Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY WARZYWA

Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.

KROK 2: PRZYPRAWIAMY WARZYWA

Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę.

Burak łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce.

Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce.

KROK 3: PIECZEMY FRYTKI

Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP ZIOŁOWY

Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.  

Upieczone frytki podajemy z dipem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • ktoś komu podoba sie przepis ktoś komu podoba sie przepis
    626 dni temu
    bardzo dobre w szczególnie te z batatów choć troche zasłodkie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    629 dni temu
    czy mozna zamienic warzywa na ziemniaki/ czy wtedy przepis wyjdzie/// panie dawidzie prosze o odp.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    627 dni temu
    Jak najbardziej możesz zamienić warzywa na ziemniaki, jednak będą się one piekły dłużej (ok. 40-50 minut). Najlepiej piec je w temperaturze ok. 200°C. Dobrze też pokrojone ziemniaki przepłukać przed pieczeniem w zimnej wodzie, aby pozbawić je wierzchniej warstwy skrobi.
  • eryk eryk
    705 dni temu
    ochyda paskuctwo hehe

    odpowiedz

  • Gość  Gość
    623 dni temu
    A jeżeli chodzi o serek śmietankowy to o jaki chodzi taki zwykły topiony
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    620 dni temu
    Serek śmietankowy jest też nazywany serkiem twarogowym. To serek z twarogu z dodatkiem śmietanki. Ten, który znajdziesz w sklepach Lidl, nazywa się Fromello :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!