
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia na ok. 1 godzinę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Podsmażamy imbir wraz z curry i kminem rzymskim. Dodajemy czosnek, cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Jabłko kroimy w większą, a suszone pomidory w drobną kostkę i dodajemy wraz z namoczonymi grzybami do garnka. Dolewamy sos sojowy.
Krok 2: Dodajemy kapustę do bigosu
Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odsączamy i siekamy. Dodajemy ją do garnka razem z morelami pokrojonymi w paseczki i żurawinami. Bigos doprawiamy pozostałymi przyprawami – podsmażamy ok. 2 minut, mieszając. Dolewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż kapusta stanie się miękka.
Zobacz podobne
przepisy
Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!


Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!

Zobacz przepisy
na święta
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
493 dni temu
Dziś zrobilem LEKKI BIGOS Z SUSZONYMI MORELAMI. Wyszedł genialnie !! Bardzo dobry Polecam i gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam
odpowiedz
1521 dni temu
można Bigos zrobić wcześniej i w słoiku przechowywać w lodówce do wigilii ???
odpowiedz
1519 dni temu
Jak najbardziej. Zakręć szczelnie słoik lub schowaj bigos do pojemnika i przechowaj w zamrażalniku ;)
1885 dni temu
ciekawy przepis, taki jak lubię - bez mięsa:). Właśnie testuję - wynik za godzinę jak udusi się kapusta
odpowiedz