zobacz film Jajka po turecku z chlebkami z patelni

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • bawełnianą ściereczkę
  • wałek
  • małe sitko o drobnych oczkach
  • łyżkę cedzakową

Przygotuj wcześniej:

Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.

Sposób przygotowania:

CHLEBKI Z PATELNI

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W misce łączymy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże się uaktywniły.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Do rozczynu dodajemy jogurt, oliwę i sól i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki ciasta. Tak przygotowaną masę wyrabiamy, aż będzie gładka, miękka i elastyczna.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta na chlebki można dodać dodatkową łyżkę mąki.

KROK 3: FORMUJEMY CHLEBKI

Gotowe ciasto dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich chlebki. Każdy oprószamy delikatnie mąką, odkładamy na deskę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok. 15 minut, aby wyrosły.

KROK 4: SMAŻYMY CHLEBKI

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok. 10-15 cm. Tak przygotowane chlebki smarujemy oliwą i podsmażamy na patelni z obu stron, po przewróceniu delikatnie smarujemy je masłem.

JAJKA PO TURECKU

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY

Czosnek i koperek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z jogurtem oraz skórką i sokiem z cytryny.

KROK 2: GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE

Jajka, po jednym, przez kilka minut odcedzamy na małym sitku o drobnych oczkach. Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, aby utrzymywała stałą temperaturę. Wodę energicznie mieszamy, tworząc wir. Jajko dodajemy w środek wiru i gotujemy ok. 1,5-2 minut. Po tym czasie wyjmujemy je przy użyciu łyżki cedzakowej i delikatnie osuszamy z wody na ręczniku papierowym. Tak samo gotujemy drugie jajko.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY

Na patelnię dodajemy oliwę i masło. Jeszcze zanim masło się roztopi, wsypujemy kurkumę, wędzoną paprykę i płatki chili. Całość podgrzewamy, aż masło zacznie się pienić.

PODANIE

Na talerze nakładamy po połowie sosu jogurtowego i ozdabiamy go sosem maślanym. Na tak przygotowanych talerzach układamy po jajku, które doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obok jajek układamy po połowie pokrojonego w plastry awokado i posypujemy je czarnuszką. Każdy z talerzy dekorujemy koperkiem i podajemy całość z chlebkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!