zobacz film Tęczowy tort

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 5 form o średnicy 15-16 cm
  • sito
  • rózgę kuchenną
  • robot wielofunkcyjny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • szpatułkę

Przygotuj wcześniej

  • Buraka i marchewkę ugotuj, a po przestygnięciu każde z warzyw zmiksuj na gładką masę. Świeży szpinak i jagody także zmiksuj na gładką masę.

Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.

Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy olej rzepakowy. Mieszamy.

Krok 3: Dzielimy masę i dodajemy barwniki

Masę dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej części dodajemy zmiksowane buraki. Do drugiej zmiksowane jagody, do trzeciej marchewkę. Do każdej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki. Każdą masę mieszamy.

Krok 4: Pieczemy biszkopty

Masy przelewamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 5: Przygotowujemy ciasto na 2 blaty

Ciasto biszkoptowe przygotowujemy tak samo ze zmniejszonej ilości składników. Gotowe ciasto rozdzielamy na dwie porcje. Do jednej części dodajemy kurkumę, do drugiej szpinak i matchę. Obie porcje skrapiamy sokiem z limonki, przekładamy do form i pieczemy.

Krok 6: Przygotowujemy nakropkę

W rondelku łączymy cukier z wodą, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodajemy sok wyciśnięty z limonki.

Krok 7: Przygotowujemy krem

Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodajemy serek i łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z limonki i sok z połowy limonki. Łączymy, delikatnie mieszając. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 8: Składamy tort

Biszkopty wyrównujemy, odkrawając górę i dół. Blaty układamy od dołu w następującej kolejności: fioletowy, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.

Pierwszy blat układamy na paterze i mocno skrapiamy nakropką. Szpatułką nakładamy porcję kremu. Układamy kolejny blat. Czynności powtarzamy z użyciem wszystkich biszkoptów.

Cały tort obkładamy kremem. Dekorujemy świeżymi owocami – truskawkami, borówkami, malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    656 dni temu
    Dlaczego na tort teczowy na dwa blaty wiecej skladnikow ,niz na trzy blaty

    odpowiedz

  • Gość Gość
    655 dni temu
    Czy ktoś robił tort tęczowy z podanych składników w przepisie ,bo na trzy blaty jest mniej składników, niż na dwa .Proszę o odpowiedz.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    652 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uwagę, faktycznie na liście składników na stronie znajdują się pewne nieścisłości. Pracujemy nad tym, aby wszystko wróciło do normy. W międzyczasie, jeśli chcesz przygotować tęczowy tort, zachęcamy do sprawdzenia listy składników, która znajduje się pod załączonym do przepisu filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=ELWcJQIDQhI.
  • Gość Gość
    1336 dni temu
    Czy piekarnik nastawić na termoobieg czy góra-dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1336 dni temu
    Wystarczy góra-dół :) O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze informujemy dodatkowo.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!