Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • papierowy ręcznik kuchenny
  • głęboki garnek
  • głęboką miskę
  • patelnię typu wok
  • praskę do czosnku

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, tak jak frytki. Gotowe warzywa myjemy pod bieżącą wodą, aby opłukać je z nadmiaru skrobi, i dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZĄ WARSTWĘ PRZYPRAW

W miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pierwszej warstwy przypraw. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w paście.

KROK 3: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI PIERWSZY RAZ

W głębokim garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego i smażymy przyprawione frytki, aż będą na pół ugotowane. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRUGĄ WARSTWĘ PRZYPRAW

Składniki mieszamy tak, aby powstało niezbyt gęste ciasto.

KROK 5: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI DRUGI RAZ

Podsmażone frytki obtaczamy w cieście i ponownie smażymy w rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ziemniaczki ponownie odkładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek drobno siekamy. Patelnię typu wok rozgrzewamy. Na dno woka wlewamy olej, dodajemy czosnek i płatki chili i smażymy przez ok. 30 sekund tak, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy słodki sos chili, jasny sezam i trawę cytrynową. Całość smażymy, aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy smażone ziemniaczki i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!