Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender ręczny
Krok 1: PIECZEMY TOPINAMBUR
Nieobrane bulwy topinamburu oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładamy do miski. Zalewamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.
Wszystkie bulwy przekrawamy na pół, skrapiamy olejem, oprószamy solą i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości: ok. 20-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 2: PRAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki prażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy upieczony topinambur (jedną bulwę odkładamy, by wykorzystać ją do dekoracji), mleczko kokosowe i wodę, doprawiamy solą. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, a po tym czasie blendujemy zupę na gładki, jednolity krem.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami pinii. Na środku umieszczamy upieczoną bulwę topinamburu pokrojoną na plasterki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.
Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Zupa migdałowa
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Zupa solanka
- Zupa instant
- Sałatka z topinamburem
- Zupa z awokado z migdałami
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Domowa kostka rosołowa
- Domowe majonezy smakowe
- Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Kawa po kozacku
- Shot z kurkumy i imbiru
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Ciasto migdałowe z morelami
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Gyros warzywny
- Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
- Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
- Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Spaghetti z sosem z awokado
- Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
- Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
- Sałatka z soczewicy i winogron
- Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1722 dni temu
Uwielbiam pieczony topinambur Zwykle piekę z innymi warzywami ale zawsze tylko umyty . ma zdecydowanie lepszy smak
odpowiedz
1763 dni temu
Witam. Mam topinambur w ogrodzie i wcinam go również na surowo 😋. Jest pyszny . Dodaję do zup w plasterkach jak korzenie pietruchy . A w ogórkowej smakuje wyśmienicie 👍 Trzeba się do tego smaku przyzwyczaić , bo rzeczywiście jest bardzo intensywny. Pozdrawiam i życzę nieustających pomysłów na smakowite gotowanie 🤗
odpowiedz
626 dni temu
Ok!! ale nikt nie pytał :D