Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- czystą ściereczkę
- radełko
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- paterę do ciasta
- kornet cukierniczy
- wałek do ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE
Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy do momentu upłynnienia. Dodajemy 60 ml mleka i wsypujemy pozostały cukier. Całość mieszamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI
Mąkę przesiewamy do miski. W środku robimy zagłębienie i wlewamy tam drożdże. Delikatnie mieszamy.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Nasionka wyjęte z laski wanilii dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy.
KROK 4: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto mieszamy delikatnie łyżką i przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego. Wyrabiamy przez ok. 10 minut do momentu połączenia składników w jednolitą masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone masło.
Gotowe ciasto wyrabiamy chwilę w dłoniach i wkładamy do miski. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
KROK 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie chwilę zagniatamy na desce. Przekrawamy ciasto na pół. Jedną część ponownie umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką.
Drugą część ciasta oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 0,5 cm.
KROK 6: FORMUJEMY FAWORKI
Radełkiem dzielimy ciasto wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski. Każdy pasek dzielimy na pół i nacinamy radełkiem na środku. Przez dziurkę każdego paska przewlekamy jeden z jego końców.
Tak uformowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder i otartą skórkę pomarańczy umieszczamy w miseczce. Mieszając ,stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (sprawdzamy, jaką konsystencję przyjmuje lukier. Nie musimy dodawać całego soku).
KROK 8: SMAŻYMY FAWORKI
Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy już się rozgrzeje ,smażymy na nim po kilka faworków., każdy z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
KROK 9: POLEWAMY FAWORKI LUKREM
Faworki układamy na paterze do ciasta. Lukier przekładamy do kornetu cukierniczego. Odcinamy róg kornetu i polewamy lukrem faworki.
Zobacz podobne
przepisy
Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.
Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!
Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)