zobacz film Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny z hakiem
  • sito
  • pędzelek
  • materiałową ściereczkę

Krok 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE

Drożdże łączymy w miseczce z syropem klonowym i dokładnie ucieramy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłą (nie gorącą) wodę. Mieszamy i odstawiamy.

Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę przesianą przez sito, sól i kakao. Mieszamy.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Upłynnione drożdże dodajemy do suchych składników ciasta.

Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach za pomocą robota. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 4: KARMELIZUJEMY ORZECHY

Orzechy siekamy na nieregularne kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy syrop klonowy, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Krok 5: DODAJEMY CZEKOLADĘ DO CIASTA

Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Całość ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 6: FORMUJEMY BAJGLE

Z wyrośniętego ciasta formujemy płaski, prostokątny placek, z którego odkrawamy ok. 8 podłużnych kawałków. Każdy kawałek wałkujemy, tworząc rulon, który następnie zwijamy, nadając mu kształt gniazdka. Końce rulonu zlepiamy.

Krok 7: ZANURZAMY BAJGLE W WODZIE

Kostki lodu łączymy w misce z sodą. Całość zalewamy zimną wodą. Dodajemy syrop klonowy. Odstawiamy, by lód się rozpuścił.

Bajgle zanurzamy kolejno w lodowatej wodzie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Krok 8: PIECZEMY BAJGLE

Bajgle smarujemy z wierzchu bardzo miękkim masłem. Pieczemy ok. 17-19 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 9: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Serek łączymy w miseczce z karmelizowanymi orzechami pekan i syropem klonowym. Mieszamy. Umieszczamy w lodówce na czas pieczenia bajgli.

Krok 10: PODAJEMY BAJGLE Z KREMEM

Upieczone, wciąż gorące bajgle smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Odstawiamy do wystygnięcia.

Bajgle przekrawamy na pół, wypełniamy serkiem i składamy. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • jane jane
    136 dni temu
    Robiłam wersję bez kremu i wyszły bardzo gorzkie, poza tym nie wiem po co mam je maczać w tej zimnej wodzie nic mi to nie dało, ciasto średnie z tego wyszło.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    136 dni temu
    Koteł, Paweł wyjaśnia w filmie, czemu służy moczenie w wodzie - wówczas skórka po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze delikatne.
  • Magdalena Magdalena
    1355 dni temu
    Witam. Ciekawy przepis. O pochodzeniu bajgli wiem tyle, że powędrowały do Stanów Zjednoczonych razem z polskimi Żydami, uciekającymi tam przed wojną. Przepis muszę wypróbować. W słodkiej odsłonie tego pieczywa nie było mi jeszcze dane w ogóle spotkać. Pozdrawiam!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!