Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny z hakiem
- sito
- pędzelek
- materiałową ściereczkę
Krok 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE
Drożdże łączymy w miseczce z syropem klonowym i dokładnie ucieramy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłą (nie gorącą) wodę. Mieszamy i odstawiamy.
Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę przesianą przez sito, sól i kakao. Mieszamy.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Upłynnione drożdże dodajemy do suchych składników ciasta.
Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach za pomocą robota. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4: KARMELIZUJEMY ORZECHY
Orzechy siekamy na nieregularne kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy syrop klonowy, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Krok 5: DODAJEMY CZEKOLADĘ DO CIASTA
Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Całość ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 6: FORMUJEMY BAJGLE
Z wyrośniętego ciasta formujemy płaski, prostokątny placek, z którego odkrawamy ok. 8 podłużnych kawałków. Każdy kawałek wałkujemy, tworząc rulon, który następnie zwijamy, nadając mu kształt gniazdka. Końce rulonu zlepiamy.
Krok 7: ZANURZAMY BAJGLE W WODZIE
Kostki lodu łączymy w misce z sodą. Całość zalewamy zimną wodą. Dodajemy syrop klonowy. Odstawiamy, by lód się rozpuścił.
Bajgle zanurzamy kolejno w lodowatej wodzie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 8: PIECZEMY BAJGLE
Bajgle smarujemy z wierzchu bardzo miękkim masłem. Pieczemy ok. 17-19 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 9: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Serek łączymy w miseczce z karmelizowanymi orzechami pekan i syropem klonowym. Mieszamy. Umieszczamy w lodówce na czas pieczenia bajgli.
Krok 10: PODAJEMY BAJGLE Z KREMEM
Upieczone, wciąż gorące bajgle smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Odstawiamy do wystygnięcia.
Bajgle przekrawamy na pół, wypełniamy serkiem i składamy. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!
Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!
Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!
3 sposoby na kanapki z precli
Precle z szynką, łososiem, a może pieczoną papryką? Spróbuj śniadania niczym z alpejskiego kurortu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
368 dni temu
Robiłam wersję bez kremu i wyszły bardzo gorzkie, poza tym nie wiem po co mam je maczać w tej zimnej wodzie nic mi to nie dało, ciasto średnie z tego wyszło.
odpowiedz
368 dni temu
Koteł, Paweł wyjaśnia w filmie, czemu służy moczenie w wodzie - wówczas skórka po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze delikatne.
1587 dni temu
Witam. Ciekawy przepis. O pochodzeniu bajgli wiem tyle, że powędrowały do Stanów Zjednoczonych razem z polskimi Żydami, uciekającymi tam przed wojną. Przepis muszę wypróbować. W słodkiej odsłonie tego pieczywa nie było mi jeszcze dane w ogóle spotkać. Pozdrawiam!
odpowiedz