Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser lub trzepaczkę

Krok 1: Kroimy jabłka

Jabłka kroimy w nieregularne plasterki. Wyciskamy sok z limonki i skrapiamy nim jabłka. Dodajemy miód. Do wysokiego naczynia wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko trzepaczką lub mikserem. W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, delikatnie studzimy, a następnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Całość przelewamy do czystej miski.

Krok 2: Smażymy racuszki

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito wprost do masy z jajek i cukru. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Dodajemy 4 łyżki jogurtu, mleko – mieszamy. Dorzucamy jabłka i ponownie delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką nabieramy niewielkie porcje ciasta, wylewamy je na patelnię i formujemy okrągłe racuszki. Smażymy je powoli z obu stron na złoty kolor, by miały czas wyrosnąć.

Krok 3: Mieszamy składniki twarożku

Twaróg rozcieramy w czystej miseczce i mieszamy z 1 łyżką miodu oraz jogurtem, delikatnie ucieramy. Racuszki przekładamy na talerz. Każdy smarujemy masą twarogową, polewamy miodem i przykrywamy kolejnym racuszkiem. Danie możemy polać jogurtem naturalnym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Jak to Jak to
    251 dni temu
    Jak to racuchy bez drożdży?? Jaki jogurt? Przykro mi, odkąd zobaczyłem ten przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    247 dni temu
    Przykro nam, że Ci przykro, jednak racuchy nie muszą wcale być robione przy użyciu drożdży. Jogurt faktycznie jest mniej konwencjonalnym dodatkiem, za to nadaje placuszkom świetnego smaku :)
  • Gość Gość
    2407 dni temu
    po co tyle miodu i cukru???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2405 dni temu
    Dla smaku :) Zawsze możesz dać mniej, albo wcale :)
  • Gość Gość
    1736 dni temu
    Po to, żeby były pyszniejsze :)

Racuchy z jabłkami to prawdziwy smak dzieciństwa! Kto z nas nie rozkoszował się tym słodkim przysmakiem przyrządzonym przez mamę lub babcię? Warto do niego wrócić i wykonać go samodzielnie! Z naszym przepisem z pewnością oczarujesz podniebienia domowników, nawet jeśli nie uważasz się za mistrza kuchni.

Racuchy z jabłkami – słodkie śniadanie lub podwieczorek

Racuchy z jabłkiem to smakołyk niezwykle uniwersalny. Osłodzisz nim początek dnia, jeśli przygotujesz go na śniadanie, weźmiesz ze sobą jako szybką przekąskę do pracy lub na uczelnię, a także zjesz zwyczajnie na deser czy podwieczorek. Te placuszki z jabłkami wywodzą się z tradycyjnej kuchni polskiej, są nieduże, pulchne i koniecznie smażone na złoty kolor. Sporządzisz je na bazie mąki, dowolnego mleka, jaj i spulchniacza. Choć placuszki z jabłkiem są najpopularniejszym wariantem tej potrawy, możesz spotkać też wersje z rabarbarem lub śliwkami. Konkretne regiony Polski eksperymentują z bardziej egzotycznymi opcjami – nie zdziw się więc, jeśli kiedyś spotkasz placuszki z bananami i bakaliami! Placki z jabłkiem podawaj na słodko, posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną, ewentualnie z marmoladą. Jeśli pochodzisz z Podlasia, możliwe, że ten przysmak serwujesz też podczas wieczerzy wigilijnej!

Puszyste racuchy z serem i jabłkami zna praktycznie każdy, jednak czy słyszałeś kiedyś o… racuchach ziemniaczanych? Przyrządzisz je z ugotowanych i przetartych ziemniaków, jaj, cukru, niewielkiej ilości śmietany oraz masła. Tradycyjnie ten wariant smaży się na smalcu, posypuje cukrem kryształem i podaje z kwaśną śmietaną. Jeśli jednak chcesz przygotować zwykłe racuchy z jabłkami, przepis na obłędny przysmak znajdziesz właśnie tutaj!

W różnych przepisach możesz spotkać np. jaglane czy gryczane puszyste placuszki z jabłkami. Jeśli masz taką ochotę, eksperymentuj z różnymi rodzajami mąki. Wszystko zależy od tego, czy kusi Cię klasyczny smak znany z dzieciństwa, czy bardziej lubisz nowoczesne urozmaicenia. Czujesz już chęć na placki z jabłkami? Przepis, który proponujemy, możesz wykorzystać jako bazę i modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami!

Racuchy z jabłkami – przepis Kuchni Lidla

Chcesz przygotować racuszki z jabłkami, ale nie wiesz od czego zacząć? Spokojnie, to w rzeczywistości nic trudnego. Najpierw zaopatrz się w niezbędne sprzęty, czyli mikser i trzepaczkę. W naszym przepisie racuchy z serem i jabłkami przyrządzisz wykorzystując cukier, jajko, jogurt grecki, masło, miód, mleko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, limonkę, mąkę, jabłko, twaróg półtłusty i jogurt naturalny.

