Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy grzanki
Kromki chleba przypiekamy na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 2: Przygotowujemy mus z awokado
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką i przekładamy
do miski. Dodajemy odrobinę oliwy i całość dokładnie rozgniatamy widelcem.
Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki, opcjonalnie solą.
Dodajemy marynowany ogórek pokrojony w drobną kostkę. Całość dobrze mieszamy.
Krok 3: Gotujemy jajka w koszulce
W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Wrzącą wodę mieszamy łyżką tak, aby powstał
w niej wir. Jajko wbijamy w środek wiru i gotujemy ok. 1-1,5 minuty.
Gotujemy jajka jedno po drugim, gotowe odkładamy na talerz.
Krok 4: Podajemy grzanki
Na grzankach układamy mus z awokado, rukolę, a na niej plaster łososia. Na wierzch wykładamy
jajko w koszulce. Dekorujemy szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.
Zobacz podobne
przepisy
Tosty z gruszkami i serem
Wyraziste składniki zamknięte pomiędzy chrupiącymi kawałkami pieczywa. Taki tost zaspokoi każdy głód.
Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
Aromatyczne tosty z serkiem, słodkimi owocami i nutą tymianku to idealny pomysł na śniadanie. Zrobisz je w mgnieniu oka!
Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.
Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1661 dni temu
500 ml wody i 100ml octu? Jak dla mnie dużo za dużo. Ale może coś się za tym kryje? :) Cała reszta delikatna, w iście śniadaniowym (ale nie koniecznie) stylu!
odpowiedz
1660 dni temu
Konradzie, im bardziej zakwaszona woda, tym szybciej zetnie się białko jajka. Smak octu nie będzie miał wpływu na smak jajka. Więcej ciekawych wskazówek na temat przygotowywania jajek w koszulce znajdziesz w tym triku Karola: https://kuchnialidla.pl/jak-ugotowac-jajko-w-koszulce-na-trzy-sposoby Zachęcamy do obejrzenia! :)
1701 dni temu
Bardzo dobrze zrobione tosty z łososiem i awokado! Pierwszy polski kucharz, który nie wali czosnku w awokado! Mieszkałam ponad 20 lat w Am.Południowej i awokado jadałam od Ziemi Ognistej do granicy Meksyku z USA i NIGDZIE NIKT nie psuł delikatnego smaku awokado - b.silnym smakiem czosnku! W Polsce wszyscy do wszystkiego walą czosnek nie bacząc na To, że to element dominujący - nawet jeśli w małej ilości. Nawet jakiś dureń psuł czosnkiem wspaniały pasztet! Cieszę, się że Pan tego nie robi! Ja b.lubię czosnek ale pasuje on do zupełnie innych dań!
odpowiedz
1846 dni temu
Danie bardzo słabe. Pasta z awokado mega kwaśna, zabija inne smaki.
odpowiedz