zobacz film Makaron z sosem blue cheese

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • durszlak
  • tarkę o drobnych oczkach
  • obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne

KROK 1: Przygotowujemy sos

Śmietankę przelewamy na patelnię. Dodajemy dymkę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.

Dodajemy przekrojone na pół ziarna pieprzu, porwane listki bazylii i sól. Gotujemy sos na wolnym ogniu, aż śmietanka lekko się zredukuje i zagęści.

KROK 2: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy.

KROK 3: Dodajemy ser do sosu

Do zredukowanej śmietanki dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści, dodajemy skórkę startą z cytryny.

KROK 4: Przygotowujemy dodatki

Pomidory kroimy w cienkie paski i łączymy na desce z porwanymi listkami bazylii, skórką startą z cytryny i wstążkami cukinii wykrojonymi za pomocą nożyka do julienne lub obieraczki.

Warzywa oprószamy solą i pieprzem i mieszamy na desce.

KROK 5: Podajemy makaron

Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki sera, mieszamy i wykładamy porcje na talerze.

Na wierzchu układamy cukinię z pomidorami, a całość skrapiamy sokiem z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gosia Gosia
    120 dni temu
    było super i mało roboty!!

    odpowiedz

  • Masssa Masssa
    1663 dni temu
    Super uwielbiam takie inspiracje, następne w mojej głowie i żołądku dania z makaronem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1677 dni temu
    Ja robię podobny sos ale zamiast suszonych pomidorów daje trochę zielolego pesto i dodatkowo zielone szaparagi (pokrojone na kawałki około 2 cm) Polecam :)

    odpowiedz

  • MateuszC. MateuszC.
    2065 dni temu
    Karolu , a moze bigos ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2065 dni temu
    Polecamy bigos z młodej kapusty według przepisu Karola :) https://kuchnialidla.pl/bigos-z-mlodej-kapusty-ze-schabem-i-kielbasa

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!