
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne z przykryciem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy mieszanką greckich przypraw.
Dodajemy pokruszony w dłoniach ser feta, 2 łyżki drobno posiekanej mięty, drobno posiekany czosnek, oliwki pokrojone na mniejsze kawałki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: ZAWIJAMY DOLMADES
Na marynowane liście winogron wykładamy porcje farszu (ok. 40 g). Boki liści zakładamy do środka, zamykając farsz wewnątrz, by uzyskać niewielkie gołąbki.
Krok 3: PIECZEMY DOLMADES
Dolmades układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP I PODAJEMY DOLMADES
Kefir, oliwę i czosnek łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity dip. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, drobno posiekaną miętą, solą i pieprzem. Mieszamy.
Upieczone dolmades podajemy z kefirowo-czosnkowym dipem. Opcjonalnie: dekorujemy listkami pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Gołąbki z botwinki i indyka
Pyszne, zdrowe i sezonowe danie. Delikatne, a zarazem pełne smaku. Warto przygotować to danie z botwinek i młodych warzyw, pieczone są wyjątkowo smaczne.

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!

Zobacz przepisy
na święta
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
822 dni temu
Dziś zrobiłem DOLMADES Z MIĘSEM MIELONYM I OLIWKAMI Wyszły GENIALNIE !!!!! Po prostu super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam Serdecznie.
odpowiedz
1540 dni temu
sieam
odpowiedz