Pomidorowa zupa krem z pulpetami z indyka

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Bulion podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.

Sposób przygotowania:

PULPETY Z INDYKA

KROK 1: SIEKAMY MARCHEWKĘ

Marchewkę obieramy, kroimy na 2-centymetrowe kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie siekamy ją, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6 i zgarniamy ze ścianek naczynia.

KROK 2: ROZDRABNIAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do marchewki dodajemy bazylię, czosnek, fetę i pieprz. Wszystkie składniki miksujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy składniki na dno.

KROK 3: WYRABIAMY MASĘ NA PULPETY

Do pojemnika miksującego dodajemy mięso i wyrabiamy masę na pulpety, korzystając z programu ugniatanie / ciasto miękkie / czas 2 minuty.

KROK 4: PIECZEMY PULPETY

Z masy zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety wielkości śliwki i każdy z nich smarujemy oliwą. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

ZUPA POMIDOROWA

KROK 1: SIEKAMY CZOSNEK I CEBULĘ

Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Następnie siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno naczynia.

KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA Z KONCENTRATEM

Do czosnku i cebuli dodajemy oliwę i masło. Składniki podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / temperatura 120°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie do warzyw dodajemy koncentrat i ponownie smażymy bez miarki, używając programu przypiekanie / temperatura 120°C / czas 2 minuty / obroty 1.

KROK 3: GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy ciepły bulion, dodajemy pomidory, miód, piramidkę smaku do zupy pomidorowej oraz sól i pieprz. Zupę gotujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 10 minut / obroty w lewo. Następnie, po wyjęciu z pojemnika miksującego piramidki smaku, zupę blendujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10.

KROK 4: GOTUJEMY MAKARON

Do zupy pomidorowej dodajemy makaron orzo i gotujemy go w zupie, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 8 minut / obroty w lewo.

KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do miseczek i układamy w nich po kilka pulpetów. Następnie każdą miskę zupy dekorujemy odrobiną śmietany i listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!