
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- durszlak
- tarkę o drobnych oczkach
- obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
KROK 1: Przygotowujemy sos
Śmietankę przelewamy na patelnię. Dodajemy dymkę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.
Dodajemy przekrojone na pół ziarna pieprzu, porwane listki bazylii i sól. Gotujemy sos na wolnym ogniu, aż śmietanka lekko się zredukuje i zagęści.
KROK 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy.
KROK 3: Dodajemy ser do sosu
Do zredukowanej śmietanki dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści, dodajemy skórkę startą z cytryny.
KROK 4: Przygotowujemy dodatki
Pomidory kroimy w cienkie paski i łączymy na desce z porwanymi listkami bazylii, skórką startą z cytryny i wstążkami cukinii wykrojonymi za pomocą nożyka do julienne lub obieraczki.
Warzywa oprószamy solą i pieprzem i mieszamy na desce.
KROK 5: Podajemy makaron
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki sera, mieszamy i wykładamy porcje na talerze.
Na wierzchu układamy cukinię z pomidorami, a całość skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Butter chicken
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
388 dni temu
było super i mało roboty!!
odpowiedz
1931 dni temu
Super uwielbiam takie inspiracje, następne w mojej głowie i żołądku dania z makaronem
odpowiedz
1945 dni temu
Ja robię podobny sos ale zamiast suszonych pomidorów daje trochę zielolego pesto i dodatkowo zielone szaparagi (pokrojone na kawałki około 2 cm) Polecam :)
odpowiedz
2333 dni temu
Karolu , a moze bigos ??
odpowiedz
2333 dni temu
Polecamy bigos z młodej kapusty według przepisu Karola :) https://kuchnialidla.pl/bigos-z-mlodej-kapusty-ze-schabem-i-kielbasa