Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender ręczny
Krok 1: PIECZEMY TOPINAMBUR
Nieobrane bulwy topinamburu oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładamy do miski. Zalewamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.
Wszystkie bulwy przekrawamy na pół, skrapiamy olejem, oprószamy solą i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości: ok. 20-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 2: PRAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki prażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy upieczony topinambur (jedną bulwę odkładamy, by wykorzystać ją do dekoracji), mleczko kokosowe i wodę, doprawiamy solą. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, a po tym czasie blendujemy zupę na gładki, jednolity krem.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami pinii. Na środku umieszczamy upieczoną bulwę topinamburu pokrojoną na plasterki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.
Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1735 dni temu
Uwielbiam pieczony topinambur Zwykle piekę z innymi warzywami ale zawsze tylko umyty . ma zdecydowanie lepszy smak
odpowiedz
1776 dni temu
Witam. Mam topinambur w ogrodzie i wcinam go również na surowo 😋. Jest pyszny . Dodaję do zup w plasterkach jak korzenie pietruchy . A w ogórkowej smakuje wyśmienicie 👍 Trzeba się do tego smaku przyzwyczaić , bo rzeczywiście jest bardzo intensywny. Pozdrawiam i życzę nieustających pomysłów na smakowite gotowanie 🤗
odpowiedz
639 dni temu
Ok!! ale nikt nie pytał :D