Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy grzanki

Kromki chleba przypiekamy na suchej patelni na złoty kolor.

Krok 2: Przygotowujemy mus z awokado

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką i przekładamy

do miski. Dodajemy odrobinę oliwy i całość dokładnie rozgniatamy widelcem.

Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki, opcjonalnie solą.

Dodajemy marynowany ogórek pokrojony w drobną kostkę. Całość dobrze mieszamy.

Krok 3: Gotujemy jajka w koszulce

W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Wrzącą wodę mieszamy łyżką tak, aby powstał

w niej wir. Jajko wbijamy w środek wiru i gotujemy ok. 1-1,5 minuty.

Gotujemy jajka jedno po drugim, gotowe odkładamy na talerz.

Krok 4: Podajemy grzanki

Na grzankach układamy mus z awokado, rukolę, a na niej plaster łososia. Na wierzch wykładamy

jajko w koszulce. Dekorujemy szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tosty z gruszkami i serem

Wyraziste składniki zamknięte pomiędzy chrupiącymi kawałkami pieczywa. Taki tost zaspokoi każdy głód.

Tosty z gruszkami i serem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Szybkie tosty z grzybami

Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Szybkie tosty z grzybami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Konrad Konrad
    1863 dni temu
    500 ml wody i 100ml octu? Jak dla mnie dużo za dużo. Ale może coś się za tym kryje? :) Cała reszta delikatna, w iście śniadaniowym (ale nie koniecznie) stylu!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1862 dni temu
    Konradzie, im bardziej zakwaszona woda, tym szybciej zetnie się białko jajka. Smak octu nie będzie miał wpływu na smak jajka. Więcej ciekawych wskazówek na temat przygotowywania jajek w koszulce znajdziesz w tym triku Karola: https://kuchnialidla.pl/jak-ugotowac-jajko-w-koszulce-na-trzy-sposoby Zachęcamy do obejrzenia! :)
  • Gość Gość
    1904 dni temu
    Bardzo dobrze zrobione tosty z łososiem i awokado! Pierwszy polski kucharz, który nie wali czosnku w awokado! Mieszkałam ponad 20 lat w Am.Południowej i awokado jadałam od Ziemi Ognistej do granicy Meksyku z USA i NIGDZIE NIKT nie psuł delikatnego smaku awokado - b.silnym smakiem czosnku! W Polsce wszyscy do wszystkiego walą czosnek nie bacząc na To, że to element dominujący - nawet jeśli w małej ilości. Nawet jakiś dureń psuł czosnkiem wspaniały pasztet! Cieszę, się że Pan tego nie robi! Ja b.lubię czosnek ale pasuje on do zupełnie innych dań!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2048 dni temu
    Danie bardzo słabe. Pasta z awokado mega kwaśna, zabija inne smaki.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!