Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę.
Burak łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce.
Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce.
KROK 3: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP BLUE CHEESE
Ser kroimy w kostkę i lekko rozpuszczamy w mikrofali. Mieszamy z majonezem i śmietaną.
Upieczone frytki podajemy z dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z sosem blue cheese
Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!
Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.
Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!
Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pilaw z roladkami z cukinii
- Tarta tatin z morelami
- Śliwkowe piersi gęsi
- Guacamole
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
- Hummus z bobu
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
- Orzechowe babeczki z kubka
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Scaccia z serami i salami
- Wegańska sałatka z białej fasoli
- Nuggetsy z halloumi
- Pesto z suszonych pomidorów
- Croissanty z truskawkami i serem brie
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Sałatka hamburgerowa
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Koreczki ze schabem w boczku
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Grzybowy sos pieczeniowy
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)