Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- durszlak
- tarkę o drobnych oczkach
- obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
KROK 1: Przygotowujemy sos
Śmietankę przelewamy na patelnię. Dodajemy dymkę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.
Dodajemy przekrojone na pół ziarna pieprzu, porwane listki bazylii i sól. Gotujemy sos na wolnym ogniu, aż śmietanka lekko się zredukuje i zagęści.
KROK 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy.
KROK 3: Dodajemy ser do sosu
Do zredukowanej śmietanki dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści, dodajemy skórkę startą z cytryny.
KROK 4: Przygotowujemy dodatki
Pomidory kroimy w cienkie paski i łączymy na desce z porwanymi listkami bazylii, skórką startą z cytryny i wstążkami cukinii wykrojonymi za pomocą nożyka do julienne lub obieraczki.
Warzywa oprószamy solą i pieprzem i mieszamy na desce.
KROK 5: Podajemy makaron
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki sera, mieszamy i wykładamy porcje na talerze.
Na wierzchu układamy cukinię z pomidorami, a całość skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.
Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!
Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!
Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
140 dni temu
było super i mało roboty!!
odpowiedz
1682 dni temu
Super uwielbiam takie inspiracje, następne w mojej głowie i żołądku dania z makaronem
odpowiedz
1697 dni temu
Ja robię podobny sos ale zamiast suszonych pomidorów daje trochę zielolego pesto i dodatkowo zielone szaparagi (pokrojone na kawałki około 2 cm) Polecam :)
odpowiedz
2085 dni temu
Karolu , a moze bigos ??
odpowiedz
2084 dni temu
Polecamy bigos z młodej kapusty według przepisu Karola :) https://kuchnialidla.pl/bigos-z-mlodej-kapusty-ze-schabem-i-kielbasa