zobacz film Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender
  • moździerz
  • blachę piekarnikową

Krok 1: Pieczemy dynię

Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy sosem sojowym i olejem. Pieczemy do miękkości przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Kawałek imbiru obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Gdy warzywa się podsmażą, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy upieczoną dynię i mleczko kokosowe. Ponownie stawiamy na wolny ogień i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wodę.

Krok 3: Doprawiamy zupę

Zupę doprawiamy syropem z agawy, sokiem z limonki i solą. Całość miksujemy na gładki krem. Dekorujemy orzechami rozdrobnionymi w moździerzu, listkami kolendry, syropem z agawy i limonką. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    368 dni temu
    W składnikach przepisu orzechy nerkowca ,a na filmie orzechy ziemne. To są jednak inne smaki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    366 dni temu
    Dziękujemy za uważność! Już poprawiliśmy w liście składników :)
  • Ania Ania
    1167 dni temu
    Coś jest nie tak z tym przepisem. Bez dodatku wody zupa wychodzi nieprawdopodobnie gęsta. Więc w przepisie śmiało dodatek wody/bulionu mógłby się znaleźć. Dodatkowo, nie jest powiedziane jakiej wielkości ma być papryczka chilli oraz jak duży ma być kawałek imbiru. Papryczka chilli z pestkami czy bez? Takie informacje ułatwiłyby pracę. Zupa wyszła smaczna choć zbyt gęsta i zbyt pikantna (to może być jednak kwestia preferencji). I ciężko uznać to za przepis na 4 porcje, albo małe 4 porcje albo 3 porcje normalne w najlepszym razie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1167 dni temu
    Aniu, jest to przepis na krem, nie zupę. Z założenia będzie on więc gęsty :) Jednak oczywiście można do niego dodać wody, jeśli jest dla kogoś zbyt gęsty. Tu jednak w grę wchodzą indywidualne preferencje. To samo dotyczy wielkości dodawanej papryczki oraz ilości imbiru.
  • Gość Gość
    368 dni temu
    W filmie widać ,że kroi papryczkę z pestkami, ale to jest kwestia gustu , jak lubisz ostro - to dajesz pestki, a jak lubisz mniej to bez pestek. Co do wody w filmie mówi ,że iloscią wody regulujesz gestosć.
  • matiusza matiusza
    1883 dni temu
    Niesmaczna zupa. Raczej mleczko kokosowe wyszło z dodatkiem dyni. 4 porcje wg tego przepisu to 3 dla obiadu jednodaniowego k+m

    odpowiedz

  • Kosmo Kosmo
    1874 dni temu
    Fakt, też wydaje mi się, że w przepisie jest podana zbyt duża ilość mleczka, lepiej wlać połowę i sprawdzić jak smakuje. Zdecydowanie polecam dodać ugotowanej żółtej soczewicy, świetnie pasuje a zupa robi się bardziej sycąc. Większość moich znajomych stwierdziła, że to jedna z najlepszych zup jakie kiedykolwiek jedli :D
  • Marek M. Marek M.
    1883 dni temu
    Zrobiłem, smaczny, prosty i super!

    odpowiedz


Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Nawet jeśli wydaje Ci się, że doskonale znasz już zupę z dyni, dajemy słowo, że nasza zupa dyniowa z mlekiem kokosowym pozytywnie Cię zaskoczy. To tradycyjny smak jesiennej zupy, ale z azjatyckim twistem! Jakie składniki czynią polecany krem z dyni z mlekiem kokosowym tak niezwykłym połączeniem kulinarnym? Otóż jest to naprawdę wybuchowa mieszanka. Dynię hokkaido pojawia się w towarzystwie m.in. imbiru, limonki, papryczki chilli, sosu sojowego i syropu z agawy.

