zobacz film Pyry z gzikiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ziemniaki

Ziemniaki myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.

PYRY Z GZIKIEM I BOCZKIEM

Do miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i czosnek drobno siekamy. Składniki przekładamy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy widelcem, rozgniatając przy tym twaróg.

Na rozgrzaną suchą patelnię wykładamy boczek i zarumieniamy, od czasu do czasu mieszając. Boczek wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Ciepłe ziemniaki przekrawamy na pół, wykładamy na nie gzik i boczek. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy olejem lnianym. Dekorujemy świeżą pietruszką.

PYRY Z GZIKIEM Z TOFU I BOCZKIEM Z BAKŁAŻANA

Tofu wkładamy między kawałki ręcznika papierowego i mocno odciskamy z płynu. Następnie tofu pokrojone w kostkę przekładamy do miski. Dodajemy jogurt kokosowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do dużej miski przelewamy sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z cytryny. Doprawiamy wędzoną papryką. Całość mieszamy.

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Plastry obficie oprószamy solą. Odkładamy na 10 minut, aż warzywo puści sok. Ręcznikiem kuchennym wycieramy sok. Plastry kroimy w paski i wkładamy kolejno do marynaty. Bakłażana wykładamy na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Prażymy ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Ściągamy z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy.

Ciepłe ziemniaki przekrawamy na pół, wykładamy wegański gzik i plastry bekonu z bakłażana. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy olejem lnianym. Dekorujemy świeżym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    147 dni temu
    Ja najbardziej lubię schabowego z kapusty i mielonego ze szczawiu

    odpowiedz

  • karolina karolina
    1873 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Zamiast gotowac, upieklam ziemniaki juz przekrojone na pol. Polaczenie ziemniakow z twarogiem oraz boczkiem to strzal w 10!

    odpowiedz


Pyry z gzikiem – klasyk kuchni poznańskiej, warty wypróbowania

Lubisz poznawać przysmaki lokalnych kuchni? Wobec tego pyry z gzikiem powinny znaleźć się na Twojej liście potraw do spróbowania. To klasyk kuchni poznańskiej, znany w całej Wielkopolsce, ale możesz go skosztować również na Kujawach, gdzie znany jest jako pyry z gziką. To fantastyczna propozycja potrawy o wegetariańskim charakterze, choć akurat my proponujemy Ci wersję z boczkiem – jeśli zechcesz, możesz go oczywiście pominąć. Przy czym nie zapomnieliśmy o osobach, które zrezygnowały nie tylko z jedzenia mięsa, ale i wszelkich produktów odzwierzęcych. Specjalnie dla nich opracowaliśmy wegański, czyli pozbawiony mięsa i nabiału gzik z ziemniakami, który smakuje równie obłędnie jak wersja oryginalna.

Przepis na gzik z ziemniakami wymyślono prawdopodobnie w pierwszej połowie XIX wieku, co pokrywa się z momentem rozpowszechnienia się ziemniaków w Wielkopolsce. Uznawano go za danie postne, dlatego korzystano z niego głównie w piątki. Ale dość szybko zyskał sporą popularność i na stałe zagościł w codziennym jadłospisie Poznaniaków (choć nie tylko!). Obecnie możesz skosztować tego zaskakująco smakowitego dania w wielkopolskich restauracjach specjalizujących się w lokalnej kuchni. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je samodzielnie, zwłaszcza, że okazuje się ono banalnie proste. Sprawdź więc nasze wskazówki, które ułatwią Ci zrobienie tego sycącego przysmaku w różnych odsłonach.

Co to jest gzik?

Pyry w Poznaniu to oczywiście ziemniaki. To poznańskie słowo pochodzące z gwary jest powszechnie znane w całej Polsce. Ale co to jest gzik? Mieszkańcy innych polskich miast mogą się zdziwić, słysząc to słowo. W rzeczywistości to po prostu twaróg połączony ze śmietaną (rzadziej jogurtem lub mlekiem) z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki. Czasami do gziku trafia także cebula, jajko czy inne składniki w zależności od regionu oraz osobistych preferencji kucharza. My proponujemy Ci dodatek czerwonej cebuli oraz szczypioru.

A co to gzik wegański według pomysłu Kingi Paruzel? Przyrządzisz go z tofu, czyli produktu uwielbianego przez wegan. Ten wszechstronny serek sojowy pochodzi z Azji, gdzie występuje w różnych konsystencjach, od miękkiej i jedwabistej po twardszą i bardziej zbitą. Ma delikatny smak, a jego nieco gąbczasta struktura dobrze przyjmuje przyprawy i sosy, co czyni go cenionym substytutem mięsa oraz składnikiem zup, dań głównych, a nawet deserów!

