
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
- moździerz
- blachę piekarnikową
Krok 1: Pieczemy dynię
Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy sosem sojowym i olejem. Pieczemy do miękkości przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Kawałek imbiru obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Gdy warzywa się podsmażą, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy upieczoną dynię i mleczko kokosowe. Ponownie stawiamy na wolny ogień i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wodę.
Krok 3: Doprawiamy zupę
Zupę doprawiamy syropem z agawy, sokiem z limonki i solą. Całość miksujemy na gładki krem. Dekorujemy orzechami rozdrobnionymi w moździerzu, listkami kolendry, syropem z agawy i limonką.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z dyni
Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Komentarze (5)
723 dni temu
Coś jest nie tak z tym przepisem. Bez dodatku wody zupa wychodzi nieprawdopodobnie gęsta. Więc w przepisie śmiało dodatek wody/bulionu mógłby się znaleźć. Dodatkowo, nie jest powiedziane jakiej wielkości ma być papryczka chilli oraz jak duży ma być kawałek imbiru. Papryczka chilli z pestkami czy bez? Takie informacje ułatwiłyby pracę. Zupa wyszła smaczna choć zbyt gęsta i zbyt pikantna (to może być jednak kwestia preferencji). I ciężko uznać to za przepis na 4 porcje, albo małe 4 porcje albo 3 porcje normalne w najlepszym razie.
odpowiedz
723 dni temu
Aniu, jest to przepis na krem, nie zupę. Z założenia będzie on więc gęsty :) Jednak oczywiście można do niego dodać wody, jeśli jest dla kogoś zbyt gęsty. Tu jednak w grę wchodzą indywidualne preferencje. To samo dotyczy wielkości dodawanej papryczki oraz ilości imbiru.
1439 dni temu
Niesmaczna zupa. Raczej mleczko kokosowe wyszło z dodatkiem dyni. 4 porcje wg tego przepisu to 3 dla obiadu jednodaniowego k+m
odpowiedz
1430 dni temu
Fakt, też wydaje mi się, że w przepisie jest podana zbyt duża ilość mleczka, lepiej wlać połowę i sprawdzić jak smakuje. Zdecydowanie polecam dodać ugotowanej żółtej soczewicy, świetnie pasuje a zupa robi się bardziej sycąc. Większość moich znajomych stwierdziła, że to jedna z najlepszych zup jakie kiedykolwiek jedli :D
1439 dni temu
Zrobiłem, smaczny, prosty i super!
odpowiedz
zobacz wszystkie