Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub duży garnek
Krok 1: Podsmażamy mięso i warzywa
Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plastry. Do naczynia dodajemy smalec. Wrzucamy schab i podsmażamy, następnie odkładamy na bok. Wrzucamy czosnek, cebulę i pokrojoną kiełbasę. Całość podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie odkładamy na bok.
Krok 2: Dusimy bigos
Do garnka ponownie dodajemy smalec. Gdy się roztopi, dodajemy kapustę kiszoną, doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 łyżką miodu. Mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody i pokrojoną młodą kapustę. Następnie dodajemy 1 łyżkę smalcu, sól i pieprz. Dusimy bigos na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. W trakcie duszenia bigos podlewamy odrobiną wody.
Krok 3: Doprawiamy bigos
Pod koniec duszenia do bigosu dodajemy suszone żurawiny. Na koniec dodajemy podsmażony schab, kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Zasmażkę dodajemy do bigosu, mieszamy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.
Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Schab w sosie paprykowym
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Tatar wołowy
- Croque monsieur z serem gouda
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
- Kolorowa zapiekanka
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Pulpety w sosie koperkowym
- Czekoladowe babeczki z kubka
- EKSPRESOWY BIGOS
- Minipizza z kabanosami
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Serowa kula z brokułów
- Naleśniki ze szparagami
- Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- Wykwintne roladki rybne
- Smoothie bowl z mango i bananów
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
- Pesto z papryki
- Babeczki leśny mech
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2310 dni temu
Bardzo dobry przepis, gotowalam dłużej ze względu na kapustę kiszoną (była twarda) od siebie dodałam grzyby suszone i koper, wyszło smacznie :-)
odpowiedz
2333 dni temu
Jeszcze tylko pare grzybków i bedzie super;)
odpowiedz