Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne z przykryciem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:


Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy mieszanką greckich przypraw.

Dodajemy pokruszony w dłoniach ser feta, 2 łyżki drobno posiekanej mięty, drobno posiekany czosnek, oliwki pokrojone na mniejsze kawałki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 2: ZAWIJAMY DOLMADES

Na marynowane liście winogron wykładamy porcje farszu (ok. 40 g). Boki liści zakładamy do środka, zamykając farsz wewnątrz, by uzyskać niewielkie gołąbki.

Krok 3: PIECZEMY DOLMADES

Dolmades układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP I PODAJEMY DOLMADES

Kefir, oliwę i czosnek łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity dip. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, drobno posiekaną miętą, solą i pieprzem. Mieszamy.

Upieczone dolmades podajemy z kefirowo-czosnkowym dipem. Opcjonalnie: dekorujemy listkami pietruszki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    678 dni temu
    Dziś zrobiłem DOLMADES Z MIĘSEM MIELONYM I OLIWKAMI Wyszły GENIALNIE !!!!! Po prostu super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam Serdecznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1395 dni temu
    sieam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!