
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Karmelizujemy cukier
Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy aż się skarmelizuje. Dolewamy ostrożnie 3 szklanki soku pomarańczowego. Gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę zimnego masła klarowanego, sól, biały pieprz i łyżkę octu balsamicznego.
Krok 2: Smażymy kurczaka pokrojonego w paski
Filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i kroimy w paski. Podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Krok 3: Gotujemy ryż basmati
Ryż basmati gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy na ciepło z usmażonym kurczakiem. Polewamy sosem pomarańczowym i dekorujemy świeżą miętą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Domek z piernika
- Guacamole
- Łazanki
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (14)
1152 dni temu
aby sos zgęstniał należy dłużej go gotować. mi to zajęło około 15 minut. Mi sos wyszedł dosyć kwaskowaty, więc jeśli takiego efektu nie chcesz, wlej go mniej np. półtorej szklanki.
Odpowiedz
2206 dni temu
Też miałam problem z tym, żeby sos zgęstniał... Zabrakło w przepisie informacji o tym, jak należy dokładnie go przyrządzić, żeby zaczął gęstnieć (mówię o tym, żeby nie mieszać po wlaniu soku). Musiałam zaciągnąć go delikatnie mąką...
Odpowiedz
2913 dni temu
sos nie gęstnieje....
Odpowiedz
2913 dni temu
Gdy dolewamy sok do gorącego karmelu, karmel twardnieje. Należy wówczas nie mieszać sosu i czekać, aż karmel ponownie się rozpuści - wtedy sos powinien zgęstnieć.
3167 dni temu
Sos nie gęstnieje mimo długiego gotowania. Fakt, odparowała połowa soku ale jest tak samo rzadki . Użyłem soku z kartonu.
Odpowiedz
3265 dni temu
cukier i kupny sok :(
Odpowiedz
3296 dni temu
A jeśli nie posiadamy masła klarowanego?
Odpowiedz
3296 dni temu
Paula, zawsze możesz zrobić je sama: # Zamiast masła możesz użyć oleju.
3300 dni temu
Świetny przepis! Razem z rodzinką zajadamy się tym przepysznym kurczakiem. Pozdrawiam.
Odpowiedz
3298 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa :)
3303 dni temu
Przydałoby się bardziej szczegółowo opisać proces przygotowania sosu, gdyż niestety nie jest to takie proste jak "wsypujemy cukier i dodajemy ostrożnie 3 szklanki soku". To co mi dzisiaj wyszło postępując wg przepisu na pewno nie jest tym czego oczekiwałem. Zastanawia również słowo ostrożnie. Ostrożnie żeby nie rozlać? :) Ostrożnie = powoli ?
Odpowiedz
3303 dni temu
Karmelizujący się cukier jest bardzo gorący. Gdy dolewamy do niego płyny, musimy tę czynność wykonywać i ostrożnie, i powoli. Ochłodzony karmel twardnieje. Wówczas nie należy go mieszać, a cierpliwie czekać, aż ponownie się rozpuści i zmiesza z sokiem.
3308 dni temu
Czy w przepisie chodzi o sok ze świeżych pomarańczy?
Odpowiedz
3306 dni temu
W przepisie używamy kupnego soku, jednak można również użyć wyciśniętego z pomarańczy :)
zobacz wszystkie