zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • folię aluminiową
  • pergamin
  • rozdrabniacz

Sposób przygotowania:

BROKUŁOWE RACUSZKI SIŁACZA

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA RACUSZKI

Brokuły sparzamy wrzątkiem i przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Całość miksujemy krótko, nie na gładką masę.

Dodajemy rozmącone jajko, ugotowaną kaszę mannę, suchą kaszę mannę i siemię lniane. Ponownie miksujemy. Do gotowej masy dodajemy parmezan. Mieszamy.

Krok 2: SMAŻYMY RACUSZKI W PERGAMINIE

Paski wycięte z pergaminu delikatnie smarujemy z jednej strony cienką warstwą oleju rzepakowego i wykładamy na nie masę brokułową. Składamy pergamin na pół i wkładamy racuszki na rozgrzaną patelnię.

Smażymy z obu stron. Podajemy z ketchupem.

FRYTKI Z MARCHEWKI

Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY MARCHEWKĘ

Dobrze umyte marchewki kroimy w grube słupki i rozkładamy na desce. Dodajemy czosnek i pokrojoną na mniejsze części cebulę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy listki świeżego estragonu i rozmaryn. Na warzywa kładziemy cienki plasterek masła i ścieramy skórkę limonki.

Krok 2: SMAŻYMY FRYTKI

Z foli aluminiowej robimy kieszonkę i wkładamy do niej przyprawione warzywa. Dorzucamy liść nasturcji. Kieszonkę zamykamy i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 10-15 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    5 dni temu
    Dziękuję!

    odpowiedz

  • Maciej Maciej
    13 dni temu
    "Na warzywa kładziemy cienki plasterek masła" Masło łatwo się pali i wytwarza toksyczne związki już w stosunkowo niskich temperaturach, czy aby na pewno to taka zdrowa alternatywa ? Poza tym lepsze było by pieczenie, nie rozumiem pomysłu ze smażeniem. Smażenie NIGDY nie będzie zdrowe, możemy jedynie eliminować negatywne skutki tej obróbki po przez zmniejszenie do minimum czasu smażenia, nie smażenia na tym samym tłuszczu, możemy stosować oleje o wysokim punkcie dymienia taki jak. np. olej kokosowy, olej rzepakowy, lepszy będzie tu nawet smalec - zważywszy na to że jest to tłuszcz nasycony i nie zawiera NNKT, zważywszy na to że zawiera kwas stearynowy czyli ten ciężko strawny, zawierający 18 atomów węgla, zważywszy na to wszystko i tak będzie lepszy niż gdyby smażyć np. na oleju słonecznikowym, na maśle i na większości innych niż słonecznikowy olejach roślinnych. Dlaczego ? Smażenie na wyżej wspomnianym oleju słonecznikowym będzie skutkowało utlenianiem się kwasów omega , głównie omega 6, których ten olej zawiera bardzo, bardzo dużo. Taki "wysmażek" będzie działał szkodliwie na układ sercowo naczyniowy. Kiedy, pytam KIEDY WHO zacznie skupiać się na tym co naprawdę powinniśmy unikać/ograniczać ?! Jeśli ktoś chce żyć zdrowo to powinien unikać obróbki termicznej w postaci smażenia na rzecz nieco lepszego np. pieczenia jeśli już... Bardzo się cieszę, że WHO tak zaleca aktywność fizyczną, oraz jak największe spożycie owoców i warzyw ze zdecydowanym naciskiem na to drugie, ale co nam z tego że np. mięso czerwone jest x razy rakotwórcze, skoro takie smażenie jest już setki x bardziej rakotwórcze ? Bądźmy konsekwentni. Jeśli już podaliście przykład dodatku masła, to dodajmy już masło klarowane, które ma wysoki punkt dymienia, ponieważ nie zawiera białka i się nie przypala.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    12 dni temu
    Jeszcze bardziej nie rozumiem pakowania do folii i... wrzucania na patelnie. Małe modyfikacje i można przygotować w piekarniku. Potrafa na pewno nie jest dedytkowana dzieciom (czy komukolwiek, komu zależy na zdrowiu).
  • Maria S. Maria S.
    18 dni temu
    czy można zastąpić mannę inną kaszą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    18 dni temu
    Tę ugotowaną możesz zastąpić dowolną kaszą np. jaglaną. tę surową możesz pominąć lub zamienić na bułkę tartą.
  • Gość Gość
    21 dni temu
    Czy aluminium nie reaguje w tak wysokiej temperaturze?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram