zobacz film Ziemniaki z twarogiem w wersji wegańskiej i klasycznej

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ziemniaki

Ziemniaki myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.

PYRY Z GZIKIEM I BOCZKIEM

Do miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i czosnek drobno siekamy. Składniki przekładamy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy widelcem, rozgniatając przy tym twaróg.

Na rozgrzaną suchą patelnię wykładamy boczek i zarumieniamy, od czasu do czasu mieszając. Boczek wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Ciepłe ziemniaki przekrawamy na pół, wykładamy na nie gzik i boczek. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy olejem lnianym. Dekorujemy świeżą pietruszką.

PYRY Z GZIKIEM Z TOFU I BOCZKIEM Z BAKŁAŻANA

Tofu wkładamy między kawałki ręcznika papierowego i mocno odciskamy z płynu. Następnie tofu pokrojone w kostkę przekładamy do miski. Dodajemy jogurt kokosowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do dużej miski przelewamy sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z cytryny. Doprawiamy wędzoną papryką. Całość mieszamy.

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Plastry obficie oprószamy solą. Odkładamy na 10 minut, aż warzywo puści sok. Ręcznikiem kuchennym wycieramy sok. Plastry kroimy w paski i wkładamy kolejno do marynaty. Bakłażana wykładamy na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Prażymy ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Ściągamy z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy.

Ciepłe ziemniaki przekrawamy na pół, wykładamy wegański gzik i plastry bekonu z bakłażana. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy olejem lnianym. Dekorujemy świeżym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • karolina karolina
    1663 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Zamiast gotowac, upieklam ziemniaki juz przekrojone na pol. Polaczenie ziemniakow z twarogiem oraz boczkiem to strzal w 10!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!