Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: KROIMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w słupki (lub w cząstki, jeśli warzywa nie są zbyt duże i grube) i przekładamy do miski. Dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy pieprzem, obficie skrapiamy oliwą.
Krok 2: PIECZEMY WARZYWA
Warzywa korzeniowe zawijamy w folię i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy na blasze razem z resztą warzyw. Po upieczeniu zawijamy w folię aluminiową, by ją uparować, a następnie obieramy ze skórki.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Orzeszki pinii prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni, a następnie drobno siekamy.
Jogurt łączymy w misce z posiekaną kolendrą, 1 upieczoną papryką pokrojoną w bardzo drobną kostkę, drobno posiekanym czosnkiem i orzeszkami pinii. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, by smaki się przegryzły.
Krok 4: PODAJEMY WARZYWA Z SOSEM
Upieczone warzywa wyjmujemy z folii, przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 2 pozostałe papryki pokrojone w grube kawałki, cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drobno posiekany ząbek czosnku.
Całość doprawiamy drobno posiekaną miętą, pieprzem oraz skórką i sokiem z limonki. Warzywa polewamy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszonym w dłoniach serem feta. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Warzywa w tempurze
Wyjątkowy smak delikatnych warzyw skrytych w lekkim naleśnikowym cieście. Wszystko to w orientalnym stylu.
Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!
Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Deser Ladies
- Meksykański hamburger
- Przepis na sos bolognese
- Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Zupa serowo-cebulowa
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Jogurtowy sernik na zimno
- Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
- Makaron z sosem blue cheese
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Racuszki siłacza i frytki z marchewki
- Chipsy z warzyw
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Hiszpańska tortilla ziemniaczana
- Chili con carne z wędzonym boczkiem
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Koktajle owocowe
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
- Kisiel z czerwonych owoców
- Risotto – klasyczny przepis
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Makaron chow mein z woka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)