Zupa z czerwonej papryki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rozgrzej piekarnik do 220 stopni

Przygotuj wcześniej

Ugotuj rosół z kurczaka.

Przygotowanie

Papryki myjemy, wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla. Pieczemy, aż skórka nabierze ciemnego koloru (skórka papryki powinna się prawie przypalić).
Wyjmujemy papryki, wkładamy je do foliowej torebki i zostawiamy na około 10 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion drobiowy.
Upieczoną paprykę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru. Wszystko razem zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze około 25 minut.
Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę oraz ocet balsamiczny i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać

Podajemy ozdobioną posiekanym rozmarynem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    181 dni temu
    Dziś zrobiłem ZUPĘ Z CZERWONEJ PAPRYKI Bardzo dobra.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2735 dni temu
    Chyba nienajlepsza porę roku do robienia takiej zupy, bo papryka zostawiła po sobie straszna goryczkę. Czy da się tego posmaku jakos pozbyć, albo go chociaż zmniejszyc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2734 dni temu
    Kasiu, zupę możesz uratować, dzięki dodaniu cukru lub miodu. Spróbuj także dodać odrobinę słodkiej śmietanki, to również powinno poprawić smak zupy :)
  • ADi ADi
    1415 dni temu
    Obrałaś starannie spaloną skórę z papryki? Skóra na pewno jest gorzka i może dzielić się tym smakiem z zupą.
  • Gość Gość
    2882 dni temu
    Trochę zmodyfikowałam przepis:) Papryka na godzinę do piekarnika, uprzednio pociętą na pół i posmarowaną oliwą. Po 30min przerzucam na drugą stronę dodając do papryki całą cebulę i czosnek zawinięty w folię aluminiową w łupinkach. 10 min przed końcem pieczenia dodaję świeży tymianek. Następnie gdy papryka po wyjęciu z piekarnika ostygnie, zdejmuję skórkę, dodaję cebulę i czosnek, listki tymianki i podlewam rosołem. Gotuję z 20 min i dodaję sól, pieprz, chillie i świeżą bazylię. Blenduję i na końcu do każdej miseczki dodaję łyżeczkę mascarpone. Pycha

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2881 dni temu
    Bardzo dobry pomysł! :)
  • Ula Ula
    3323 dni temu
    Pyszna zupa, mam zamiar często ją robić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3343 dni temu
    Drogi Gościu, pieczona papryka ma niepowtarzalny smak. Trudno jest zastąpić piekarnik czy mikrofalę. Jedyne co nam przychodzi go głowy, to użycie grilla bądź upieczenie papryk w ognisku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3343 dni temu
    Czy mogę jakoś zastąpić pierwszy etap przygotowywania zupy? Gdyż nie mam niestety ani piekarnika ani mikrofali..

    odpowiedz

  • Szary Szary
    3468 dni temu
    gdyby czosnek też podpiec w piekarniku byłoby ciekawie

    odpowiedz

  • Katarzyna Leśniak Katarzyna Leśniak
    3487 dni temu
    Coś wspaniałego! Dodałam świeże zioła: bazylię i kolendrę. Zrezygnowałam z octu balsamicznego. Zupa po prostu miód w... buzi :)

    odpowiedz

  • ALL ALL
    3519 dni temu
    zupa bomba po drobnej modyfikacji ;) do duszenia dodałem skórkę parmezanu :)

    odpowiedz

  • gocha gocha
    3543 dni temu
    Zupa z tego przepisu jest wyśmienita! odkąd na niego trafiłam i zrobiłam pierwszy raz tą zupę, stała się jedną z moich ulubionych, popisowych zup :) Nie dodaję do niej jednak śmietany (wolimy bez) i malutko majeranku, gdyż nie każdy przepada.

    odpowiedz

  • Joanna Jedlińska Joanna Jedlińska
    3632 dni temu
    A ja troszkę zmodyfikowałam przepis ;-) U mnie wyszła pomidorowo -paprykowa i takich nie zupełnie krem, bo lubię kawałki warzyw czuć ;-) Jako dodatek będzie mięsko mielone i kasza jaglana- osobno dodawane przed podaniem (mięso smażone, kasza ugotowana). Śmietanę też dodaję na talerz. Dodałam też chili w proszku i słodką paprykę.

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    2960 dni temu
    Czyli po prostu zrobiłaś inną zupę 😜, bo zupa krem to zupa krem i basta !
  • Lady L Lady L
    3643 dni temu
    Bardzo smaczna, nietypowa i mocno paprykowa :) Uwielbiam przepisy z Waszej strony!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3811 dni temu
    Zupa z tego przepisu wyszła wspaniała, przepyszna. Domownicy byli zachwyceni. Ten przepis na pewno trafi do "ulubionych" i nie raz, nie dwa zupa z papryki zagości na moim stole :)

    odpowiedz

  • mazi mazi
    3821 dni temu
    Bardzo dobra. zrobiłem wg przepisu. Super z uszkami

    odpowiedz

  • snowball snowball
    3840 dni temu
    Bardzo dobra, szybko u mnie zjedli. Myślała, że się poddam kiedy zobaczyła jak wyglądają papryki po wyciągnięciu z piekarnika. Zaczęłam panikować, że coś źle zrobiłam, ale nie poddałam się i wyszła pyszna zupa. Dodatkowo dodałam 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3902 dni temu
    nie zaszkodziłby mały pojemnik przecieru pomidorowego i zamiast makaronu - pokrojona w paseczki mozarella :)

    odpowiedz

  • Fanka Lidla Fanka Lidla
    3977 dni temu
    Dobra zupa. Taka pomidorowa w wersji paprykowej :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3982 dni temu
    Michale, skórka powinna być mocno przypieczona (prawie czarna), a włożenie papryki do folii ma na celu jej zmiękczenie (parująca papryka sprawi, że skórka będzie łatwiej odchodzić). Brak funkcji grill nie powinien tutaj istotnie wpływać na łatwość obierania ze skórki.

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3984 dni temu
    Zupa rewelacyjna, dwa razy już ją robiłem. Za drugim razem z 2kg papryki i z podwójną ilością czosnku oraz cebuli - po zmiksowaniu i tak jej za bardzo nie czuć, wiec następnym razem dodam jeszcze więcej. Coś robię chyba jednak nie tak z pieczeniem samej papryki bo skórka z niej ciężko schodzi, nie mam funkcji grill w piekarniku, może dlatego? Czy istnieje jakiś inny patent, żeby ta skórka łatwiej schodziła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3988 dni temu
    StarszaSiostro, nic dziwnego, bo ciężko się powstrzymać, przed nałożeniem sobie nieco więcej! :) Śmiało można więc zwiększyć ilość składników!

    odpowiedz

  • StarszaSiostra StarszaSiostra
    3989 dni temu
    Bardzo smaczny krem i co ważne bardzo łatwy w przygotowaniu. Z tego przepisu wychodzą mi 2 porcję, ale może wynika to z tego, że więcej zjadamy od razu. Ja podaję z grzankami lub ciabatą. Pycha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4048 dni temu
    Zupę przygotowałam na spotkanie rodzinne i wszyscy oddali puste miseczki. Bardzo smaczna.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    4064 dni temu
    Zupa przepyszna :) Smakowała całej mojej rodzinie. Jeden minus - Szybko się skonczyła ;)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    4078 dni temu
    Nie przepadam za zupami krem, ale ta była bardzo pyszna! Polecam!

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4117 dni temu
    Krem wyśmienity! Zupka jak z restauracji Magdy Gessler :) Polecam !!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!