Polecany przez Kuchnię Lidla przepis na zupę dyniową z mlekiem kokosowym zaliczamy do grona łatwych. Kolejna z jego zalet to krótki czas przygotowania. W godzinę ugotujesz zupę dyniową z mleczkiem kokosowym dla 4 osób! Kiedy warto zainteresować się naszą propozycją zupy dyniowej z imbirem i mlekiem kokosowy? Z pewnością wtedy, gdy liście za oknem zaczną się złocić i czerwienić, a Ciebie najdzie ochota na wypróbowanie sezonowych skarbów jesieni, czyli dyń. Ponadto, jeśli złota jesień ustąpiła nieco gorszej pogodzie, zupa z dyni z mlekiem kokosowym nie tylko rozpieści Twoje kubki smakowe, ale też zapewni błyskawiczne i długotrwałe rozgrzanie! Nie musimy chyba dodawać, że krem z dyni z mleczkiem kokosowym według tego pomysłu to specjał, który sprawdzi się zawsze wtedy, gdy powrócisz z długiego spaceru!

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym

Przyjrzyjmy się niektórym punktom przepisu na zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym. Od czego musisz zacząć? Oczywiście od dyni „we własnej osobie”. Obierz ją i potnij na mniejsze cząstki. Jak obrać dynię do zupy dyniowej na mleku kokosowym? Po przekrojeniu na pół oczyść ją z wykorzystaniem specjalnej skrobaczki lub małego, ostrego nożyka. Jeśli warzywo okazuje się wyjątkowo oporne – konieczne może okazać się pocięcie na jeszcze mniejsze kawałeczki (co i tak będziesz trzeba zrobić w dalszej kolejności). O czym musisz wiedzieć – niektórzy są zdania, że hokkaido jest wyjątkową odmianą dyni, której nie musisz obierać. My jednak zalecamy pozbycie się jej wierzchniej warstwy.

Po przygotowaniu dyni do kremu z mleczkiem kokosowym nadchodzi pora na jej podpieczenie. W naszym przepisie sugerowaliśmy, że należy ją piec przez około 40 minut w 180 st. C. Przede wszystkim musisz upewnić się, że stała się miękka – musi taka być, kiedy postanowisz ją wrzucić do garnka!

Zanim jednak do tego dojdzie, zajmij się pozostałymi składnikami zupy z dyni na mleku kokosowym. Pora zatem na podsmażenie warzyw – zgodnie z naszymi wskazówkami na oleju podsmaż cebulę, czosnek, papryczkę oraz imbir. Z każdym z tych składników zupy dyniowej obejdziesz się nieco inaczej. Cebule pokrój w kostkę. Obierz ją, a później połóż na desce – tnij wzdłuż, a następnie w poprzek. W ten właśnie sposób uzyskasz niewielkie kostki królowej warzyw. Później obierz dwa ząbki czosnku i posiekaj je lub zetrzyj na tarce (możesz też wykorzystać specjalną praskę do czosnku). Podobnie postąp z imbirem, za to papryczkę chilli potnij wszerz na plasterki. Wszystkie wymienione produkty do zupy z dyni z mlekiem kokosowym podsmaż na oleju kokosowym. Dlaczego wybraliśmy właśnie ten rodzaj tłuszczu? Ze względu na jego liczne zalety! Nie tylko subtelny smak, ale też właściwości chemiczne, dzięki którym nadaje się nawet do długiego smażenia w wysokich temperaturach, bez obawy o przypalenie składników. Kiedy jednak nie dysponujesz takim olejem, zachowaj spokój. Do podsmażenia warzyw do dyni z mlekiem kokosowym możesz wykorzystać inny, który nie zawodzi Cię podczas kuchennych eksperymentów!

Co dalej? Dynia oraz pozostałe warzywa lądują w garnku w towarzystwie mleka kokosowego. Po podgotowaniu składników pozostało Ci już tylko doprawić zupę z dyni hokkaido wymienionymi w przepisie dodatkami, dokładnie zblendować całość na krem oraz zadbać o dekoracje. Pamiętaj, że w kwestii doboru dodatków na końcowym etapie przygotowania kremu dyniowego z mlekiem kokosowym masz szansę wykazać się kreatywnością. Jeśli zależy Ci na pikanterii, wybierz ostrą paprykę lub pieprz, interesujące efekty smakowe zapewnia też kurkuma lub tymianek. Zachęcamy do eksperymentów!

Po zapoznaniu się z naszą zupą z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym zerknij także na inne dyniowe propozycje Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich. m.in. zupę z dyni i makaronem z szynki, zupę z batatów i dyni czy zupę dyniową z imbirem!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!