Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę.
Burak łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce.
Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce.
KROK 3: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP ZIOŁOWY
Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Upieczone frytki podajemy z dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.
Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny makowiec
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
626 dni temu
bardzo dobre w szczególnie te z batatów choć troche zasłodkie
odpowiedz
629 dni temu
czy mozna zamienic warzywa na ziemniaki/ czy wtedy przepis wyjdzie/// panie dawidzie prosze o odp.
odpowiedz
627 dni temu
Jak najbardziej możesz zamienić warzywa na ziemniaki, jednak będą się one piekły dłużej (ok. 40-50 minut). Najlepiej piec je w temperaturze ok. 200°C. Dobrze też pokrojone ziemniaki przepłukać przed pieczeniem w zimnej wodzie, aby pozbawić je wierzchniej warstwy skrobi.
705 dni temu
ochyda paskuctwo hehe
odpowiedz
623 dni temu
A jeżeli chodzi o serek śmietankowy to o jaki chodzi taki zwykły topiony
620 dni temu
Serek śmietankowy jest też nazywany serkiem twarogowym. To serek z twarogu z dodatkiem śmietanki. Ten, który znajdziesz w sklepach Lidl, nazywa się Fromello :)