zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ściereczkę
  • minutnik
  • łyżkę cedzakową
  • kieliszki do jajek
  • tarkę o grubych oczkach
  • ręcznik papierowy
  • rękawiczki gumowe

Sposób przygotowania:

JAJKA NA MIĘKKO, PÓŁTWARDO I TWARDO

Krok 1: ZAGOTOWUJEMY WODĘ

Jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, tak aby miały temperaturę pokojową. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy w niej jajko, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Woda powinna przykrywać jajko w całości.

Krok 2: GOTUJEMY JAJKA

Jeśli chcemy uzyskać jajko na miękko, gotujemy je 4-5 minut. Jajko na półtwardo wymaga gotowania ok. 6-7 minut. Jajko na twardo gotujemy natomiast ok. 8-9 minut.

Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.

Krok 3: HARTUJEMY JAJKA

Ugotowane jajko wyjmujemy z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania.

Wskazówka! Jajko na miękko powinno mieć płynne żółtko i delikatnie ścięte białko. Jajko na półtwardo charakteryzuje się miękkim, lekko ściętym żółtkiem i całkowicie ściętym białkiem. Jajko na twardo rozpoznamy po całkowicie ściętym żółtku i białku.

NATURALNE BARWNIKI

Krok 1: GOTUJEMY WODĘ Z OCTEM

Wodę łączymy w garnku z octem. Zagotowujemy.

Krok 2: BARWIMY WODĘ WYBRANYM BARWNIKIEM

Do zagotowanej wody dodajemy wybrany naturalny barwnik: kurkumę (dla uzyskania koloru żółtego), buraki starte na tarce o grubych oczkach (dla uzyskania koloru różowego), poszatkowaną czerwoną kapustę (dla uzyskania koloru niebieskiego) lub łupiny cebuli (dla uzyskania koloru brązowego).

Wodę z barwnikiem gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut.

Krok 3: GOTUJEMY JAJKA W BARWNIKU

Jajka przecieramy ręcznikiem papierowym delikatnie zwilżonym octem i ostrożnie przekładamy do zabarwionej, gotującej się wody.

Gotujemy ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy płomień.

Krok 4: STUDZIMY I POLERUJEMY JAJKA

Jajka studzimy w zabarwionej wodzie. Im więcej czasu poświęcimy na ten proces, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.

Zabarwione jajka wyjmujemy z zalewy i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. By uzyskać różną intensywność kolorów, pocieramy jajka krócej lub dłużej. Dłuższe pocieranie sprawi, że kolor będzie subtelniejszy.

Aby jajka błyszczały, możemy posmarować je oliwą.

JAJKA Z MAJONEZEM Z AWOKADO

Krok 1: ODDZIELAMY MIĄŻSZ AWOKADO OD SKÓRKI

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ miażdżymy w skórce za pomocą widelca, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Przekładamy do miski.

Krok 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, delikatnie rozdrabniając kawałki awokado.

Krok 3: DEKORUJEMY JAJKA

Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka wykładamy porcję majonezu z awokado.

Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w plasterki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Magda Magda
    61 dni temu
    Autorka przepisu zapomniała chyba, że jajka mają różne wielkości oznaczone na opakowaniach jako S, M, L, zdarzają się też jajka naprawdę duże z podwójnym żółtkiem. I nie można tu zastosować uniwersalnej zasady - czas gotowania trzeba dostosować przede wszystkim do wielkości jajek. Z mojego doświadczenia wynika, że małe jajko o rozmiarze S potrzebuje tylko 3 do 3,5 minut by wyszło na miękko, po 5 minutach są już ugotowane na twardo, oczywiście duże jako o rozmiarze L potrzebuje więcej czasu. pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram