zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub duży garnek

Krok 1: Podsmażamy mięso i warzywa

Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plastry. Do naczynia dodajemy smalec. Wrzucamy schab i podsmażamy, następnie odkładamy na bok. Wrzucamy czosnek, cebulę i pokrojoną kiełbasę. Całość podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie odkładamy na bok.

Krok 2: Dusimy bigos

Do garnka ponownie dodajemy smalec. Gdy się roztopi, dodajemy kapustę kiszoną, doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 łyżką miodu. Mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody i pokrojoną młodą kapustę. Następnie dodajemy 1 łyżkę smalcu, sól i pieprz. Dusimy bigos na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. W trakcie duszenia bigos podlewamy odrobiną wody.

Krok 3: Doprawiamy bigos

Pod koniec duszenia do bigosu dodajemy suszone żurawiny. Na koniec dodajemy podsmażony schab, kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Zasmażkę dodajemy do bigosu, mieszamy i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Karola Karola
    186 dni temu
    Bardzo dobry przepis, gotowalam dłużej ze względu na kapustę kiszoną (była twarda) od siebie dodałam grzyby suszone i koper, wyszło smacznie :-)

    odpowiedz

  • ja-nina ja-nina
    209 dni temu
    Jeszcze tylko pare grzybków i bedzie super;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram