Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę prostokątną z odpinaną obręczą 36 x 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- mikser
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Miód podgrzewamy w rondlu. Jajka ubijamy, dolewając ciepły miód. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczone masło. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia mieszamy i również dodajemy do ciasta. Orzechy pekan dokładnie mielemy i dosypujemy do masy. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Rozkładamy równomiernie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C na 15-17 minut.
Krok 2: Karmelizujemy orzechy
Na patelni rozpuszczamy miód i wsypujemy posiekane orzechy pekan. Karmelizujemy je około 2 minut. Po upływie wskazanego czasu ciasto wyciągamy z piekarnika. Na wierzchu układamy skarmelizowane orzechy i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy krem miodowy
100 ml śmietanki zagotowujemy w tym samym rondlu, w którym wcześniej zagotowywaliśmy miód. Do śmietanki dodajemy sporą łyżkę miodu. Żelatynę namaczamy i dodajemy do śmietanki z miodem. Kiedy się rozpuści, dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy na bok do wystudzenia. 500 ml śmietanki ubijamy. Odpinamy obręcz blaszki, na której piekło się ciasto, ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Górną część ciasta odkładamy. Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie i nakrapiamy nim biszkopt. Z powrotem przypinamy obręcz blaszki. Gdy masa delikatnie przestygnie (nie wystudzajmy jej do końca, żeby masa się nie zestaliła), dodajemy do niej serek mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem równomiernie rozkładamy na spodzie ciasta, przykrywamy drugą częścią z orzechami. Wkładamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Gotowe ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (9)
305 dni temu
ile takie ciasto może leżeć aby było nadal dobre do zjedzenia? :)
Odpowiedz
300 dni temu
Ciasto możesz przechowywać ok. 3 dni w lodówce.
2135 dni temu
a gdyby nie dodawać do masy tej białej czekolady? Czy można czymś innym uzupełnić ten smak ? czy ona tam jest niezbędna, żeby masa się zespoliła ?
Odpowiedz
2135 dni temu
Możesz nie dodawać czekolady. Dodaj cukru pudru lub więcej miodu do smaku - tak, aby uzyskać pożądany poziom słodkości :) Masa się zespoli i tak dzięki obecności żelatyny :)
2502 dni temu
Można orzechy pekan zastąpić włoskimi?
Odpowiedz
2501 dni temu
Oczywiście! :)
3224 dni temu
Ciasto wyszło pyszne! Miodownik stał się już u nas tradycją na Święta Bożego Narodzenia:)
Odpowiedz
3226 dni temu
Super przepis, ale czy na pewno dodajemy 2,5 ŁYŻKI proszku do pieczenia do ciasta? Wydaje się, że to b. dużo na tę ilość mąki.
Odpowiedz
3224 dni temu
Też o tym pomyślałam.na pewno o wiele za dużo