Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne

Schab w sosie

Plastry schabu oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żeliwnym podgrzewamy masło z łyżką oliwy i smażymy schab 1-2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy z naczynia, a na pozostałym tłuszczu smażymy krótko cebulę. Dodajemy czosnek, chorizo i smażymy 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy 3/4 szklanki porto oraz 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy, oliwki. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą. Gotujemy około 15 minut i redukujemy ilość płynów.

Schab kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu pod koniec gotowania. Podgrzewamy mięso w sosie około 5 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Ryż

Kolendrę prażymy chwilę w garnku z rozgrzanym masłem. Dodajemy ugotowany ryż biały i brązowy, doprawiamy solą oraz pieprzem, całość podgrzewamy. Na koniec dodajemy świeżą kolendrę.

Schab w sosie przekładamy do miski, dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1138 dni temu
    coś za bardzo nam schudłeś marnie wyglądasz!

    odpowiedz

  • Samanta Samanta
    1153 dni temu
    Mr....ładną masz koszulkę Pascal ;***

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram