![Faworki drożdżowe Faworki drożdżowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d4e4458e269c-c1d5015fa353-40277_KL_PAWEL_KW07_040222_PHOTO_139872_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- czystą ściereczkę
- radełko
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- paterę do ciasta
- kornet cukierniczy
- wałek do ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE
Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy do momentu upłynnienia. Dodajemy 60 ml mleka i wsypujemy pozostały cukier. Całość mieszamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI
Mąkę przesiewamy do miski. W środku robimy zagłębienie i wlewamy tam drożdże. Delikatnie mieszamy.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Nasionka wyjęte z laski wanilii dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy.
KROK 4: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto mieszamy delikatnie łyżką i przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego. Wyrabiamy przez ok. 10 minut do momentu połączenia składników w jednolitą masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone masło.
Gotowe ciasto wyrabiamy chwilę w dłoniach i wkładamy do miski. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
KROK 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie chwilę zagniatamy na desce. Przekrawamy ciasto na pół. Jedną część ponownie umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką.
Drugą część ciasta oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 0,5 cm.
KROK 6: FORMUJEMY FAWORKI
Radełkiem dzielimy ciasto wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski. Każdy pasek dzielimy na pół i nacinamy radełkiem na środku. Przez dziurkę każdego paska przewlekamy jeden z jego końców.
Tak uformowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder i otartą skórkę pomarańczy umieszczamy w miseczce. Mieszając ,stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (sprawdzamy, jaką konsystencję przyjmuje lukier. Nie musimy dodawać całego soku).
KROK 8: SMAŻYMY FAWORKI
Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy już się rozgrzeje ,smażymy na nim po kilka faworków., każdy z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
KROK 9: POLEWAMY FAWORKI LUKREM
Faworki układamy na paterze do ciasta. Lukier przekładamy do kornetu cukierniczego. Odcinamy róg kornetu i polewamy lukrem faworki.
Zobacz podobne
przepisy
Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.
![Faworki trydenckie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/820b25d9711b-5f40694371-KW_06_12169_S_-85272_faworki_trydenckie_960x540.webp)
Chrusty
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
![Chrusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fab167eec929-0b0b94b716-960x540_chrusty_kw09_poziom1_RGB.webp)
Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!
![Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b5a6320c297a-5dbe4d6e073f-KW05_pawel_amerykanskie_funnel_cakes_czyli_szybkie_lane_faworki1250x700.webp)
Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!
![Wegańskie faworki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f6f4bbb77e61-34c569e16aac-36241_KL_KINGA_KW06_FAWORKI_290121_fot_114967_RGB_OK_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
- Kabanosy w cieście
- Quesadillas z awokado
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Wigilijny makowiec
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Ciasto poduszkowiec
- Rolada bakaliowa
- Twarożek tofu z warzywami
- Ciastka z grzybami
- Kurczak w panierce z prażonej cebuli
- Wielkanocna brioszka
- Hummus z dodatkami
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Zapiekanka do lunchboxa
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Mleko gdańskie
- Pieczona owsianka à la brownie
- Hiszpańska pizza
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Makaron z truskawkami
Komentarze (0)