Wyjaśniliśmy już, co to jest gzik. Ale przecież równie ważne w opisywanym duecie są ziemniaki! W oryginalnej odsłonie przepis na pyry z gzikiem zakłada ugotowanie ziemniaków w mundurkach, czyli bez obierania. Aby okazały się idealne, wybierz świeże, gładkie sztuki bez widocznych uszkodzeń czy plam. Gdy mają cienką skórkę, można je ugotować wraz z nią. Szczególnie polecamy Ci młode ziemniaki, które znakomicie smakują właśnie w skórce. Jeśli jednak wolisz wariant obrany lub powierzchnia ziemniaków nie prezentuje się najlepiej, chwyć za nóż lub obieraczkę. Następnie wlej do garnka tyle wody, aby przykryła ziemniaki i dodaj do niej szczyptę soli. Gotuj pyry na średnim ogniu, sprawdzając ich gotowość po około 15–20 minutach od momentu, gdy woda się zagotuje. Przekonasz się, czy są gotowe, wbijając w nie widelec – kiedy ziemniaki są miękkie, ale nie rozpadają się, to znak, że czas je odcedzić.

Gzik do ziemniaków – jak zrobić? O czym pamiętać?

Żeby gzik zyskał pożądaną konsystencję, odciśnij nadmiar płynu z sera, szczególnie jeśli jest on bardzo wilgotny. Możesz to zrobić za pomocą gazy lub drobnego sitka. To samo tyczy się tofu! Dzięki temu Twój gzik zyska odpowiednią, zwartą konsystencję. Podobnie jak w przypadku klasycznego gziku, musisz dodać do niego nieco jogurtu. My polecamy Ci sięgnąć po wegański kokosowy zamiennik jogurtu – nie martw się, że smak kokosa zaburzy kompozycję smaków. Nie będzie on wyczuwalny! Możesz także wykorzystać inny wegański jogurt o neutralnym charakterze, ewentualnie zastąpić go napojem sojowym. Całość jednak nie powinna być za rzadka. Co ważne, ziemniak z gzikiem sporo zyska, gdy wszelkie dodatkowe składniki, takie jak cebula, szczypiorek czy koper posiekasz naprawdę drobno. Dzięki temu równomiernie rozłożą się w serowej masie i staną się lepiej wyczuwalne podczas jedzenia. Zastanawiasz się, jak zrobić gzik, gdy nie przepadasz za czerwoną cebulą z naszego przepisu? A może nie masz jej akurat pod ręką? Bez obaw, zastąp ją wersją białą lub sięgnij po szalotkę – cechuje ją delikatniejszy smak i aromat niż zwykłą cebulę, dlatego dobrze sprawdzi się w opisywanej potrawie. Przepis na gzik możesz dowolnie modyfikować poprzez wzbogacenie go o dodatkowe składniki, takie jak posiekane rzodkiewki, ogórek kiszony, czosnek czy papryka. Wybierz to, co lubisz!

Przepis na tradycyjny gzik daje Ci spore możliwości. Nie tylko w kwestii samych zmian, które możesz zastosować. W grę wchodzą tu również dodatki, z którymi go podasz. Bo nie tylko ziemniaki pasują do tej pysznej pasty! Dobrze smakuje ona choćby na kanapkach. Dobre towarzystwo dla gziku to również jajko sadzone oraz dowolne mięso, np. klasyczny schabowy. Jeśli postawisz na taki zestaw obiadowy, z pewnością szybko zaspokoisz głód na długi czas!

Czas zająć się pozostałymi składnikami wymienionymi w przepisie na pyry z gzikiem. Wśród nich znalazł się również boczek, który wymaga specjalnej uwagi. Mamy kilka porad, które ułatwią Ci jego przyrządzenie!

  • Jeśli Twój kawałek boczku ma warstwę skóry, możesz ją zostawić lub usunąć, w zależności od tego, co lubisz.
  • Osusz boczek papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci utrudniającej jego smażenie.
  • Możesz go delikatnie posolić i popieprzyć z obu stron, aby podkreślić jego naturalny smak. 
  • Smaż wędlinę na średnim ogniu, aby tłuszcz się roztopił, a boczek równomiernie zarumienił. Upewnij się, że każda strona ma na złoty kolor i przyjemnie chrupie!

Nie zapomnij również o właściwym przygotowaniu bakłażana, gdy decydujesz się na gzik w wersji wegańskiej. Oberżyna czasami okazuje się dość kapryśna, dlatego musisz ją wcześniej posolić. Służy to usunięciu gorzkiego smaku charakterystycznego głównie dla mocno dojrzałych sztuk. Co więcej, sól pomaga wyciągnąć nadmiar wilgoci z warzywa. Dzięki temu bakłażan staje się mniej wodnisty oraz lepiej absorbuje smaki innych składników potrawy. Solenie bakłażana może również pomóc w koncentracji jego smaku, dzięki czemu danie staje się po prostu smaczniejsze.

Z pewnością nie masz już wątpliwości co do tego, jak zrobić gzik. Zatem do dzieła, poznaj to proste danie czy to w wersji klasycznej, czy wegańskiej. Przyjrzyj się również innym przepisom z naszej bogatej kolekcji. Wśród nich znalazły się chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie, sałatka z młodych ziemniaków z kurkami czy ziemniaki z 2 sosami. To przepisy zaskakujące prostotą, a zarazem fantastycznymi walorami smakowymi. Okazuje się, że tak podstawowy produkt jak ziemniak występuje w wielu, nierzadko wykwintnych odsłonach. Spróbuj we własnej kuchni! Zacznij jednak od tradycyjnych pyr z gzikiem. Zapewniamy że się nie zawiedziesz!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!