
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- szeroki i głęboki garnek lub głęboką patelnię
- robot wielofunkcyjny
- worek cukierniczy/pustą butelkę z dozownikiem/lejek/zwykły woreczek foliowy
- tarkę o drobnych oczkach
- blender ręczny
- łyżkę cedzakową
- sitko o drobnych oczkach
Krok 1: UCIERAMY ŻÓŁTKA
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Białka przelewamy do osobnej miski.
Do żółtek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą i masa lekko się napowietrzy.
Krok 2: ROZGRZEWAMY OLEJ
Olej rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni.
Krok 3: UBIJAMY BIAŁKA
Do białek jaj dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą blendera.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA FUNNEL CAKES
Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach. Dodajemy whisky i ucieramy jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Po dodaniu białek powinniśmy uzyskać lekko płynne, puszyste ciasto.
Krok 5: PRZELEWAMY CIASTO DO WORKA CUKIERNICZEGO
Ciasto przelewamy do worka cukierniczego i odkładamy je, by odpoczęło.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy worka cukierniczego, w tym kroku możemy wykorzystać lejek, butelkę z dozownikiem lub zwykły woreczek foliowy.
Krok 6: SMAŻYMY FUNNEL CAKES
Ciasto szprycujemy małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki. Funnel cakes smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wyławiamy ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 7: PODAJEMY FUNNEL CAKES
Gotowe funnel cakes oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Orzechowe gniazdka z ciasta parzonego
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Komentarze (3)
661 dni temu
Czym można zastąpić whisky? Może być ocet?
odpowiedz
660 dni temu
Tak, ocet jest dobrym zamiennikiem alkoholu w cieście na faworki, a właśnie z takim ciastem mamy do czynienia przy funnel cakes. Możesz zastąpić nim whisky.
1028 dni temu
Zdecydowanie FUNNEL CAKES
odpowiedz
zobacz wszystkie