zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender ręczny

Krok 1: PIECZEMY TOPINAMBUR

Nieobrane bulwy topinamburu oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładamy do miski. Zalewamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.

Wszystkie bulwy przekrawamy na pół, skrapiamy olejem, oprószamy solą i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości: ok. 20-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Krok 2: PRAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki prażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.

Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy upieczony topinambur (jedną bulwę odkładamy, by wykorzystać ją do dekoracji), mleczko kokosowe i wodę, doprawiamy solą. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, a po tym czasie blendujemy zupę na gładki, jednolity krem.

Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami pinii. Na środku umieszczamy upieczoną bulwę topinamburu pokrojoną na plasterki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    232 dni temu
    Uwielbiam pieczony topinambur Zwykle piekę z innymi warzywami ale zawsze tylko umyty . ma zdecydowanie lepszy smak

    odpowiedz

  • Gość Gość
    273 dni temu
    Witam. Mam topinambur w ogrodzie i wcinam go również na surowo 😋. Jest pyszny . Dodaję do zup w plasterkach jak korzenie pietruchy . A w ogórkowej smakuje wyśmienicie 👍 Trzeba się do tego smaku przyzwyczaić , bo rzeczywiście jest bardzo intensywny. Pozdrawiam i życzę nieustających pomysłów na smakowite gotowanie 🤗

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram