Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o grubych oczkach
- sito
- ręcznik papierowy
KROK 1: Przygotowujemy ziemniaki
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, odcedzamy na sicie i płuczemy raz jeszcze pod bieżącą wodą. Usuwamy w ten sposób nadmiar skrobi. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy.
KROK 2: Smażymy hash browns
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
KROK 3: Smażymy boczek i jajka
Na osobnej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupki. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy.
KROK 4: Podajemy danie
Ziemniaki przekładamy na talerz razem z jajkami sadzonymi. Dodajemy plastry boczku. Całość oprószamy szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!
Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!
Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!
Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1762 dni temu
a co to jest hash browns
odpowiedz
1760 dni temu
Hash browns to starte na tarce o grubych oczkach, a następnie smażone ziemniaki, czasem podawane w formie placków przypominających nasze placki ziemniaczane. Są popularnym śniadaniowym daniem w Stanach Zjednoczonych :) Zachęcamy, by ich spróbować!
1413 dni temu
takie amerykańskie śńiadanie
1409 dni temu
Hash brown to rodzaj placka ziemniaczanego. Ja znam brytyjską wersję i uwielbiam. Ma kształt wysokiego trójkąta - wys. ok 2/3 cm. Pyszne z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany . Smak jest nieco inny niż placki, ale skład podobny. No i nie robią tego ręcznie tylko kupują gotowe mrożone i wrzucają na głęboki olej. Polecam spróbować :)