Ilona Gałązka-Czarnecka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Karmelizujemy cukier 

Łączymy składniki marynaty

Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy aż się skarmelizuje. Dolewamy ostrożnie 3 szklanki soku pomarańczowego. Gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę zimnego masła klarowanego, sól, biały pieprz i łyżkę octu balsamicznego. 

 

 

Krok 2: Smażymy kurczaka pokrojonego w paski 

 Farsz nakładamy na schab

Filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i kroimy w paski. Podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor.

 


 

Krok 3: Gotujemy ryż basmati 

Łączymy składniki marynaty

Ryż basmati gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy na ciepło z usmażonym kurczakiem. Polewamy sosem pomarańczowym i dekorujemy świeżą miętą. 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    298 dni temu
    sos nie gęstnieje....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    298 dni temu
    Gdy dolewamy sok do gorącego karmelu, karmel twardnieje. Należy wówczas nie mieszać sosu i czekać, aż karmel ponownie się rozpuści - wtedy sos powinien zgęstnieć.
  • Gość Gość
    552 dni temu
    Sos nie gęstnieje mimo długiego gotowania. Fakt, odparowała połowa soku ale jest tak samo rzadki . Użyłem soku z kartonu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    649 dni temu
    cukier i kupny sok :(

    odpowiedz

  • Paula Paula
    681 dni temu
    A jeśli nie posiadamy masła klarowanego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    680 dni temu
    Paula, zawsze możesz zrobić je sama: https://kuchnialidla.pl/blog/maslo-klarowane Zamiast masła możesz użyć oleju.
  • Gość Gość
    685 dni temu
    Świetny przepis! Razem z rodzinką zajadamy się tym przepysznym kurczakiem. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    683 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa :)
  • Gość Gość
    688 dni temu
    Przydałoby się bardziej szczegółowo opisać proces przygotowania sosu, gdyż niestety nie jest to takie proste jak "wsypujemy cukier i dodajemy ostrożnie 3 szklanki soku". To co mi dzisiaj wyszło postępując wg przepisu na pewno nie jest tym czego oczekiwałem. Zastanawia również słowo ostrożnie. Ostrożnie żeby nie rozlać? :) Ostrożnie = powoli ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    687 dni temu
    Karmelizujący się cukier jest bardzo gorący. Gdy dolewamy do niego płyny, musimy tę czynność wykonywać i ostrożnie, i powoli. Ochłodzony karmel twardnieje. Wówczas nie należy go mieszać, a cierpliwie czekać, aż ponownie się rozpuści i zmiesza z sokiem.
  • Gość Gość
    692 dni temu
    Czy w przepisie chodzi o sok ze świeżych pomarańczy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    690 dni temu
    W przepisie używamy kupnego soku, jednak można również użyć wyciśniętego z pomarańczy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram