Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cukiniowe ragout
Cukinię myjemy i obcinamy oba końce. Przekrawamy ją na pół, a następnie kroimy na grubsze plastry (mniej więcej 1,5 cm). Oczyszczamy 3 ząbki czosnku i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy plastry cukinii, solimy, pieprzymy i smażymy. Podlewamy winem i krótko gotujemy. Potem dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekanych 6-8 liści bazylii. Na koniec zagęszczamy masłem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Filety z łososia
Filety z łososia czyścimy, solimy i pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy filety z jednej strony. Dodajemy gałązki świeżego tymianku oraz pozostałe ząbki czosnku. Nie trzeba go czyścić, wystarczy przekroić na pół. Potem filety obracamy i krótko smażymy z drugiej strony. Patelnię odstawiamy z ognia, filety pozostawiamy, żeby powoli doszły. Łosoś nie może się spiec całkowicie, powinien pozostać soczysty. Przed podaniem filety skrapiamy świeżym sokiem z połowy cytryny.
Jak podawać
Na talerz wykładamy najpierw ragout z cukinii, potem filety z łososia i ozdabiamy resztą liści świeżej bazylii. Skrapiamy oliwą z oliwek i solimy solą morską.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1601 dni temu
Ragout przygotowuje juz któryś raz. Nie tylko do ryby ale równiez do mięs. Nawet experymentuje z warzywami i czasami dodaje młoda cebulke czy bakłażana :D Nie radze dodawać zwykłego pomidora bo wypuści za dużo soku i zrobi sie sos na patelni xd
odpowiedz
2110 dni temu
Świetne danie. Razem z całą rodziną się zachwycamy.
odpowiedz
3230 dni temu
Świetny sos do delikatnego mięsa łososia, polecam!
odpowiedz
3924 dni temu
Drogi Gościu, bardzo dziękujemy za sugestię :)
odpowiedz
3925 dni temu
Mam propozycję aby do przepisów dodawać wartość energetyczną porcji dania
odpowiedz
3955 dni temu
przepis rewelacyjny!!!! danie pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu
odpowiedz