Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 4 kokilki
  • naczynie żaroodporne lub formę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.

Krok 2: Zapiekamy jajka

Kokilki smarujemy dokładnie oliwą. Na dnie każdej układamy plasterek szynki, wypełniamy farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy plasterek mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do formy lub naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy jajka przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy rukolą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    28 dni temu
    bardzo fajny przepis. mam kilka uwag. białko niestety nie ścięło się w środkowej części kokilki. trzeba raczej wbić je na ciepły farsz, albo podgrzać najpierw kokilki z farszem, wyjąć na chwilę, aby wbić jajko i włożyć z powrotem do równomiernego ścięcia się. w przygotowaniu artykułów, szynki warto przyjąć przynajmniej po dwa plasterki, ułożone na krzyż, albo nawet trzy, a do farszu, ząbek czosnku. super!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram