Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ściereczkę
- minutnik
- łyżkę cedzakową
- kieliszki do jajek
- tarkę o grubych oczkach
- ręcznik papierowy
- rękawiczki gumowe
Sposób przygotowania:
JAJKA NA MIĘKKO, PÓŁTWARDO I TWARDO
Krok 1: ZAGOTOWUJEMY WODĘ
Jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, tak aby miały temperaturę pokojową. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy w niej jajko, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Woda powinna przykrywać jajko w całości.
Krok 2: GOTUJEMY JAJKA
Jeśli chcemy uzyskać jajko na miękko, gotujemy je 4-5 minut. Jajko na półtwardo wymaga gotowania ok. 6-7 minut. Jajko na twardo gotujemy natomiast ok. 8-9 minut.
Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.
Krok 3: HARTUJEMY JAJKA
Ugotowane jajko wyjmujemy z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania.
Wskazówka! Jajko na miękko powinno mieć płynne żółtko i delikatnie ścięte białko. Jajko na półtwardo charakteryzuje się miękkim, lekko ściętym żółtkiem i całkowicie ściętym białkiem. Jajko na twardo rozpoznamy po całkowicie ściętym żółtku i białku.
NATURALNE BARWNIKI
Krok 1: GOTUJEMY WODĘ Z OCTEM
Wodę łączymy w garnku z octem. Zagotowujemy.
Krok 2: BARWIMY WODĘ WYBRANYM BARWNIKIEM
Do zagotowanej wody dodajemy wybrany naturalny barwnik: kurkumę (dla uzyskania koloru żółtego), buraki starte na tarce o grubych oczkach (dla uzyskania koloru różowego), poszatkowaną czerwoną kapustę (dla uzyskania koloru niebieskiego) lub łupiny cebuli (dla uzyskania koloru brązowego).
Wodę z barwnikiem gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Krok 3: GOTUJEMY JAJKA W BARWNIKU
Jajka przecieramy ręcznikiem papierowym delikatnie zwilżonym octem i ostrożnie przekładamy do zabarwionej, gotującej się wody.
Gotujemy ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy płomień.
Krok 4: STUDZIMY I POLERUJEMY JAJKA
Jajka studzimy w zabarwionej wodzie. Im więcej czasu poświęcimy na ten proces, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
Zabarwione jajka wyjmujemy z zalewy i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. By uzyskać różną intensywność kolorów, pocieramy jajka krócej lub dłużej. Dłuższe pocieranie sprawi, że kolor będzie subtelniejszy.
Aby jajka błyszczały, możemy posmarować je oliwą.
JAJKA Z MAJONEZEM Z AWOKADO
Przygotuj wcześniej
Jajka ugotuj na twardo.
Krok 1: ODDZIELAMY MIĄŻSZ AWOKADO OD SKÓRKI
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ miażdżymy w skórce za pomocą widelca, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Przekładamy do miski.
Krok 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, delikatnie rozdrabniając kawałki awokado.
Krok 3: DEKORUJEMY JAJKA
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka wykładamy porcję majonezu z awokado.
Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w plasterki.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!
Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!
Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka po benedyktyńsku
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Halloweenowe jajka z dipem z awokado
- Wegańskie makaroniki
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Makaronowa frittata z warzywami
- Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
- Owsianka do lunchboxa
- Szarlotka z orzechami nerkowca
- Egzotyczny trifle z curry
- Cytryny w miodzie
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Sałatka z brokułem i serem roquefort
- Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Ciastka jak jajka sadzone
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
- Grahamka z masłem orzechowym i owocami
- Babka ziemniaczana z kaszanką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1652 dni temu
Autorka przepisu zapomniała chyba, że jajka mają różne wielkości oznaczone na opakowaniach jako S, M, L, zdarzają się też jajka naprawdę duże z podwójnym żółtkiem. I nie można tu zastosować uniwersalnej zasady - czas gotowania trzeba dostosować przede wszystkim do wielkości jajek. Z mojego doświadczenia wynika, że małe jajko o rozmiarze S potrzebuje tylko 3 do 3,5 minut by wyszło na miękko, po 5 minutach są już ugotowane na twardo, oczywiście duże jako o rozmiarze L potrzebuje więcej czasu. pozdrawiam
odpowiedz