 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia na ok. 1 godzinę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Podsmażamy imbir wraz z curry i kminem rzymskim. Dodajemy czosnek, cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Jabłko kroimy w większą, a suszone pomidory w drobną kostkę i dodajemy wraz z namoczonymi grzybami do garnka. Dolewamy sos sojowy.
Krok 2: Dodajemy kapustę do bigosu
Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odsączamy i siekamy. Dodajemy ją do garnka razem z morelami pokrojonymi w paseczki i żurawinami. Bigos doprawiamy pozostałymi przyprawami – podsmażamy ok. 2 minut, mieszając. Dolewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż kapusta stanie się miękka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Świąteczne pierniczki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Najlepsza sałatka z tortellini
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (4)
748 dni temu
Dziś zrobilem LEKKI BIGOS Z SUSZONYMI MORELAMI. Wyszedł genialnie !! Bardzo dobry Polecam i gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam
Odpowiedz
1776 dni temu
można Bigos zrobić wcześniej i w słoiku przechowywać w lodówce do wigilii ???
Odpowiedz
1775 dni temu
Jak najbardziej. Zakręć szczelnie słoik lub schowaj bigos do pojemnika i przechowaj w zamrażalniku ;)
2140 dni temu
ciekawy przepis, taki jak lubię - bez mięsa:). Właśnie testuję - wynik za godzinę jak udusi się kapusta
Odpowiedz