Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ściereczkę
 - minutnik
 - łyżkę cedzakową
 - kieliszki do jajek
 - tarkę o grubych oczkach
 - ręcznik papierowy
 - rękawiczki gumowe
 
Sposób przygotowania:
JAJKA NA MIĘKKO, PÓŁTWARDO I TWARDO
Krok 1: ZAGOTOWUJEMY WODĘ
Jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, tak aby miały temperaturę pokojową. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy w niej jajko, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Woda powinna przykrywać jajko w całości.
Krok 2: GOTUJEMY JAJKA
Jeśli chcemy uzyskać jajko na miękko, gotujemy je 4-5 minut. Jajko na półtwardo wymaga gotowania ok. 6-7 minut. Jajko na twardo gotujemy natomiast ok. 8-9 minut.
Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.
Krok 3: HARTUJEMY JAJKA
Ugotowane jajko wyjmujemy z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania.
Wskazówka! Jajko na miękko powinno mieć płynne żółtko i delikatnie ścięte białko. Jajko na półtwardo charakteryzuje się miękkim, lekko ściętym żółtkiem i całkowicie ściętym białkiem. Jajko na twardo rozpoznamy po całkowicie ściętym żółtku i białku.
NATURALNE BARWNIKI
Krok 1: GOTUJEMY WODĘ Z OCTEM
Wodę łączymy w garnku z octem. Zagotowujemy.
Krok 2: BARWIMY WODĘ WYBRANYM BARWNIKIEM
Do zagotowanej wody dodajemy wybrany naturalny barwnik: kurkumę (dla uzyskania koloru żółtego), buraki starte na tarce o grubych oczkach (dla uzyskania koloru różowego), poszatkowaną czerwoną kapustę (dla uzyskania koloru niebieskiego) lub łupiny cebuli (dla uzyskania koloru brązowego).
Wodę z barwnikiem gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Krok 3: GOTUJEMY JAJKA W BARWNIKU
Jajka przecieramy ręcznikiem papierowym delikatnie zwilżonym octem i ostrożnie przekładamy do zabarwionej, gotującej się wody.
Gotujemy ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy płomień.
Krok 4: STUDZIMY I POLERUJEMY JAJKA
Jajka studzimy w zabarwionej wodzie. Im więcej czasu poświęcimy na ten proces, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
Zabarwione jajka wyjmujemy z zalewy i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. By uzyskać różną intensywność kolorów, pocieramy jajka krócej lub dłużej. Dłuższe pocieranie sprawi, że kolor będzie subtelniejszy.
Aby jajka błyszczały, możemy posmarować je oliwą.
JAJKA Z MAJONEZEM Z AWOKADO
Przygotuj wcześniej
Jajka ugotuj na twardo.
Krok 1: ODDZIELAMY MIĄŻSZ AWOKADO OD SKÓRKI
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ miażdżymy w skórce za pomocą widelca, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Przekładamy do miski.
Krok 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, delikatnie rozdrabniając kawałki awokado.
Krok 3: DEKORUJEMY JAJKA
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka wykładamy porcję majonezu z awokado.
Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w plasterki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
 - Śledź w oleju
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Guacamole
 - Domek z piernika
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Burek ze szpinakiem
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Piernik świąteczny
 - Ciasto marchewkowe
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (1)
2039 dni temu
Autorka przepisu zapomniała chyba, że jajka mają różne wielkości oznaczone na opakowaniach jako S, M, L, zdarzają się też jajka naprawdę duże z podwójnym żółtkiem. I nie można tu zastosować uniwersalnej zasady - czas gotowania trzeba dostosować przede wszystkim do wielkości jajek. Z mojego doświadczenia wynika, że małe jajko o rozmiarze S potrzebuje tylko 3 do 3,5 minut by wyszło na miękko, po 5 minutach są już ugotowane na twardo, oczywiście duże jako o rozmiarze L potrzebuje więcej czasu. pozdrawiam
Odpowiedz