
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny z hakiem
- sito
- pędzelek
- materiałową ściereczkę
Krok 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE
Drożdże łączymy w miseczce z syropem klonowym i dokładnie ucieramy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłą (nie gorącą) wodę. Mieszamy i odstawiamy.
Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę przesianą przez sito, sól i kakao. Mieszamy.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Upłynnione drożdże dodajemy do suchych składników ciasta.
Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach za pomocą robota. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4: KARMELIZUJEMY ORZECHY
Orzechy siekamy na nieregularne kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy syrop klonowy, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Krok 5: DODAJEMY CZEKOLADĘ DO CIASTA
Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Całość ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 6: FORMUJEMY BAJGLE
Z wyrośniętego ciasta formujemy płaski, prostokątny placek, z którego odkrawamy ok. 8 podłużnych kawałków. Każdy kawałek wałkujemy, tworząc rulon, który następnie zwijamy, nadając mu kształt gniazdka. Końce rulonu zlepiamy.
Krok 7: ZANURZAMY BAJGLE W WODZIE
Kostki lodu łączymy w misce z sodą. Całość zalewamy zimną wodą. Dodajemy syrop klonowy. Odstawiamy, by lód się rozpuścił.
Bajgle zanurzamy kolejno w lodowatej wodzie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 8: PIECZEMY BAJGLE
Bajgle smarujemy z wierzchu bardzo miękkim masłem. Pieczemy ok. 17-19 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 9: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Serek łączymy w miseczce z karmelizowanymi orzechami pekan i syropem klonowym. Mieszamy. Umieszczamy w lodówce na czas pieczenia bajgli.
Krok 10: PODAJEMY BAJGLE Z KREMEM
Upieczone, wciąż gorące bajgle smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Odstawiamy do wystygnięcia.
Bajgle przekrawamy na pół, wypełniamy serkiem i składamy. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Gulasz wołowy
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Zwijane zrazy wołowe
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Francuskie makaroniki
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
621 dni temu
Robiłam wersję bez kremu i wyszły bardzo gorzkie, poza tym nie wiem po co mam je maczać w tej zimnej wodzie nic mi to nie dało, ciasto średnie z tego wyszło.
odpowiedz
620 dni temu
Koteł, Paweł wyjaśnia w filmie, czemu służy moczenie w wodzie - wówczas skórka po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze delikatne.
1840 dni temu
Witam. Ciekawy przepis. O pochodzeniu bajgli wiem tyle, że powędrowały do Stanów Zjednoczonych razem z polskimi Żydami, uciekającymi tam przed wojną. Przepis muszę wypróbować. W słodkiej odsłonie tego pieczywa nie było mi jeszcze dane w ogóle spotkać. Pozdrawiam!
odpowiedz