Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę.
Burak łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce.
Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce.
KROK 3: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP ZIOŁOWY
Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Upieczone frytki podajemy z dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.
Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Japońska zupa z herbaty z ryżem
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Aglio e olio w wersji fit
- Frytki z warzyw z dipem sezamowym
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Gofry wytrawne z warzywami
- 3 sposoby na kaszę pęczak
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Szparagowe paluszki w cieście filo
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Kuleczki z koziego sera
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Bułeczki cynamonowe z kubka
- Kluski kładzione
- Kisiel z owoców lasu
- Mango Margarita bez alkoholu
- Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- Przecier ze świeżych owoców
- Tort bezowy z poziomkami
- Ciasto z batatów i mango
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
603 dni temu
bardzo dobre w szczególnie te z batatów choć troche zasłodkie
odpowiedz
607 dni temu
czy mozna zamienic warzywa na ziemniaki/ czy wtedy przepis wyjdzie/// panie dawidzie prosze o odp.
odpowiedz
605 dni temu
Jak najbardziej możesz zamienić warzywa na ziemniaki, jednak będą się one piekły dłużej (ok. 40-50 minut). Najlepiej piec je w temperaturze ok. 200°C. Dobrze też pokrojone ziemniaki przepłukać przed pieczeniem w zimnej wodzie, aby pozbawić je wierzchniej warstwy skrobi.
683 dni temu
ochyda paskuctwo hehe
odpowiedz
600 dni temu
A jeżeli chodzi o serek śmietankowy to o jaki chodzi taki zwykły topiony
598 dni temu
Serek śmietankowy jest też nazywany serkiem twarogowym. To serek z twarogu z dodatkiem śmietanki. Ten, który znajdziesz w sklepach Lidl, nazywa się Fromello :)