Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papierowy ręcznik kuchenny
- głęboki garnek
- głęboką miskę
- patelnię typu wok
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, tak jak frytki. Gotowe warzywa myjemy pod bieżącą wodą, aby opłukać je z nadmiaru skrobi, i dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZĄ WARSTWĘ PRZYPRAW
W miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pierwszej warstwy przypraw. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w paście.
KROK 3: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI PIERWSZY RAZ
W głębokim garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego i smażymy przyprawione frytki, aż będą na pół ugotowane. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRUGĄ WARSTWĘ PRZYPRAW
Składniki mieszamy tak, aby powstało niezbyt gęste ciasto.
KROK 5: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI DRUGI RAZ
Podsmażone frytki obtaczamy w cieście i ponownie smażymy w rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ziemniaczki ponownie odkładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek drobno siekamy. Patelnię typu wok rozgrzewamy. Na dno woka wlewamy olej, dodajemy czosnek i płatki chili i smażymy przez ok. 30 sekund tak, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy słodki sos chili, jasny sezam i trawę cytrynową. Całość smażymy, aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy smażone ziemniaczki i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!
Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!
Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
Uwielbiasz ziemniaki w każdej postaci? Wypróbuj przepis Kingi na pieczone ziemniaki z salami i parmezanem! Idealne na obiad lub spotkanie ze znajomymi.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
651 dni temu
Mąka pszenna... Przecież to nie jest przepis bez glutenu
odpowiedz
651 dni temu
Faktycznie kategoria "bez glutenu" została wybrana przypadkowo. Bardzo za to przepraszamy i dziękujemy za uwagę! Za to, jeśli chcesz przygotować ten przepis bez mąki pszennej, możesz ją wymienić na ziemniaczaną lub uniwersalną mieszankę mąk bezglutenowych :)