
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne z przykryciem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy mieszanką greckich przypraw.
Dodajemy pokruszony w dłoniach ser feta, 2 łyżki drobno posiekanej mięty, drobno posiekany czosnek, oliwki pokrojone na mniejsze kawałki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: ZAWIJAMY DOLMADES
Na marynowane liście winogron wykładamy porcje farszu (ok. 40 g). Boki liści zakładamy do środka, zamykając farsz wewnątrz, by uzyskać niewielkie gołąbki.
Krok 3: PIECZEMY DOLMADES
Dolmades układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP I PODAJEMY DOLMADES
Kefir, oliwę i czosnek łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity dip. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, drobno posiekaną miętą, solą i pieprzem. Mieszamy.
Upieczone dolmades podajemy z kefirowo-czosnkowym dipem. Opcjonalnie: dekorujemy listkami pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1024 dni temu
Dziś zrobiłem DOLMADES Z MIĘSEM MIELONYM I OLIWKAMI Wyszły GENIALNIE !!!!! Po prostu super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam Serdecznie.
Odpowiedz
1741 dni temu
sieam
Odpowiedz