
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- durszlak
- tarkę o drobnych oczkach
- obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
KROK 1: Przygotowujemy sos
Śmietankę przelewamy na patelnię. Dodajemy dymkę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.
Dodajemy przekrojone na pół ziarna pieprzu, porwane listki bazylii i sól. Gotujemy sos na wolnym ogniu, aż śmietanka lekko się zredukuje i zagęści.
KROK 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy.
KROK 3: Dodajemy ser do sosu
Do zredukowanej śmietanki dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści, dodajemy skórkę startą z cytryny.
KROK 4: Przygotowujemy dodatki
Pomidory kroimy w cienkie paski i łączymy na desce z porwanymi listkami bazylii, skórką startą z cytryny i wstążkami cukinii wykrojonymi za pomocą nożyka do julienne lub obieraczki.
Warzywa oprószamy solą i pieprzem i mieszamy na desce.
KROK 5: Podajemy makaron
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki sera, mieszamy i wykładamy porcje na talerze.
Na wierzchu układamy cukinię z pomidorami, a całość skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!

Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!


Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Zobacz przepisy
na święta
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
208 dni temu
było super i mało roboty!!
odpowiedz
1750 dni temu
Super uwielbiam takie inspiracje, następne w mojej głowie i żołądku dania z makaronem
odpowiedz
1765 dni temu
Ja robię podobny sos ale zamiast suszonych pomidorów daje trochę zielolego pesto i dodatkowo zielone szaparagi (pokrojone na kawałki około 2 cm) Polecam :)
odpowiedz
2153 dni temu
Karolu , a moze bigos ??
odpowiedz
2152 dni temu
Polecamy bigos z młodej kapusty według przepisu Karola :) https://kuchnialidla.pl/bigos-z-mlodej-kapusty-ze-schabem-i-kielbasa