
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cukiniowe ragout
Cukinię myjemy i obcinamy oba końce. Przekrawamy ją na pół, a następnie kroimy na grubsze plastry (mniej więcej 1,5 cm). Oczyszczamy 3 ząbki czosnku i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy plastry cukinii, solimy, pieprzymy i smażymy. Podlewamy winem i krótko gotujemy. Potem dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekanych 6-8 liści bazylii. Na koniec zagęszczamy masłem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Filety z łososia
Filety z łososia czyścimy, solimy i pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy filety z jednej strony. Dodajemy gałązki świeżego tymianku oraz pozostałe ząbki czosnku. Nie trzeba go czyścić, wystarczy przekroić na pół. Potem filety obracamy i krótko smażymy z drugiej strony. Patelnię odstawiamy z ognia, filety pozostawiamy, żeby powoli doszły. Łosoś nie może się spiec całkowicie, powinien pozostać soczysty. Przed podaniem filety skrapiamy świeżym sokiem z połowy cytryny.
Jak podawać
Na talerz wykładamy najpierw ragout z cukinii, potem filety z łososia i ozdabiamy resztą liści świeżej bazylii. Skrapiamy oliwą z oliwek i solimy solą morską.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Piernik świąteczny
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
1913 dni temu
Ragout przygotowuje juz któryś raz. Nie tylko do ryby ale równiez do mięs. Nawet experymentuje z warzywami i czasami dodaje młoda cebulke czy bakłażana :D Nie radze dodawać zwykłego pomidora bo wypuści za dużo soku i zrobi sie sos na patelni xd
Odpowiedz
2422 dni temu
Świetne danie. Razem z całą rodziną się zachwycamy.
Odpowiedz
3541 dni temu
Świetny sos do delikatnego mięsa łososia, polecam!
Odpowiedz
4236 dni temu
Drogi Gościu, bardzo dziękujemy za sugestię :)
Odpowiedz
4236 dni temu
Mam propozycję aby do przepisów dodawać wartość energetyczną porcji dania
Odpowiedz
4267 dni temu
przepis rewelacyjny!!!! danie pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu
Odpowiedz