
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Szalotki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Groszek oczyszczamy. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm. Dusimy wraz z szalotkami na 1 łyżce gorącego masła przez 2 minuty. Dodajemy groszek i podsmażamy razem przez 2 minuty. Całość przekładamy do miski.
Krok 2: Przygotowujemy sos
W tym samym naczyniu z tłuszczem ze smażenia warzyw rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i krótko podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 12-15 minut, często przy tym mieszając.
Krok 3: Łączymy składniki dania
Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut na twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Trybulę myjemy i siekamy. Dodajemy wraz ze skórką z cytryny do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodajemy podsmażone warzywa i jajka, aby zrobiły się ciepłe. Ragoût świetnie smakuje z purée ziemniaczanym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Łazanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2012 dni temu
Super Dziś zrobiłem...wyszedł wspaniale Gratuluje pomysłu oraz przepisu. Pozdrawiam Serdecznie Mephisto76
Odpowiedz
2177 dni temu
Jeszcze nie widziałam żeby w Lidlu można było kupić pęczek trybuli???? Szkoda że często się zdarza, że do waszych przepisów są potrzebne składniki, których w waszym sklepie nie ma :(
Odpowiedz