zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o grubych oczkach
  • sito
  • ręcznik papierowy

KROK 1: Przygotowujemy ziemniaki

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, odcedzamy na sicie i płuczemy raz jeszcze pod bieżącą wodą. Usuwamy w ten sposób nadmiar skrobi. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy.

KROK 2: Smażymy hash browns

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

KROK 3: Smażymy boczek i jajka

Na osobnej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupki. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy.

KROK 4: Podajemy danie

Ziemniaki przekładamy na talerz razem z jajkami sadzonymi. Dodajemy plastry boczku. Całość oprószamy szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    219 dni temu
    a co to jest hash browns

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    216 dni temu
    Hash browns to starte na tarce o grubych oczkach, a następnie smażone ziemniaki, czasem podawane w formie placków przypominających nasze placki ziemniaczane. Są popularnym śniadaniowym daniem w Stanach Zjednoczonych :) Zachęcamy, by ich spróbować!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram