
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ściereczkę
- minutnik
- łyżkę cedzakową
- kieliszki do jajek
- tarkę o grubych oczkach
- ręcznik papierowy
- rękawiczki gumowe
Sposób przygotowania:
JAJKA NA MIĘKKO, PÓŁTWARDO I TWARDO
Krok 1: ZAGOTOWUJEMY WODĘ
Jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, tak aby miały temperaturę pokojową. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy w niej jajko, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Woda powinna przykrywać jajko w całości.
Krok 2: GOTUJEMY JAJKA
Jeśli chcemy uzyskać jajko na miękko, gotujemy je 4-5 minut. Jajko na półtwardo wymaga gotowania ok. 6-7 minut. Jajko na twardo gotujemy natomiast ok. 8-9 minut.
Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.
Krok 3: HARTUJEMY JAJKA
Ugotowane jajko wyjmujemy z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania.
Wskazówka! Jajko na miękko powinno mieć płynne żółtko i delikatnie ścięte białko. Jajko na półtwardo charakteryzuje się miękkim, lekko ściętym żółtkiem i całkowicie ściętym białkiem. Jajko na twardo rozpoznamy po całkowicie ściętym żółtku i białku.
NATURALNE BARWNIKI
Krok 1: GOTUJEMY WODĘ Z OCTEM
Wodę łączymy w garnku z octem. Zagotowujemy.
Krok 2: BARWIMY WODĘ WYBRANYM BARWNIKIEM
Do zagotowanej wody dodajemy wybrany naturalny barwnik: kurkumę (dla uzyskania koloru żółtego), buraki starte na tarce o grubych oczkach (dla uzyskania koloru różowego), poszatkowaną czerwoną kapustę (dla uzyskania koloru niebieskiego) lub łupiny cebuli (dla uzyskania koloru brązowego).
Wodę z barwnikiem gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Krok 3: GOTUJEMY JAJKA W BARWNIKU
Jajka przecieramy ręcznikiem papierowym delikatnie zwilżonym octem i ostrożnie przekładamy do zabarwionej, gotującej się wody.
Gotujemy ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy płomień.
Krok 4: STUDZIMY I POLERUJEMY JAJKA
Jajka studzimy w zabarwionej wodzie. Im więcej czasu poświęcimy na ten proces, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
Zabarwione jajka wyjmujemy z zalewy i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. By uzyskać różną intensywność kolorów, pocieramy jajka krócej lub dłużej. Dłuższe pocieranie sprawi, że kolor będzie subtelniejszy.
Aby jajka błyszczały, możemy posmarować je oliwą.
JAJKA Z MAJONEZEM Z AWOKADO
Przygotuj wcześniej
Jajka ugotuj na twardo.
Krok 1: ODDZIELAMY MIĄŻSZ AWOKADO OD SKÓRKI
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ miażdżymy w skórce za pomocą widelca, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Przekładamy do miski.
Krok 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, delikatnie rozdrabniając kawałki awokado.
Krok 3: DEKORUJEMY JAJKA
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka wykładamy porcję majonezu z awokado.
Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w plasterki.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!

Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Jajka faszerowane oliwkami i suszonymi pomidorami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Komentarze (1)
1159 dni temu
Autorka przepisu zapomniała chyba, że jajka mają różne wielkości oznaczone na opakowaniach jako S, M, L, zdarzają się też jajka naprawdę duże z podwójnym żółtkiem. I nie można tu zastosować uniwersalnej zasady - czas gotowania trzeba dostosować przede wszystkim do wielkości jajek. Z mojego doświadczenia wynika, że małe jajko o rozmiarze S potrzebuje tylko 3 do 3,5 minut by wyszło na miękko, po 5 minutach są już ugotowane na twardo, oczywiście duże jako o rozmiarze L potrzebuje więcej czasu. pozdrawiam
odpowiedz