zobacz film Faworki drożdżowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • czystą ściereczkę
  • radełko
  • papier do pieczenia
  • tarkę o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny
  • paterę do ciasta
  • kornet cukierniczy
  • wałek do ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE

Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy do momentu upłynnienia. Dodajemy 60 ml mleka i wsypujemy pozostały cukier. Całość mieszamy.

KROK 2: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI

Mąkę przesiewamy do miski. W środku robimy zagłębienie i wlewamy tam drożdże. Delikatnie mieszamy.

Miskę przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.

KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA

Nasionka wyjęte z laski wanilii dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy.

KROK 4: WYRABIAMY CIASTO

Ciasto mieszamy delikatnie łyżką i przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego. Wyrabiamy przez ok. 10 minut do momentu połączenia składników w jednolitą masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone masło.

Gotowe ciasto wyrabiamy chwilę w dłoniach i wkładamy do miski. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.

KROK 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie chwilę zagniatamy na desce. Przekrawamy ciasto na pół. Jedną część ponownie umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką.
Drugą część ciasta oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 0,5 cm.

KROK 6: FORMUJEMY FAWORKI

Radełkiem dzielimy ciasto wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski. Każdy pasek dzielimy na pół i nacinamy radełkiem na środku. Przez dziurkę każdego paska przewlekamy jeden z jego końców.

Tak uformowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 minut.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder i otartą skórkę pomarańczy umieszczamy w miseczce. Mieszając ,stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (sprawdzamy, jaką konsystencję przyjmuje lukier. Nie musimy dodawać całego soku).

KROK 8: SMAŻYMY FAWORKI

Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy już się rozgrzeje ,smażymy na nim po kilka faworków., każdy z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.

KROK 9: POLEWAMY FAWORKI LUKREM

Faworki układamy na paterze do ciasta. Lukier przekładamy do kornetu cukierniczego. Odcinamy róg kornetu i polewamy lukrem faworki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!