
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 kokilki
- naczynie żaroodporne lub formę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Ukrój 4 podobnej wielkości plasterki mozzarelli.
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Krok 2: Zapiekamy jajka
Kokilki smarujemy dokładnie oliwą. Na dnie każdej układamy plasterek szynki, wypełniamy farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy plasterek mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do formy lub naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy jajka przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy rukolą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Krokiety z mięsem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1713 dni temu
bardzo fajny przepis. mam kilka uwag. białko niestety nie ścięło się w środkowej części kokilki. trzeba raczej wbić je na ciepły farsz, albo podgrzać najpierw kokilki z farszem, wyjąć na chwilę, aby wbić jajko i włożyć z powrotem do równomiernego ścięcia się. w przygotowaniu artykułów, szynki warto przyjąć przynajmniej po dwa plasterki, ułożone na krzyż, albo nawet trzy, a do farszu, ząbek czosnku. super!
Odpowiedz