Jajka w kokilkach

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 4 kokilki
  • naczynie żaroodporne lub formę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej

  • Ukrój 4 podobnej wielkości plasterki mozzarelli.

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.

Krok 2: Zapiekamy jajka

Kokilki smarujemy dokładnie oliwą. Na dnie każdej układamy plasterek szynki, wypełniamy farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy plasterek mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do formy lub naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy jajka przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy rukolą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem

Zamiast zwykłych tostów spróbuj naszych pieczonych koszyczków wypełnionych pysznym nadzieniem.

Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami

Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zapiekane jajka z salami i papryką

Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Zapiekane jajka z salami i papryką

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Daria Ładocha

Awokado zapiekane z jajkiem

Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.

Awokado zapiekane z jajkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1603 dni temu
    bardzo fajny przepis. mam kilka uwag. białko niestety nie ścięło się w środkowej części kokilki. trzeba raczej wbić je na ciepły farsz, albo podgrzać najpierw kokilki z farszem, wyjąć na chwilę, aby wbić jajko i włożyć z powrotem do równomiernego ścięcia się. w przygotowaniu artykułów, szynki warto przyjąć przynajmniej po dwa plasterki, ułożone na krzyż, albo nawet trzy, a do farszu, ząbek czosnku. super!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!