Zupa krem z pomidorów - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Zupa o kremowej i jednolitej konsystencji, pełna soczystego miąższu i zapachu pomidorów? To musi być krem z pomidorów. Najlepiej smakuje oczywiście latem, gdy świeże i aromatyczne pomidory nie mają sobie równych. Mimo to pyszną zupę krem z pomidorów można przyrządzić również w innych porach roku. Jak to zrobić? Sięgnijcie po wskazówki Kuchni Lidla, a wkrótce odkryjecie sekret idealnego kremu na bazie pomidorów.

Krem z pomidorów – przepisy

Popularność zupy kremu z pomidorów w polskiej kuchni jest coraz większa, nic więc dziwnego, że wierni tradycyjnej pomidorówce mogą czuć się nieco zagrożeni. I choć spór o to, która z zup jest najlepsza – zupa krem z pomidorów czy pomidorowa, jest w zasadzie nie do rozstrzygnięcia, warto wiedzieć, jak zrobić smaczne wersje obu tych dań. W przygotowaniu tej drugiej z pewnością pomoże każda mama czy babcia, jeśli jednak nabraliście akurat ochoty na krem z pomidorów, to sprawdzonym przepisem służy jak zwykle Kuchnia Lidla. Wypróbujcie nasze propozycje zupy kremu z pomidorów, na którą, jak się okazuje, przepis wcale nie jest taki uniwersalny:

Smak i aromat pomidorów w sezonie gwarantują co prawda niepowtarzalny efekt końcowy w postaci zupy kremu, ale jeśli tylko wypróbujecie przepisy Kuchni Lidla, to przekonacie się, że równie dobrze jak ze świeżych pomidorów pyszną zupę krem zrobicie również z tych z puszki. Wystarczy odpowiednia kompozycja przypraw i gotowe!

Z czym podawać krem z pomidorów?

Zupę w postaci kremu pomidorowego najczęściej podaje się z grzankami. Jeśli poszukujecie nieco bardziej oryginalnych pomysłów, to w Kuchni Lidla z pewnością je znajdziecie. Przede wszystkim warto rozpocząć od bazy. Zupę można przecież wzbogacić również o inne warzywa, przygotowując np. krem z pomidorów z dodatkiem cukinii i marchewki albo papryki. Przepis na chłodnik z pomidorów i papryki znajdziecie w Kuchni Lidla. Ciekawą opcją jest ponadto zupa krem z pomidorów z serem, który może stać się albo składnikiem nadającym kremową konsystencję daniu, albo jego dodatkiem. W pierwszym przypadku idealnie sprawdzi się kompozycja z serkiem topionym, którego smak i gęstość podkreślą charakter całej zupy. Krem pomidorowy warto także łączyć z mozzarellą, aby zupa nabrała jeszcze więcej akcentów włoskich, a także z bazylią. Zupa krem z pomidorów z bazylią znakomicie komponować będzie się również z mascarpone. Jak zatem widać, opcji jest naprawdę sporo, od tradycyjnej zupy kremu z pomidorów z grzankami do zupy kremu z plastrami lub keksami sera, np. mozzarelli. Warto eksperymentować!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!