Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • duży garnek z pokrywą
  • blender ręczny

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i czosnek drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy przygotowane warzywa i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

KROK 2: PODSMAŻAMY DYNIĘ

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy ją do garnka z pozostałymi warzywami i smażymy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

KROK 3: DODAJEMY PRZYPRAWY

Do podsmażonych warzyw dodajemy curry, imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Mieszamy warzywa z przyprawami przez ok. 2-3 minuty, aż całość zacznie pachnieć.

KROK 4: GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ

Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywą i gotujemy zupę przez ok. 20-25 minut, aż dynia zmięknie. Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.

KROK 5: DODAJEMY ŚMIETANKĘ

Do zblendowanej zupy dodajemy śmietankę kokosową i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i podgrzewamy całość, aż będzie odpowiednio ciepła. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

WSKAZÓWKA! Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta, można do niej dodać więcej bulionu warzywnego.

KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ

Gotową zupę podajemy jeszcze gorącą. Możemy ją udekorować listkami świeżej kolendry lub natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!