Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ziemniaki
Ziemniaki myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
PYRY Z GZIKIEM I BOCZKIEM
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i czosnek drobno siekamy. Składniki przekładamy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy widelcem, rozgniatając przy tym twaróg.
Na rozgrzaną suchą patelnię wykładamy boczek i zarumieniamy, od czasu do czasu mieszając. Boczek wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Ciepłe ziemniaki przekrawamy na pół, wykładamy na nie gzik i boczek. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy olejem lnianym. Dekorujemy świeżą pietruszką.
PYRY Z GZIKIEM Z TOFU I BOCZKIEM Z BAKŁAŻANA
Tofu wkładamy między kawałki ręcznika papierowego i mocno odciskamy z płynu. Następnie tofu pokrojone w kostkę przekładamy do miski. Dodajemy jogurt kokosowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do dużej miski przelewamy sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z cytryny. Doprawiamy wędzoną papryką. Całość mieszamy.
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Plastry obficie oprószamy solą. Odkładamy na 10 minut, aż warzywo puści sok. Ręcznikiem kuchennym wycieramy sok. Plastry kroimy w paski i wkładamy kolejno do marynaty. Bakłażana wykładamy na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Prażymy ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Ściągamy z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy.
Ciepłe ziemniaki przekrawamy na pół, wykładamy wegański gzik i plastry bekonu z bakłażana. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy olejem lnianym. Dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!
Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!
Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Saksońska zupa ziemniaczana
- Serbska zupa fasolowa
- Makaron z musem jabłkowym
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Wegańskie gofry
- Zwijane zrazy wołowe
- Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Chili sin carne z mięsem wegańskim
- Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Domowe lody szparagowe
- Wegański falafel burger z portobello
- Wegański tatar
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Zupa krem z kukurydzy
- Meksykański hamburger
- Salsa pomidorowa
- Kabanosy w cieście francuskim
- Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
Komentarze (1)
1663 dni temu
Bardzo smaczne danie. Zamiast gotowac, upieklam ziemniaki juz przekrojone na pol. Polaczenie ziemniakow z twarogiem oraz boczkiem to strzal w 10!
odpowiedz