
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- czystą ściereczkę
- radełko
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- paterę do ciasta
- kornet cukierniczy
- wałek do ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE
Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy do momentu upłynnienia. Dodajemy 60 ml mleka i wsypujemy pozostały cukier. Całość mieszamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI
Mąkę przesiewamy do miski. W środku robimy zagłębienie i wlewamy tam drożdże. Delikatnie mieszamy.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Nasionka wyjęte z laski wanilii dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy.
KROK 4: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto mieszamy delikatnie łyżką i przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego. Wyrabiamy przez ok. 10 minut do momentu połączenia składników w jednolitą masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone masło.
Gotowe ciasto wyrabiamy chwilę w dłoniach i wkładamy do miski. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
KROK 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie chwilę zagniatamy na desce. Przekrawamy ciasto na pół. Jedną część ponownie umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką.
Drugą część ciasta oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 0,5 cm.
KROK 6: FORMUJEMY FAWORKI
Radełkiem dzielimy ciasto wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski. Każdy pasek dzielimy na pół i nacinamy radełkiem na środku. Przez dziurkę każdego paska przewlekamy jeden z jego końców.
Tak uformowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder i otartą skórkę pomarańczy umieszczamy w miseczce. Mieszając ,stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (sprawdzamy, jaką konsystencję przyjmuje lukier. Nie musimy dodawać całego soku).
KROK 8: SMAŻYMY FAWORKI
Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy już się rozgrzeje ,smażymy na nim po kilka faworków., każdy z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
KROK 9: POLEWAMY FAWORKI LUKREM
Faworki układamy na paterze do ciasta. Lukier przekładamy do kornetu cukierniczego. Odcinamy róg kornetu i polewamy lukrem faworki.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Carpaccio z buraka
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
229 dni temu
Najlepsze szybkie paczusie a lukier pomaranczowy rewelka
odpowiedz