zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • durszlak
  • tarkę o drobnych oczkach
  • obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne

KROK 1: Przygotowujemy sos

Śmietankę przelewamy na patelnię. Dodajemy dymkę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.

Dodajemy przekrojone na pół ziarna pieprzu, porwane listki bazylii i sól. Gotujemy sos na wolnym ogniu, aż śmietanka lekko się zredukuje i zagęści.

KROK 2: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy.

KROK 3: Dodajemy ser do sosu

Do zredukowanej śmietanki dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści, dodajemy skórkę startą z cytryny.

KROK 4: Przygotowujemy dodatki

Pomidory kroimy w cienkie paski i łączymy na desce z porwanymi listkami bazylii, skórką startą z cytryny i wstążkami cukinii wykrojonymi za pomocą nożyka do julienne lub obieraczki.

Warzywa oprószamy solą i pieprzem i mieszamy na desce.

KROK 5: Podajemy makaron

Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki sera, mieszamy i wykładamy porcje na talerze.

Na wierzchu układamy cukinię z pomidorami, a całość skrapiamy sokiem z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram