Puszyste racuszki z jabłkami i twarożkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser lub trzepaczkę

Krok 1: Kroimy jabłka

Jabłka kroimy w nieregularne plasterki. Wyciskamy sok z limonki i skrapiamy nim jabłka. Dodajemy miód. Do wysokiego naczynia wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko trzepaczką lub mikserem. W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, delikatnie studzimy, a następnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Całość przelewamy do czystej miski.

Krok 2: Smażymy racuszki

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito wprost do masy z jajek i cukru. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Dodajemy 4 łyżki jogurtu, mleko – mieszamy. Dorzucamy jabłka i ponownie delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką nabieramy niewielkie porcje ciasta, wylewamy je na patelnię i formujemy okrągłe racuszki. Smażymy je powoli z obu stron na złoty kolor, by miały czas wyrosnąć.

Krok 3: Mieszamy składniki twarożku

Twaróg rozcieramy w czystej miseczce i mieszamy z 1 łyżką miodu oraz jogurtem, delikatnie ucieramy. Racuszki przekładamy na talerz. Każdy smarujemy masą twarogową, polewamy miodem i przykrywamy kolejnym racuszkiem. Danie możemy polać jogurtem naturalnym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Jak to Jak to
    47 dni temu
    Jak to racuchy bez drożdży?? Jaki jogurt? Przykro mi, odkąd zobaczyłem ten przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    44 dni temu
    Przykro nam, że Ci przykro, jednak racuchy nie muszą wcale być robione przy użyciu drożdży. Jogurt faktycznie jest mniej konwencjonalnym dodatkiem, za to nadaje placuszkom świetnego smaku :)
  • Gość Gość
    2203 dni temu
    po co tyle miodu i cukru???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2202 dni temu
    Dla smaku :) Zawsze możesz dać mniej, albo wcale :)
  • Gość Gość
    1532 dni temu
    Po to, żeby były pyszniejsze :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!