Chłodnik z pomidorów i papryki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, podsmażamy na złoty kolor na oliwie.

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt dużą kostkę.

2 łyżki pokrojonej papryki odkładamy do posypania zupy, a resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem około 3-4 minut.

Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

Jak podawać

Schłodzoną zupę miksujemy na gładki krem, posypujemy odłożoną papryką, dekorujemy natką pietruszki. Pysznie smakuje z grzankami z chleba pełnoziarnistego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Malwina Malwina
    151 dni temu
    Najlepszy chłodnik jaki jadłam to był chłodnik przygotowany przez Marcina Sołtysa w restauracji Filipa 18, ale właśnie naszła mnie ochota, żeby otworzyć to danie - mam nadzieję, że uda mi się to z tym przepisem!

    odpowiedz

  • justynaGość justynaGość
    1582 dni temu
    Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje :) Wypróbuję jutro !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1837 dni temu
    Jeśli lubicie zupy z czerwonych warzyw, może wypróbujecie zupę z czerwonej papryki? https://kuchnialidla.pl/product/Zupa-z-czerwonej-papryki

    odpowiedz

  • Tomilidżons Tomilidżons
    1837 dni temu
    Super przepis. Nieproporcjonalnie smaczny w stosunku do stopnia trudności. Polecam!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1971 dni temu
    Smaczny i prosty :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1998 dni temu
    świetny aromat i smak :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram