Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o grubych oczkach
- sito
- ręcznik papierowy
KROK 1: Przygotowujemy ziemniaki
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, odcedzamy na sicie i płuczemy raz jeszcze pod bieżącą wodą. Usuwamy w ten sposób nadmiar skrobi. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy.
KROK 2: Smażymy hash browns
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
KROK 3: Smażymy boczek i jajka
Na osobnej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupki. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy.
KROK 4: Podajemy danie
Ziemniaki przekładamy na talerz razem z jajkami sadzonymi. Dodajemy plastry boczku. Całość oprószamy szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!
Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!
Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!
Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jajko pieczone w awokado
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Jajko zapiekane w bagietce
- Omlet z makaronem
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Fasolka po bretońsku
- Tortilla z jajkiem i bekonem
- Zupa owocowa z makaronem
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Panini z grillowanymi warzywami
- Tosty z awokado i jajkiem
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Gruszki parowane w białym winie
- Carskie tosty
- Ciasto gryczano-jogurtowe
- Sałatka z brukselki
- Wegański falafel burger z portobello
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Rosół z makaronem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Domowe lody szparagowe
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
- Panforte
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1741 dni temu
a co to jest hash browns
odpowiedz
1739 dni temu
Hash browns to starte na tarce o grubych oczkach, a następnie smażone ziemniaki, czasem podawane w formie placków przypominających nasze placki ziemniaczane. Są popularnym śniadaniowym daniem w Stanach Zjednoczonych :) Zachęcamy, by ich spróbować!
1392 dni temu
takie amerykańskie śńiadanie
1388 dni temu
Hash brown to rodzaj placka ziemniaczanego. Ja znam brytyjską wersję i uwielbiam. Ma kształt wysokiego trójkąta - wys. ok 2/3 cm. Pyszne z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany . Smak jest nieco inny niż placki, ale skład podobny. No i nie robią tego ręcznie tylko kupują gotowe mrożone i wrzucają na głęboki olej. Polecam spróbować :)