnku Rzymskim dostałam w prezencie panu panie Karolu i chciałabym prosić o jakiś przepis w tym naczyniu 😄
3379 dni temu
Mr....ładną masz koszulkę Pascal ;***
odpowiedz