Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Bulion podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRAŻYMY SEZAM

Do pojemnika miksującego wsypujemy biały i czarny sezam i prażymy go, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / temperatura 120°C / czas 4 minuty / obroty 1. Następnie sezam dokładnie mieszamy i ponownie prażymy, używając tych samych ustawień.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GOMASIO

Do prażonego sezamu dodajemy sól gruboziarnistą i całość rozdrabniamy, używając funkcji turbo / czas 5 sekund. Gotowe gomasio przekładamy do słoika.

WSKAZÓWKA! Do przygotowania gomasio świetnie nada się gruboziarnista sól himalajska.

KROK 3: ROZDRABNIAMY SELER I CZOSNEK

Seler naciowy kroimy na 2-centymetrowe kawałki i przekładamy go wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7, i zgarniamy ze ścianek naczynia.

KROK 4: PODSMAŻAMY SELER I CZOSNEK

Do rozdrobnionych warzyw dodajemy oliwę i całość smażymy, bez miarki w pokrywie, używając programu przypiekanie / temperatura 120°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie do składników dodajemy imbir i sos sojowy i całość ponownie smażymy, wykorzystując program przypiekanie / temperatura 120°C / czas 1 minuta / obroty 1.

KROK 5: GOTUJEMY ZUPĘ

Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak i podzielony na różyczki brokuł. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy zupę, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty w lewo.

KROK 6: BLENDUJEMY ZUPĘ

Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10. Zmiksowaną zupę gotujemy jeszcze raz, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty w lewo.

KROK 7: PODAJEMY ZUPĘ

Szczypiorek drobno siekamy. Zupę przelewamy do misek, skrapiamy oliwą oraz posypujemy szczypiorkiem i gomasio.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!