zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender
  • moździerz
  • blachę piekarnikową

Krok 1: Pieczemy dynię

Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy sosem sojowym i olejem. Pieczemy do miękkości przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Kawałek imbiru obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Gdy warzywa się podsmażą, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy upieczoną dynię i mleczko kokosowe. Ponownie stawiamy na wolny ogień i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wodę.

Krok 3: Doprawiamy zupę

Zupę doprawiamy syropem z agawy, sokiem z limonki i solą. Całość miksujemy na gładki krem. Dekorujemy orzechami rozdrobnionymi w moździerzu, listkami kolendry, syropem z agawy i limonką. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • matiusza matiusza
    50 dni temu
    Niesmaczna zupa. Raczej mleczko kokosowe wyszło z dodatkiem dyni. 4 porcje wg tego przepisu to 3 dla obiadu jednodaniowego k+m

    odpowiedz

  • Kosmo Kosmo
    41 dni temu
    Fakt, też wydaje mi się, że w przepisie jest podana zbyt duża ilość mleczka, lepiej wlać połowę i sprawdzić jak smakuje. Zdecydowanie polecam dodać ugotowanej żółtej soczewicy, świetnie pasuje a zupa robi się bardziej sycąc. Większość moich znajomych stwierdziła, że to jedna z najlepszych zup jakie kiedykolwiek jedli :D
  • Marek M. Marek M.
    50 dni temu
    Zrobiłem, smaczny, prosty i super!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram