Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 kokilki
- naczynie żaroodporne lub formę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Ukrój 4 podobnej wielkości plasterki mozzarelli.
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Krok 2: Zapiekamy jajka
Kokilki smarujemy dokładnie oliwą. Na dnie każdej układamy plasterek szynki, wypełniamy farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy plasterek mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do formy lub naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy jajka przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Zamiast zwykłych tostów spróbuj naszych pieczonych koszyczków wypełnionych pysznym nadzieniem.
Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!
Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!
Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
- Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
- Kajzerki z warzywami
- Imam bayildi – nadziewane bakłażany
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
- Halloweenowe jajka z dipem z awokado
- Shake z gruszką i marcepanem
- Tatar wołowy
- Wigilijne pierogi
- Bezglutenowa tortilla
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Hummus grzybowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Wieniec wielkanocny
- Hummus czekoladowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Faszerowane ciabatty
- Nalewka z głogu
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1382 dni temu
bardzo fajny przepis. mam kilka uwag. białko niestety nie ścięło się w środkowej części kokilki. trzeba raczej wbić je na ciepły farsz, albo podgrzać najpierw kokilki z farszem, wyjąć na chwilę, aby wbić jajko i włożyć z powrotem do równomiernego ścięcia się. w przygotowaniu artykułów, szynki warto przyjąć przynajmniej po dwa plasterki, ułożone na krzyż, albo nawet trzy, a do farszu, ząbek czosnku. super!
odpowiedz