Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: GOTUJEMY SOCZEWICĘ

2 łyżki masła rozpuszczamy na dnie dużego garnka. Podprażamy przez minutę nasiona kminu. Dodajemy kurkumę i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę.

Dodajemy 3 szklanki wody, soczewicę i sól. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka.

Krok 2: SMAŻYMY I GOTUJEMY WARZYWA

Pozostałą część masła roztapiamy na dużej patelni. Podsmażamy pokrojone w kostkę: pomidory, batata, rzepę i bakłażana. Dodajemy pozostałą część wody. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu zgęstnienia. 

Krok 3: PODAJEMY SAMBAR

Ugotowany sambar podajemy w miseczkach z porwaną na kawałki kolendrą i dowolnymi kiełkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!