Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Karmelizujemy cukier
Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy aż się skarmelizuje. Dolewamy ostrożnie 3 szklanki soku pomarańczowego. Gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę zimnego masła klarowanego, sól, biały pieprz i łyżkę octu balsamicznego.
Krok 2: Smażymy kurczaka pokrojonego w paski
Filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i kroimy w paski. Podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Krok 3: Gotujemy ryż basmati
Ryż basmati gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy na ciepło z usmażonym kurczakiem. Polewamy sosem pomarańczowym i dekorujemy świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.
Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
847 dni temu
aby sos zgęstniał należy dłużej go gotować. mi to zajęło około 15 minut. Mi sos wyszedł dosyć kwaskowaty, więc jeśli takiego efektu nie chcesz, wlej go mniej np. półtorej szklanki.
odpowiedz
1901 dni temu
Też miałam problem z tym, żeby sos zgęstniał... Zabrakło w przepisie informacji o tym, jak należy dokładnie go przyrządzić, żeby zaczął gęstnieć (mówię o tym, żeby nie mieszać po wlaniu soku). Musiałam zaciągnąć go delikatnie mąką...
odpowiedz
2608 dni temu
sos nie gęstnieje....
odpowiedz
2608 dni temu
Gdy dolewamy sok do gorącego karmelu, karmel twardnieje. Należy wówczas nie mieszać sosu i czekać, aż karmel ponownie się rozpuści - wtedy sos powinien zgęstnieć.
2862 dni temu
Sos nie gęstnieje mimo długiego gotowania. Fakt, odparowała połowa soku ale jest tak samo rzadki . Użyłem soku z kartonu.
odpowiedz
2959 dni temu
cukier i kupny sok :(
odpowiedz
2991 dni temu
A jeśli nie posiadamy masła klarowanego?
odpowiedz
2990 dni temu
Paula, zawsze możesz zrobić je sama: # Zamiast masła możesz użyć oleju.
2995 dni temu
Świetny przepis! Razem z rodzinką zajadamy się tym przepysznym kurczakiem. Pozdrawiam.
odpowiedz
2993 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa :)
2998 dni temu
Przydałoby się bardziej szczegółowo opisać proces przygotowania sosu, gdyż niestety nie jest to takie proste jak "wsypujemy cukier i dodajemy ostrożnie 3 szklanki soku". To co mi dzisiaj wyszło postępując wg przepisu na pewno nie jest tym czego oczekiwałem. Zastanawia również słowo ostrożnie. Ostrożnie żeby nie rozlać? :) Ostrożnie = powoli ?
odpowiedz
2997 dni temu
Karmelizujący się cukier jest bardzo gorący. Gdy dolewamy do niego płyny, musimy tę czynność wykonywać i ostrożnie, i powoli. Ochłodzony karmel twardnieje. Wówczas nie należy go mieszać, a cierpliwie czekać, aż ponownie się rozpuści i zmiesza z sokiem.
3002 dni temu
Czy w przepisie chodzi o sok ze świeżych pomarańczy?
odpowiedz
3000 dni temu
W przepisie używamy kupnego soku, jednak można również użyć wyciśniętego z pomarańczy :)
zobacz wszystkie