Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Groch ugotuj według instrukcji na opakowaniu lub trochę dłużej, tak aby częściowo się rozpadał.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i ostrą paprykę.
KROK 2: GOTUJEMY WARZYWA
Marchewkę i dynię obieramy. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do pachnących, podsmażonych przypraw. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa zalewamy wodą, aby w całości je pokrywała – najlepiej 1-2 cm nad warzywa. Warzywa gotujemy przez ok. 45 minut.
KROK 3: DODAJEMY GROCH
Do ugotowanych warzyw dodajemy groch i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut. Gotową zupę blendujemy, aż będzie gładka.
WSKAZÓWKA! W momencie dodawania grochu zupę możemy doprawić odrobiną cynamonu, aby nabrała bardziej orientalnego smaku.
KROK 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do misek i podajemy z pestkami dyni oraz ulubionymi zielonymi dodatkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)