Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
2 łyżki masła rozpuszczamy na dnie dużego garnka. Podprażamy przez minutę nasiona kminu. Dodajemy kurkumę i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę.
Dodajemy 3 szklanki wody, soczewicę i sól. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Krok 2: SMAŻYMY I GOTUJEMY WARZYWA
Pozostałą część masła roztapiamy na dużej patelni. Podsmażamy pokrojone w kostkę: pomidory, batata, rzepę i bakłażana. Dodajemy pozostałą część wody. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu zgęstnienia.
Krok 3: PODAJEMY SAMBAR
Ugotowany sambar podajemy w miseczkach z porwaną na kawałki kolendrą i dowolnymi kiełkami.
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik z pomidorów i papryki
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!
Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.
Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gorąca czekolada do picia
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Gulasz niemiecki
- Gulasz z kaczych żołądków
- Suflet z mango
- Domowa ice tea z nektarynek
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Sos do pizzy
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
- Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Donuty dyniowe
- Boczniaki po kaszubsku
- Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
- Ciasto bostońskie
- Pomarańczowa owsianka z borówkami
- Karp pieczony z grzybami
- Desery na Sylwestra
- Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
- Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)