Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne z przykryciem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy mieszanką greckich przypraw.
Dodajemy pokruszony w dłoniach ser feta, 2 łyżki drobno posiekanej mięty, drobno posiekany czosnek, oliwki pokrojone na mniejsze kawałki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: ZAWIJAMY DOLMADES
Na marynowane liście winogron wykładamy porcje farszu (ok. 40 g). Boki liści zakładamy do środka, zamykając farsz wewnątrz, by uzyskać niewielkie gołąbki.
Krok 3: PIECZEMY DOLMADES
Dolmades układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP I PODAJEMY DOLMADES
Kefir, oliwę i czosnek łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity dip. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, drobno posiekaną miętą, solą i pieprzem. Mieszamy.
Upieczone dolmades podajemy z kefirowo-czosnkowym dipem. Opcjonalnie: dekorujemy listkami pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Gołąbki z botwinki i indyka
Pyszne, zdrowe i sezonowe danie. Delikatne, a zarazem pełne smaku. Warto przygotować to danie z botwinek i młodych warzyw, pieczone są wyjątkowo smaczne.
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.
Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.
Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mięsno-serowe empanadas z warzywami
- Whoopies
- Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
- Pieczona ryba po grecku
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
- Chlebek pizzowy
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Minipizze razowe z warzywami
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Najlepszy rosół
- Crostini z burratą à la caprese
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Kotleciki z tofu
- Ryba pod kruszonką na parze
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sos koperkowy
- EKSPRESOWY BIGOS
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Gnocchi dyniowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
678 dni temu
Dziś zrobiłem DOLMADES Z MIĘSEM MIELONYM I OLIWKAMI Wyszły GENIALNIE !!!!! Po prostu super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam Serdecznie.
odpowiedz
1395 dni temu
sieam
odpowiedz