Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 kokilki
- naczynie żaroodporne lub formę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Ukrój 4 podobnej wielkości plasterki mozzarelli.
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Krok 2: Zapiekamy jajka
Kokilki smarujemy dokładnie oliwą. Na dnie każdej układamy plasterek szynki, wypełniamy farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy plasterek mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do formy lub naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy jajka przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Zamiast zwykłych tostów spróbuj naszych pieczonych koszyczków wypełnionych pysznym nadzieniem.
Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!
Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!
Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1402 dni temu
bardzo fajny przepis. mam kilka uwag. białko niestety nie ścięło się w środkowej części kokilki. trzeba raczej wbić je na ciepły farsz, albo podgrzać najpierw kokilki z farszem, wyjąć na chwilę, aby wbić jajko i włożyć z powrotem do równomiernego ścięcia się. w przygotowaniu artykułów, szynki warto przyjąć przynajmniej po dwa plasterki, ułożone na krzyż, albo nawet trzy, a do farszu, ząbek czosnku. super!
odpowiedz