
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub duży garnek
Krok 1: Podsmażamy mięso i warzywa
Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plastry. Do naczynia dodajemy smalec. Wrzucamy schab i podsmażamy, następnie odkładamy na bok. Wrzucamy czosnek, cebulę i pokrojoną kiełbasę. Całość podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie odkładamy na bok.
Krok 2: Dusimy bigos
Do garnka ponownie dodajemy smalec. Gdy się roztopi, dodajemy kapustę kiszoną, doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 łyżką miodu. Mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody i pokrojoną młodą kapustę. Następnie dodajemy 1 łyżkę smalcu, sól i pieprz. Dusimy bigos na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. W trakcie duszenia bigos podlewamy odrobiną wody.
Krok 3: Doprawiamy bigos
Pod koniec duszenia do bigosu dodajemy suszone żurawiny. Na koniec dodajemy podsmażony schab, kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Zasmażkę dodajemy do bigosu, mieszamy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!


Komentarze (2)
1998 dni temu
Bardzo dobry przepis, gotowalam dłużej ze względu na kapustę kiszoną (była twarda) od siebie dodałam grzyby suszone i koper, wyszło smacznie :-)
odpowiedz
2021 dni temu
Jeszcze tylko pare grzybków i bedzie super;)
odpowiedz
zobacz wszystkie