zobacz film Jajka po turecku z chlebkami z patelni

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • bawełnianą ściereczkę
  • wałek
  • małe sitko o drobnych oczkach
  • łyżkę cedzakową

Przygotuj wcześniej:

Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.

Sposób przygotowania:

CHLEBKI Z PATELNI

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W misce łączymy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże się uaktywniły.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Do rozczynu dodajemy jogurt, oliwę i sól i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki ciasta. Tak przygotowaną masę wyrabiamy, aż będzie gładka, miękka i elastyczna.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta na chlebki można dodać dodatkową łyżkę mąki.

KROK 3: FORMUJEMY CHLEBKI

Gotowe ciasto dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich chlebki. Każdy oprószamy delikatnie mąką, odkładamy na deskę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok. 15 minut, aby wyrosły.

KROK 4: SMAŻYMY CHLEBKI

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok. 10-15 cm. Tak przygotowane chlebki smarujemy oliwą i podsmażamy na patelni z obu stron, po przewróceniu delikatnie smarujemy je masłem.

JAJKA PO TURECKU

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY

Czosnek i koperek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z jogurtem oraz skórką i sokiem z cytryny.

KROK 2: GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE

Jajka, po jednym, przez kilka minut odcedzamy na małym sitku o drobnych oczkach. Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, aby utrzymywała stałą temperaturę. Wodę energicznie mieszamy, tworząc wir. Jajko dodajemy w środek wiru i gotujemy ok. 1,5-2 minut. Po tym czasie wyjmujemy je przy użyciu łyżki cedzakowej i delikatnie osuszamy z wody na ręczniku papierowym. Tak samo gotujemy drugie jajko.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY

Na patelnię dodajemy oliwę i masło. Jeszcze zanim masło się roztopi, wsypujemy kurkumę, wędzoną paprykę i płatki chili. Całość podgrzewamy, aż masło zacznie się pienić.

PODANIE

Na talerze nakładamy po połowie sosu jogurtowego i ozdabiamy go sosem maślanym. Na tak przygotowanych talerzach układamy po jajku, które doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obok jajek układamy po połowie pokrojonego w plastry awokado i posypujemy je czarnuszką. Każdy z talerzy dekorujemy koperkiem i podajemy całość z chlebkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jajka po turecku – poznaj ten śniadaniowy przysmak

Kuchnia turecka nie jest tak dobrze znana w Polsce jak choćby kuchni włoska, francuska, meksykańska czy orientalna. Nie oznacza to jednak, że nie zasługuje na poznanie przez ambitnych odkrywców! Od czego zacząć poszerzanie horyzontów kulinarnych o ten ważny kierunek? Możliwości jest sporo. Odpowiednie na początek będą z pewnością słynne jajka po turecku. Co musisz wiedzieć o tej potrawie?

Jaja po turecku noszą w swojej ojczyźnie nazwę çilbir. W tym miejscu musimy zaznaczyć, że jajka po turecku to nie tyle jeden przepis, ile sposób, czy raczej sposoby przyrządzania jajek na twardo. Kulinarna historia jajek po turecku sięga wielu stuleci wstecz, czasów świetności Imperium Osmańskiego. Znaną nam wersję jajka sadzonego po turecku – czyli jajka w koszulce w jogurcie z dodatkiem czosnku – kojarzymy zazwyczaj z władaniem kontrowersyjnego sułtana Abdülhamida II panującego do 1909 roku. Trzeba jednak zaznaczyć, że jajka po turecku są specjałem znanym w Europie o wiele dłużej. Zagościły one na Bałkanach prawdopodobnie w okolicach XV wieku, i to wtedy właśnie zaczęła się ich międzynarodowa kulinarna kariera.

Jajka po turecku to specjał, który, jak łatwo się domyślić, spożywany jest przede wszystkim w porze śniadaniowej. To pyszne, aromatyczne danie, które z pewnością może stanowić mistrzowskie rozpoczęcie dnia. Zapewniamy, że polecane przez Kuchnię Lidla jajka po turecku dodadzą Ci energii na długie godziny! Przyjrzyjmy się przepisowi na najlepsze jajka po turecku według przepisu Kingi Paruzel!

