
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papierowy ręcznik kuchenny
- głęboki garnek
- głęboką miskę
- patelnię typu wok
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, tak jak frytki. Gotowe warzywa myjemy pod bieżącą wodą, aby opłukać je z nadmiaru skrobi, i dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZĄ WARSTWĘ PRZYPRAW
W miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pierwszej warstwy przypraw. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w paście.
KROK 3: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI PIERWSZY RAZ
W głębokim garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego i smażymy przyprawione frytki, aż będą na pół ugotowane. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRUGĄ WARSTWĘ PRZYPRAW
Składniki mieszamy tak, aby powstało niezbyt gęste ciasto.
KROK 5: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI DRUGI RAZ
Podsmażone frytki obtaczamy w cieście i ponownie smażymy w rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ziemniaczki ponownie odkładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek drobno siekamy. Patelnię typu wok rozgrzewamy. Na dno woka wlewamy olej, dodajemy czosnek i płatki chili i smażymy przez ok. 30 sekund tak, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy słodki sos chili, jasny sezam i trawę cytrynową. Całość smażymy, aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy smażone ziemniaczki i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.
Komentarze (0)