Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym

Ilona Gałązka-Czarnecka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Karmelizujemy cukier 

Łączymy składniki marynaty

Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy aż się skarmelizuje. Dolewamy ostrożnie 3 szklanki soku pomarańczowego. Gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę zimnego masła klarowanego, sól, biały pieprz i łyżkę octu balsamicznego. 

 

 

Krok 2: Smażymy kurczaka pokrojonego w paski 

 Farsz nakładamy na schab

Filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i kroimy w paski. Podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor.

 


 

Krok 3: Gotujemy ryż basmati 

Łączymy składniki marynaty

Ryż basmati gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy na ciepło z usmażonym kurczakiem. Polewamy sosem pomarańczowym i dekorujemy świeżą miętą. 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    47 dni temu
    aby sos zgęstniał należy dłużej go gotować. mi to zajęło około 15 minut. Mi sos wyszedł dosyć kwaskowaty, więc jeśli takiego efektu nie chcesz, wlej go mniej np. półtorej szklanki.

    odpowiedz

  • Kutikula Kutikula
    1101 dni temu
    Też miałam problem z tym, żeby sos zgęstniał... Zabrakło w przepisie informacji o tym, jak należy dokładnie go przyrządzić, żeby zaczął gęstnieć (mówię o tym, żeby nie mieszać po wlaniu soku). Musiałam zaciągnąć go delikatnie mąką...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1808 dni temu
    sos nie gęstnieje....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1808 dni temu
    Gdy dolewamy sok do gorącego karmelu, karmel twardnieje. Należy wówczas nie mieszać sosu i czekać, aż karmel ponownie się rozpuści - wtedy sos powinien zgęstnieć.
  • Gość Gość
    2062 dni temu
    Sos nie gęstnieje mimo długiego gotowania. Fakt, odparowała połowa soku ale jest tak samo rzadki . Użyłem soku z kartonu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2160 dni temu
    cukier i kupny sok :(

    odpowiedz

  • Paula Paula
    2191 dni temu
    A jeśli nie posiadamy masła klarowanego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2190 dni temu
    Paula, zawsze możesz zrobić je sama: https://kuchnialidla.pl/blog/maslo-klarowane Zamiast masła możesz użyć oleju.
  • Gość Gość
    2195 dni temu
    Świetny przepis! Razem z rodzinką zajadamy się tym przepysznym kurczakiem. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2193 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa :)
  • Gość Gość
    2198 dni temu
    Przydałoby się bardziej szczegółowo opisać proces przygotowania sosu, gdyż niestety nie jest to takie proste jak "wsypujemy cukier i dodajemy ostrożnie 3 szklanki soku". To co mi dzisiaj wyszło postępując wg przepisu na pewno nie jest tym czego oczekiwałem. Zastanawia również słowo ostrożnie. Ostrożnie żeby nie rozlać? :) Ostrożnie = powoli ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2197 dni temu
    Karmelizujący się cukier jest bardzo gorący. Gdy dolewamy do niego płyny, musimy tę czynność wykonywać i ostrożnie, i powoli. Ochłodzony karmel twardnieje. Wówczas nie należy go mieszać, a cierpliwie czekać, aż ponownie się rozpuści i zmiesza z sokiem.
  • Gość Gość
    2202 dni temu
    Czy w przepisie chodzi o sok ze świeżych pomarańczy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2200 dni temu
    W przepisie używamy kupnego soku, jednak można również użyć wyciśniętego z pomarańczy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!