Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Karmelizujemy cukier
Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy aż się skarmelizuje. Dolewamy ostrożnie 3 szklanki soku pomarańczowego. Gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę zimnego masła klarowanego, sól, biały pieprz i łyżkę octu balsamicznego.
Krok 2: Smażymy kurczaka pokrojonego w paski
Filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i kroimy w paski. Podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Krok 3: Gotujemy ryż basmati
Ryż basmati gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy na ciepło z usmażonym kurczakiem. Polewamy sosem pomarańczowym i dekorujemy świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.
Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Jajko zapiekane w bagietce
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Makaron z kurkami
- Kokosowe curry z krewetkami
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Gyros z kurczaka w picie
- Faszerowana dynia piżmowa
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Pesto z papryki
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Domowy zakwas na żurek
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- PASTA Z KALAFIORA
- Wykwintne roladki rybne
- Grzyby marynowane
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Naleśniki z farszem
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Sałatka z topinamburem
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
824 dni temu
aby sos zgęstniał należy dłużej go gotować. mi to zajęło około 15 minut. Mi sos wyszedł dosyć kwaskowaty, więc jeśli takiego efektu nie chcesz, wlej go mniej np. półtorej szklanki.
odpowiedz
1878 dni temu
Też miałam problem z tym, żeby sos zgęstniał... Zabrakło w przepisie informacji o tym, jak należy dokładnie go przyrządzić, żeby zaczął gęstnieć (mówię o tym, żeby nie mieszać po wlaniu soku). Musiałam zaciągnąć go delikatnie mąką...
odpowiedz
2585 dni temu
sos nie gęstnieje....
odpowiedz
2585 dni temu
Gdy dolewamy sok do gorącego karmelu, karmel twardnieje. Należy wówczas nie mieszać sosu i czekać, aż karmel ponownie się rozpuści - wtedy sos powinien zgęstnieć.
2839 dni temu
Sos nie gęstnieje mimo długiego gotowania. Fakt, odparowała połowa soku ale jest tak samo rzadki . Użyłem soku z kartonu.
odpowiedz
2937 dni temu
cukier i kupny sok :(
odpowiedz
2968 dni temu
A jeśli nie posiadamy masła klarowanego?
odpowiedz
2968 dni temu
Paula, zawsze możesz zrobić je sama: https://kuchnialidla.pl/maslo-klarowane Zamiast masła możesz użyć oleju.
2972 dni temu
Świetny przepis! Razem z rodzinką zajadamy się tym przepysznym kurczakiem. Pozdrawiam.
odpowiedz
2970 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa :)
2975 dni temu
Przydałoby się bardziej szczegółowo opisać proces przygotowania sosu, gdyż niestety nie jest to takie proste jak "wsypujemy cukier i dodajemy ostrożnie 3 szklanki soku". To co mi dzisiaj wyszło postępując wg przepisu na pewno nie jest tym czego oczekiwałem. Zastanawia również słowo ostrożnie. Ostrożnie żeby nie rozlać? :) Ostrożnie = powoli ?
odpowiedz
2975 dni temu
Karmelizujący się cukier jest bardzo gorący. Gdy dolewamy do niego płyny, musimy tę czynność wykonywać i ostrożnie, i powoli. Ochłodzony karmel twardnieje. Wówczas nie należy go mieszać, a cierpliwie czekać, aż ponownie się rozpuści i zmiesza z sokiem.
2980 dni temu
Czy w przepisie chodzi o sok ze świeżych pomarańczy?
odpowiedz
2978 dni temu
W przepisie używamy kupnego soku, jednak można również użyć wyciśniętego z pomarańczy :)
zobacz wszystkie