Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę.
Burak łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce.
Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce.
KROK 3: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP PAPRYKOWY
Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem.
Upieczone frytki podajemy z dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!
Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.
Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Amerykańskie BBQ
- Galettes z grzybami i szynką
- Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- Śniadaniowe burrito
- Frytki z warzyw z dipem sezamowym
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
- Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Wege placki z tartych warzyw
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Jarski żurek łemkowski
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Twarożek tofu z warzywami
- Zupa parmezan pasta
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Owsiankowe latte z granolą
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Hot dogi z frankfurterkami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)