Jajka po turecku – przepis Kuchni Lidla          

Jajka po turecku z przepisu Kuchni Lidla to propozycja kulinarna, która będzie w stanie pozytywnie zaskoczyć nawet tych, którzy bardzo dobrze znają ten śniadaniowy specjał wywodzący się z Azji Mniejszej. To o wiele więcej niż po prostu jajko sadzone czy jajecznica po turecku z jogurtem. Dwóm podstawowym składnikom dania towarzyszy szereg starannie wyselekcjonowanych dodatków, które w połączeniu ze sobą zapewniają naprawdę ciekawe efekty. Oprócz standardowych składników w kompozycji pojawiają się m.in. kurkuma, chili i papryka wędzona. Całość wzbogaca o odświeżające akcenty soku z cytryny. Co jeszcze w przepisie na jajka po turecku Kuchni Lidla powinno zwrócić uwagę wymagających koneserów? Choćby fakt, że towarzyszą im przepyszne chrupiące chlebki z patelni! Wszystko to sprawia, że nasz przepis na jajka po turecku pozwoli Ci przyrządzić posiłek nie tylko zachwycający głębią smaku, lecz także bardzo sycący. To idealny pomysł na śniadanie po turecku dla tych, którzy nie wyobrażają sobie porannego posiłku bez dodatku pieczywa. Zanim jednak przystąpisz do realizacji naszego przepisu na jajka po turecku, upewnij się, że oprócz wszystkich wymienionych składników masz w zasięgu ręki niezbędne akcesoria kuchenne, czyli wałek, łyżkę cedzakową i resztę!

Jak zrobić jajka po turecku po mistrzowsku?               

Jeśli zastanawiając się, jak zrobić jajka po turecku, trafiłeś na naszą stronę, zauważyłeś na pewno, że realizacja naszego przepisu przebiega w 2 etapach. Faza pierwsza dotyczy chlebków – przygotowania rozczynu, wyrobienia ciasta, formowania placków i ich podsmażenia, druga – przygotowania jajek po turecku z jogurtem. Jesteśmy pewni, że kwestia przyrządzenia chlebków na tureckie śniadanie według naszego przepisu nie rodzi żadnych niejasności. Z tego względu pragniemy skupić się teraz jeszcze przez chwilę na tym, jak się robi jajka po turecku.

Na wstępie zatem radzimy zająć się sosem do jajka po turecku z jogurtem. Składa się on oczywiście z jogurtu, czosnku, koperku i soku z cytryny. Następnie przychodzi pora na same jajka. Koniecznie pamiętaj, aby zgodnie z przepisem gotować je pojedynczo, energicznie mieszając w wirze, a następnie odsączyć po wyjęciu z wody. Po ugotowaniu obu jajek po turecku z jogurtem pozostało Ci zająć się sosem maślanym oraz eleganckim i apetycznym podaniem dania. Nasza propozycja zakłada serwowanie ich z sosem maślanym, awokado, czarnuszką, koperkiem i oczywiście – chlebkami. Możesz jednak swobodnie eksperymentować w zakresie doboru dodatków. Popularnością cieszą się choćby jajka po turecku z pomidorami czy grzankami, z kolendrą i miętą. Możesz też przyrządzić jajko po turecku fit z chlebem wieloziarnistym! Jeśli zatem najdzie Cię ochota na nieznaczne urozmaicenie przepisu na jajka po turecku, jesteśmy pewni, że przy odrobinie kreatywności osiągniesz imponujące rezultaty!

Koniecznie wypróbuj też inne polecane przez Kuchnię Lidla propozycje dań na bazie jajek. Na przykład jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami, jajka po benedyktyńsku (z serem i sosem z żółtek), jajka po rosyjsku (z majonezem, musztardą, ogórkiem i pstrągiem) czy jajka po hiszpańsku (z papryką chili, cebulą i tortillą). Kuchnia Lidla zaprasza Cię na prawdziwą podróż dookoła świata. Co do jednego nie ma wątpliwości – zacznij od wyśmienitych jajek po turecku według pomysłu Kingi Paruzel! Wierzymy, że wszystko pójdzie zgodnie z planem i przygotujesz je jeszcze wiele razy.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!