
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę.
Burak łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce.
Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce.
KROK 3: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP PAPRYKOWY
Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem.
Upieczone frytki podajemy z dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.

Zobacz przepisy
na lato
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Ziemniaki z grilla
- Proziaki – przepis
- Sałatka z zupek chińskich
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Kurczak po tajsku
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
143 dni temu
Czemu na miniaturce są jakieś trójkąciki z ciasta a w przygotowaniu jest tylko przepis na najzwyklejsze kolorowe frytki?
odpowiedz