Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
2 łyżki masła rozpuszczamy na dnie dużego garnka. Podprażamy przez minutę nasiona kminu. Dodajemy kurkumę i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę.
Dodajemy 3 szklanki wody, soczewicę i sól. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Krok 2: SMAŻYMY I GOTUJEMY WARZYWA
Pozostałą część masła roztapiamy na dużej patelni. Podsmażamy pokrojone w kostkę: pomidory, batata, rzepę i bakłażana. Dodajemy pozostałą część wody. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu zgęstnienia.
Krok 3: PODAJEMY SAMBAR
Ugotowany sambar podajemy w miseczkach z porwaną na kawałki kolendrą i dowolnymi kiełkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba po japońsku
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)