Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 5 form o średnicy 15-16 cm
- sito
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- szpatułkę
Przygotuj wcześniej
- Buraka i marchewkę ugotuj, a po przestygnięciu każde z warzyw zmiksuj na gładką masę. Świeży szpinak i jagody także zmiksuj na gładką masę.
Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy olej rzepakowy. Mieszamy.
Krok 3: Dzielimy masę i dodajemy barwniki
Masę dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej części dodajemy zmiksowane buraki. Do drugiej zmiksowane jagody, do trzeciej marchewkę. Do każdej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki. Każdą masę mieszamy.
Krok 4: Pieczemy biszkopty
Masy przelewamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 5: Przygotowujemy ciasto na 2 blaty
Ciasto biszkoptowe przygotowujemy tak samo ze zmniejszonej ilości składników. Gotowe ciasto rozdzielamy na dwie porcje. Do jednej części dodajemy kurkumę, do drugiej szpinak i matchę. Obie porcje skrapiamy sokiem z limonki, przekładamy do form i pieczemy.
Krok 6: Przygotowujemy nakropkę
W rondelku łączymy cukier z wodą, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodajemy sok wyciśnięty z limonki.
Krok 7: Przygotowujemy krem
Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodajemy serek i łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z limonki i sok z połowy limonki. Łączymy, delikatnie mieszając. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 8: Składamy tort
Biszkopty wyrównujemy, odkrawając górę i dół. Blaty układamy od dołu w następującej kolejności: fioletowy, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
Pierwszy blat układamy na paterze i mocno skrapiamy nakropką. Szpatułką nakładamy porcję kremu. Układamy kolejny blat. Czynności powtarzamy z użyciem wszystkich biszkoptów.
Cały tort obkładamy kremem. Dekorujemy świeżymi owocami – truskawkami, borówkami, malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?
Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!
Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!
Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik bezowy z owocami
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Tort czekoladowo-kawowy
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Tort red velvet
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Tort „Pavlova”
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Monogram cake
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Indyk caprese
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Makaron z fasolką szparagową
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Torciki z pomarańczami
- Bułeczki z chili
- Wieniec morelowo-figowy
- Makowe ślimaczki
- Placek ze śliwkami
- Zupa z fasolki szparagowej
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Chleb brioche z musem figowym
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
- Kotleciki z komosy ryżowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
656 dni temu
Dlaczego na tort teczowy na dwa blaty wiecej skladnikow ,niz na trzy blaty
odpowiedz
655 dni temu
Czy ktoś robił tort tęczowy z podanych składników w przepisie ,bo na trzy blaty jest mniej składników, niż na dwa .Proszę o odpowiedz.
652 dni temu
Bardzo dziękujemy za uwagę, faktycznie na liście składników na stronie znajdują się pewne nieścisłości. Pracujemy nad tym, aby wszystko wróciło do normy. W międzyczasie, jeśli chcesz przygotować tęczowy tort, zachęcamy do sprawdzenia listy składników, która znajduje się pod załączonym do przepisu filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=ELWcJQIDQhI.
1336 dni temu
Czy piekarnik nastawić na termoobieg czy góra-dół?
odpowiedz
1336 dni temu
Wystarczy góra-dół :) O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze informujemy dodatkowo.