Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy grzanki

Kromki chleba przypiekamy na suchej patelni na złoty kolor.

Krok 2: Przygotowujemy mus z awokado

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką i przekładamy

do miski. Dodajemy odrobinę oliwy i całość dokładnie rozgniatamy widelcem.

Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki, opcjonalnie solą.

Dodajemy marynowany ogórek pokrojony w drobną kostkę. Całość dobrze mieszamy.

Krok 3: Gotujemy jajka w koszulce

W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Wrzącą wodę mieszamy łyżką tak, aby powstał

w niej wir. Jajko wbijamy w środek wiru i gotujemy ok. 1-1,5 minuty.

Gotujemy jajka jedno po drugim, gotowe odkładamy na talerz.

Krok 4: Podajemy grzanki

Na grzankach układamy mus z awokado, rukolę, a na niej plaster łososia. Na wierzch wykładamy

jajko w koszulce. Dekorujemy szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Konrad Konrad
    1661 dni temu
    500 ml wody i 100ml octu? Jak dla mnie dużo za dużo. Ale może coś się za tym kryje? :) Cała reszta delikatna, w iście śniadaniowym (ale nie koniecznie) stylu!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1660 dni temu
    Konradzie, im bardziej zakwaszona woda, tym szybciej zetnie się białko jajka. Smak octu nie będzie miał wpływu na smak jajka. Więcej ciekawych wskazówek na temat przygotowywania jajek w koszulce znajdziesz w tym triku Karola: https://kuchnialidla.pl/jak-ugotowac-jajko-w-koszulce-na-trzy-sposoby Zachęcamy do obejrzenia! :)
  • Gość Gość
    1701 dni temu
    Bardzo dobrze zrobione tosty z łososiem i awokado! Pierwszy polski kucharz, który nie wali czosnku w awokado! Mieszkałam ponad 20 lat w Am.Południowej i awokado jadałam od Ziemi Ognistej do granicy Meksyku z USA i NIGDZIE NIKT nie psuł delikatnego smaku awokado - b.silnym smakiem czosnku! W Polsce wszyscy do wszystkiego walą czosnek nie bacząc na To, że to element dominujący - nawet jeśli w małej ilości. Nawet jakiś dureń psuł czosnkiem wspaniały pasztet! Cieszę, się że Pan tego nie robi! Ja b.lubię czosnek ale pasuje on do zupełnie innych dań!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1846 dni temu
    Danie bardzo słabe. Pasta z awokado mega kwaśna, zabija inne smaki.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!