Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę.
Burak łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce.
Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce.
KROK 3: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP ZIOŁOWY
Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Upieczone frytki podajemy z dipem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
953 dni temu
bardzo dobre w szczególnie te z batatów choć troche zasłodkie
Odpowiedz
956 dni temu
czy mozna zamienic warzywa na ziemniaki/ czy wtedy przepis wyjdzie/// panie dawidzie prosze o odp.
Odpowiedz
954 dni temu
Jak najbardziej możesz zamienić warzywa na ziemniaki, jednak będą się one piekły dłużej (ok. 40-50 minut). Najlepiej piec je w temperaturze ok. 200°C. Dobrze też pokrojone ziemniaki przepłukać przed pieczeniem w zimnej wodzie, aby pozbawić je wierzchniej warstwy skrobi.
1032 dni temu
ochyda paskuctwo hehe
Odpowiedz
950 dni temu
A jeżeli chodzi o serek śmietankowy to o jaki chodzi taki zwykły topiony
947 dni temu
Serek śmietankowy jest też nazywany serkiem twarogowym. To serek z twarogu z dodatkiem śmietanki. Ten, który znajdziesz w sklepach Lidl, nazywa się Fromello :)