
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę prostokątną z odpinaną obręczą 36 x 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- mikser
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Miód podgrzewamy w rondlu. Jajka ubijamy, dolewając ciepły miód. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczone masło. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia mieszamy i również dodajemy do ciasta. Orzechy pekan dokładnie mielemy i dosypujemy do masy. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Rozkładamy równomiernie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C na 15-17 minut.
Krok 2: Karmelizujemy orzechy
Na patelni rozpuszczamy miód i wsypujemy posiekane orzechy pekan. Karmelizujemy je około 2 minut. Po upływie wskazanego czasu ciasto wyciągamy z piekarnika. Na wierzchu układamy skarmelizowane orzechy i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy krem miodowy
100 ml śmietanki zagotowujemy w tym samym rondlu, w którym wcześniej zagotowywaliśmy miód. Do śmietanki dodajemy sporą łyżkę miodu. Żelatynę namaczamy i dodajemy do śmietanki z miodem. Kiedy się rozpuści, dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy na bok do wystudzenia. 500 ml śmietanki ubijamy. Odpinamy obręcz blaszki, na której piekło się ciasto, ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Górną część ciasta odkładamy. Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie i nakrapiamy nim biszkopt. Z powrotem przypinamy obręcz blaszki. Gdy masa delikatnie przestygnie (nie wystudzajmy jej do końca, żeby masa się nie zestaliła), dodajemy do niej serek mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem równomiernie rozkładamy na spodzie ciasta, przykrywamy drugą częścią z orzechami. Wkładamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Gotowe ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Baklawa grecka
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Ramen
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Francuskie makaroniki
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Babka ziemniaczana z boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
240 dni temu
ile takie ciasto może leżeć aby było nadal dobre do zjedzenia? :)
odpowiedz
235 dni temu
Ciasto możesz przechowywać ok. 3 dni w lodówce.
2070 dni temu
a gdyby nie dodawać do masy tej białej czekolady? Czy można czymś innym uzupełnić ten smak ? czy ona tam jest niezbędna, żeby masa się zespoliła ?
odpowiedz
2070 dni temu
Możesz nie dodawać czekolady. Dodaj cukru pudru lub więcej miodu do smaku - tak, aby uzyskać pożądany poziom słodkości :) Masa się zespoli i tak dzięki obecności żelatyny :)
2437 dni temu
Można orzechy pekan zastąpić włoskimi?
odpowiedz
2436 dni temu
Oczywiście! :)
3159 dni temu
Ciasto wyszło pyszne! Miodownik stał się już u nas tradycją na Święta Bożego Narodzenia:)
odpowiedz
3161 dni temu
Super przepis, ale czy na pewno dodajemy 2,5 ŁYŻKI proszku do pieczenia do ciasta? Wydaje się, że to b. dużo na tę ilość mąki.
odpowiedz
3159 dni temu
Też o tym pomyślałam.na pewno o wiele za dużo