 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub duży garnek
Krok 1: Podsmażamy mięso i warzywa
Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plastry. Do naczynia dodajemy smalec. Wrzucamy schab i podsmażamy, następnie odkładamy na bok. Wrzucamy czosnek, cebulę i pokrojoną kiełbasę. Całość podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie odkładamy na bok.
Krok 2: Dusimy bigos
Do garnka ponownie dodajemy smalec. Gdy się roztopi, dodajemy kapustę kiszoną, doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 łyżką miodu. Mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody i pokrojoną młodą kapustę. Następnie dodajemy 1 łyżkę smalcu, sól i pieprz. Dusimy bigos na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. W trakcie duszenia bigos podlewamy odrobiną wody.
Krok 3: Doprawiamy bigos
Pod koniec duszenia do bigosu dodajemy suszone żurawiny. Na koniec dodajemy podsmażony schab, kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Zasmażkę dodajemy do bigosu, mieszamy i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Mini burgery
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Golonka pieczona po bawarsku
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (2)
2694 dni temu
Bardzo dobry przepis, gotowalam dłużej ze względu na kapustę kiszoną (była twarda) od siebie dodałam grzyby suszone i koper, wyszło smacznie :-)
Odpowiedz
2717 dni temu
Jeszcze tylko pare grzybków i bedzie super;)
Odpowiedz