Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę.
Burak łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce.
Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce.
KROK 3: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP CURRY
Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy musztardę, drobno posiekaną dymkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Upieczone frytki podajemy z dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!
Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z pomidorów z curry
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Jajka po rosyjsku
- Paszteciki z grzybami i soczewicą
- Chipsy z jabłek
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Lasagne w papryce
- Kokosowe curry z krewetkami
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Curry z kurczaka z ciecierzycą
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Crostini z mango i awokado
- Sałatka warstwowa z szynką
- Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
- Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
- Wegańska kapusta faszerowana
- Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)