Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- durszlak
- tarkę o drobnych oczkach
- obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
KROK 1: Przygotowujemy sos
Śmietankę przelewamy na patelnię. Dodajemy dymkę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.
Dodajemy przekrojone na pół ziarna pieprzu, porwane listki bazylii i sól. Gotujemy sos na wolnym ogniu, aż śmietanka lekko się zredukuje i zagęści.
KROK 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy.
KROK 3: Dodajemy ser do sosu
Do zredukowanej śmietanki dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści, dodajemy skórkę startą z cytryny.
KROK 4: Przygotowujemy dodatki
Pomidory kroimy w cienkie paski i łączymy na desce z porwanymi listkami bazylii, skórką startą z cytryny i wstążkami cukinii wykrojonymi za pomocą nożyka do julienne lub obieraczki.
Warzywa oprószamy solą i pieprzem i mieszamy na desce.
KROK 5: Podajemy makaron
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki sera, mieszamy i wykładamy porcje na talerze.
Na wierzchu układamy cukinię z pomidorami, a całość skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Ryba po japońsku
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (5)
463 dni temu
było super i mało roboty!!
Odpowiedz
2005 dni temu
Super uwielbiam takie inspiracje, następne w mojej głowie i żołądku dania z makaronem
Odpowiedz
2020 dni temu
Ja robię podobny sos ale zamiast suszonych pomidorów daje trochę zielolego pesto i dodatkowo zielone szaparagi (pokrojone na kawałki około 2 cm) Polecam :)
Odpowiedz
2407 dni temu
Karolu , a moze bigos ??
Odpowiedz
2407 dni temu
Polecamy bigos z młodej kapusty według przepisu Karola :) https://kuchnialidla.pl/bigos-z-mlodej-kapusty-ze-schabem-i-kielbasa