By racuchy jabłkowe były możliwie najprostsze do przygotowania, jabłka pokrój w nieregularne plasterki. Nie musisz tu dbać o to, by miały one postać drobnej kostki. Wyciśnij sok z limonki i skrop nim owoce, dodaj też miód. Ubij jajka z cukrem i dodaj do masy delikatnie ostudzone, rozpuszczone masło. Przelej całość do czystej miski. Kolejne składniki, które musisz dodać, by stworzyć pyszne racuchy z jabłka, to oczywiście mąka i proszek do pieczenia, a następnie jogurt, mleko i jabłka. Gdy wszystkie produkty będą już wymieszane, rozgrzej na patelni olej i wylewaj niewielkie porcje ciasta na patelnię formując okrągłe placuszki. Ważne jest, aby miały czas wyrosnąć – wówczas będą puszyste i złociste.

Racuchy z jabłkami wzbogać o twarożek – rozetrzyj w tym celu twaróg w czystej miseczce i połącz z miodem i jogurtem. Voila! Twoje placki z jabłkami są już gotowe. Przełóż je na talerz posmarowane masą twarogową, polane miodem, przykryte kolejnym plackiem z ewentualnym dodatkiem jogurtu naturalnego. Jak widzisz, nie musisz wkładać wiele wysiłku, aby przygotować placuszki z jabłkami. Przepis łącznie z przygotowaniem sprzętu, składników i usmażeniem racuchów powinien zająć Ci około 45 minut. Jeśli masz dzieci, możesz zaprosić je do kuchni, aby pomogły w niektórych czynnościach. Będzie to dla nich prawdziwa frajda! Po racuchy z jabłkami sięgaj wtedy, kiedy masz ochotę na alternatywę dla kupowanych słodyczy i przekąsek. Z pewnością samodzielne usmażenie smakołyku da Ci większą satysfakcję, a dodatkowo masz szansę uwzględnić własne preferencje (np. co do poziomu słodkości).

Jeśli wiesz już, jak przyrządzić klasyczny wariant racuchów, możesz też poznać więcej szczegółów dotyczących wariacji na temat tej potrawy. Na południu Polski dawniej przygotowywano placuszki z dodatkiem białych kwiatów robinii, które nadawały im lekko waniliową nutę. Na liście tradycyjnych produktów województwa pomorskiego widnieją natomiast ruchanki i ruchańce. To niewielkie placuszki z ciasta drożdżowego lub dawniej z pozostałości ciasta chlebowego o lekko kwaśnym smaku. Mieszkańcy Pomorza spożywali je na śniadanie zamiast pieczywa z dodatkiem cukru lub jabłka. Jak widzisz, tradycja dotycząca racuchów jest bogata – eksperymentuj, próbuj nowych dodatków i zwyczajnie ciesz się smakiem tego smakołyku!

Jak zrobić racuchy z jabłkami? Jeszcze więcej inspiracji!

Klasyczny przepis na racuchy z jabłkami obejmuje składniki, które poznałeś już wyżej, jednak przez lata przeszedł wiele modyfikacji, dzięki którym do Twojej dyspozycji pozostają zróżnicowane alternatywy. Szybkie racuchy z jabłkami mogą różnić się od siebie w zależności od regionu, poszczególne produkty zastąpisz też innymi biorąc pod uwagę swoje preferencje żywieniowe czy ewentualne nietolerancje.

Jeśli unikasz produktów odzwierzęcych, wypróbuj przepis na placuszki z jabłkiem bez jajek! Zwykłe mleko zastąpisz napojem roślinnym, możesz wykorzystać też olej kokosowy zamiast zwykłego. Boisz się, że nie będą one równie dobre w smaku, co klasyczny wariant? Nic bardziej mylnego! Znajdź prosty przepis na racuchy z jabłkami z otrębami i mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu przekąska będzie niezwykle chrupiąca, z orzechowym posmakiem!

Jak zrobić racuchy z jabłkiem bez mleka? Możesz oczywiście sięgnąć po kefir lub maślankę, które występują w większości tradycyjnych przepisów. Dobrze sprawdzi się też mleko zsiadłe zamiast świeżego. Przepis na racuszki z jabłkami dla wegan jest bardzo podobny do tego przedstawionego przez nas, obejmuje jedynie wykorzystanie dowolnego napoju roślinnego. Oczywiście, możesz wybrać tę opcję również wtedy, gdy na co dzień spożywasz nabiał, lecz chcesz spróbować nowego eksperymentu. Jeśli lubisz racuchy o bardziej zwartej konsystencji, znajdź przepis na racuchy z jabłkiem i jogurtem, z całkowitym pominięciem bardziej płynnego składnika.

Bez problemu przygotujesz też racuchy bez drożdży z jabłkami. Tak naprawdę możesz wykorzystać dowolny spulchniacz – proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną czy nawet pianę z białek lub aquafabę.

Jeśli żaden przepis na racuchy z jabłkiem nie wydaje Ci się wart grzechu, wypróbuj inne placuszki – małdrzyki. Są sycące, pożywne i pyszne, przygotujesz je z dodatkiem twarogu. Pamiętaj przy tym, by temperatura podczas smażenia nie była zbyt wysoka.

Wiesz już, jak zrobić placuszki z jabłkami w wielu odsłonach. Zachęcamy do próbowania różnych opcji – dzięki temu w Twojej kuchni nie będzie nudno i za każdym razem zaskoczysz domowników na nowo!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!