Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia na ok. 1 godzinę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Podsmażamy imbir wraz z curry i kminem rzymskim. Dodajemy czosnek, cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Jabłko kroimy w większą, a suszone pomidory w drobną kostkę i dodajemy wraz z namoczonymi grzybami do garnka. Dolewamy sos sojowy.
Krok 2: Dodajemy kapustę do bigosu
Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odsączamy i siekamy. Dodajemy ją do garnka razem z morelami pokrojonymi w paseczki i żurawinami. Bigos doprawiamy pozostałymi przyprawami – podsmażamy ok. 2 minut, mieszając. Dolewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż kapusta stanie się miękka.
Zobacz podobne
przepisy
Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!
Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Bigos rybny
- Kompot z suszonych owoców
- Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
- Makaron z kurkami
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Sałatka z topinamburem
- Sorbet z mango, bananów i limonek
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Kurczak w sosie jogurtowym
- EKSPRESOWY BIGOS
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Wegański green bowl
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Ziołowa lemoniada
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Zakwas żytni
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Penne z salsą freddo
- Golonka na sposób azjatycki
- Mandarynkowy pulled pork
- Tumbet
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
363 dni temu
Dziś zrobilem LEKKI BIGOS Z SUSZONYMI MORELAMI. Wyszedł genialnie !! Bardzo dobry Polecam i gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam
odpowiedz
1391 dni temu
można Bigos zrobić wcześniej i w słoiku przechowywać w lodówce do wigilii ???
odpowiedz
1390 dni temu
Jak najbardziej. Zakręć szczelnie słoik lub schowaj bigos do pojemnika i przechowaj w zamrażalniku ;)
1755 dni temu
ciekawy przepis, taki jak lubię - bez mięsa:). Właśnie testuję - wynik za godzinę jak udusi się kapusta
odpowiedz