Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne z przykryciem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender

Sposób przygotowania:


Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy mieszanką greckich przypraw.

Dodajemy pokruszony w dłoniach ser feta, 2 łyżki drobno posiekanej mięty, drobno posiekany czosnek, oliwki pokrojone na mniejsze kawałki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 2: ZAWIJAMY DOLMADES

Na marynowane liście winogron wykładamy porcje farszu (ok. 40 g). Boki liści zakładamy do środka, zamykając farsz wewnątrz, by uzyskać niewielkie gołąbki.

Krok 3: PIECZEMY DOLMADES

Dolmades układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP I PODAJEMY DOLMADES

Kefir, oliwę i czosnek łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity dip. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, drobno posiekaną miętą, solą i pieprzem. Mieszamy.

Upieczone dolmades podajemy z kefirowo-czosnkowym dipem. Opcjonalnie: dekorujemy listkami pietruszki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram