
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 5 form o średnicy 15-16 cm
- sito
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- szpatułkę
Przygotuj wcześniej
- Buraka i marchewkę ugotuj, a po przestygnięciu każde z warzyw zmiksuj na gładką masę. Świeży szpinak i jagody także zmiksuj na gładką masę.
Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy olej rzepakowy. Mieszamy.
Krok 3: Dzielimy masę i dodajemy barwniki
Masę dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej części dodajemy zmiksowane buraki. Do drugiej zmiksowane jagody, do trzeciej marchewkę. Do każdej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki. Każdą masę mieszamy.
Krok 4: Pieczemy biszkopty
Masy przelewamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 5: Przygotowujemy ciasto na 2 blaty
Ciasto biszkoptowe przygotowujemy tak samo ze zmniejszonej ilości składników. Gotowe ciasto rozdzielamy na dwie porcje. Do jednej części dodajemy kurkumę, do drugiej szpinak i matchę. Obie porcje skrapiamy sokiem z limonki, przekładamy do form i pieczemy.
Krok 6: Przygotowujemy nakropkę
W rondelku łączymy cukier z wodą, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodajemy sok wyciśnięty z limonki.
Krok 7: Przygotowujemy krem
Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodajemy serek i łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z limonki i sok z połowy limonki. Łączymy, delikatnie mieszając. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 8: Składamy tort
Biszkopty wyrównujemy, odkrawając górę i dół. Blaty układamy od dołu w następującej kolejności: fioletowy, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
Pierwszy blat układamy na paterze i mocno skrapiamy nakropką. Szpatułką nakładamy porcję kremu. Układamy kolejny blat. Czynności powtarzamy z użyciem wszystkich biszkoptów.
Cały tort obkładamy kremem. Dekorujemy świeżymi owocami – truskawkami, borówkami, malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Komentarze (2)
429 dni temu
Czy piekarnik nastawić na termoobieg czy góra-dół?
odpowiedz
429 dni temu
Wystarczy góra-dół :) O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze informujemy dodatkowo.
zobacz wszystkie