zobacz film Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

 

  • ręcznik papierowy
  • szeroki i głęboki garnek lub głęboką patelnię
  • robot wielofunkcyjny
  • worek cukierniczy/pustą butelkę z dozownikiem/lejek/zwykły woreczek foliowy
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender ręczny
  • łyżkę cedzakową
  • sitko o drobnych oczkach

Krok 1: UCIERAMY ŻÓŁTKA

Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Białka przelewamy do osobnej miski.

Do żółtek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą i masa lekko się napowietrzy.

Krok 2: ROZGRZEWAMY OLEJ

Olej rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni.

Krok 3: UBIJAMY BIAŁKA

Do białek jaj dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą blendera.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA FUNNEL CAKES

Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach. Dodajemy whisky i ucieramy jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Po dodaniu białek powinniśmy uzyskać lekko płynne, puszyste ciasto.

Krok 5: PRZELEWAMY CIASTO DO WORKA CUKIERNICZEGO

Ciasto przelewamy do worka cukierniczego i odkładamy je, by odpoczęło.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy worka cukierniczego, w tym kroku możemy wykorzystać lejek, butelkę z dozownikiem lub zwykły woreczek foliowy.

Krok 6: SMAŻYMY FUNNEL CAKES

Ciasto szprycujemy małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki. Funnel cakes smażymy z obu stron na złoty kolor.

Wyławiamy ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 7: PODAJEMY FUNNEL CAKES

Gotowe funnel cakes oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    972 dni temu
    Czym można zastąpić whisky? Może być ocet?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    971 dni temu
    Tak, ocet jest dobrym zamiennikiem alkoholu w cieście na faworki, a właśnie z takim ciastem mamy do czynienia przy funnel cakes. Możesz zastąpić nim whisky.
  • Gość Gość
    1339 dni temu
    Zdecydowanie FUNNEL CAKES

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!