
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser lub trzepaczkę
Krok 1: Kroimy jabłka
Jabłka kroimy w nieregularne plasterki. Wyciskamy sok z limonki i skrapiamy nim jabłka. Dodajemy miód. Do wysokiego naczynia wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko trzepaczką lub mikserem. W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, delikatnie studzimy, a następnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Całość przelewamy do czystej miski.
Krok 2: Smażymy racuszki
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito wprost do masy z jajek i cukru. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Dodajemy 4 łyżki jogurtu, mleko – mieszamy. Dorzucamy jabłka i ponownie delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką nabieramy niewielkie porcje ciasta, wylewamy je na patelnię i formujemy okrągłe racuszki. Smażymy je powoli z obu stron na złoty kolor, by miały czas wyrosnąć.
Krok 3: Mieszamy składniki twarożku
Twaróg rozcieramy w czystej miseczce i mieszamy z 1 łyżką miodu oraz jogurtem, delikatnie ucieramy. Racuszki przekładamy na talerz. Każdy smarujemy masą twarogową, polewamy miodem i przykrywamy kolejnym racuszkiem. Danie możemy polać jogurtem naturalnym.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

Komentarze (5)
47 dni temu
Jak to racuchy bez drożdży?? Jaki jogurt? Przykro mi, odkąd zobaczyłem ten przepis.
odpowiedz
44 dni temu
Przykro nam, że Ci przykro, jednak racuchy nie muszą wcale być robione przy użyciu drożdży. Jogurt faktycznie jest mniej konwencjonalnym dodatkiem, za to nadaje placuszkom świetnego smaku :)
2203 dni temu
po co tyle miodu i cukru???
odpowiedz
2202 dni temu
Dla smaku :) Zawsze możesz dać mniej, albo wcale :)
1532 dni temu
Po to, żeby były pyszniejsze :)
zobacz wszystkie