
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- szeroki i głęboki garnek lub głęboką patelnię
- robot wielofunkcyjny
- worek cukierniczy/pustą butelkę z dozownikiem/lejek/zwykły woreczek foliowy
- tarkę o drobnych oczkach
- blender ręczny
- łyżkę cedzakową
- sitko o drobnych oczkach
Krok 1: UCIERAMY ŻÓŁTKA
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Białka przelewamy do osobnej miski.
Do żółtek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą i masa lekko się napowietrzy.
Krok 2: ROZGRZEWAMY OLEJ
Olej rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni.
Krok 3: UBIJAMY BIAŁKA
Do białek jaj dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą blendera.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA FUNNEL CAKES
Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach. Dodajemy whisky i ucieramy jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Po dodaniu białek powinniśmy uzyskać lekko płynne, puszyste ciasto.
Krok 5: PRZELEWAMY CIASTO DO WORKA CUKIERNICZEGO
Ciasto przelewamy do worka cukierniczego i odkładamy je, by odpoczęło.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy worka cukierniczego, w tym kroku możemy wykorzystać lejek, butelkę z dozownikiem lub zwykły woreczek foliowy.
Krok 6: SMAŻYMY FUNNEL CAKES
Ciasto szprycujemy małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki. Funnel cakes smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wyławiamy ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 7: PODAJEMY FUNNEL CAKES
Gotowe funnel cakes oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Zobacz przepisy
na lato
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Pieczone bataty z piekarnika
- 3 sposoby na winegret
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Mac and cheese na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1240 dni temu
Czym można zastąpić whisky? Może być ocet?
odpowiedz
1239 dni temu
Tak, ocet jest dobrym zamiennikiem alkoholu w cieście na faworki, a właśnie z takim ciastem mamy do czynienia przy funnel cakes. Możesz zastąpić nim whisky.
1606 dni temu
Zdecydowanie FUNNEL CAKES
odpowiedz