zobacz film

Paweł Małecki i LoJournal

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • folię spożywczą
  • ringi do wycinania ciasta

Ciasto przed smażeniem musi spędzić w lodówce całą noc.

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Wszystkie sypkie składniki i nasionka wydrążone z laski wanilii mieszamy w dużej misce. Dodajemy wodę, śmietankę oraz jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie przekładamy je na stolnicę. Mocno schłodzone masło kroimy w cienkie plasterki i wciskamy stopniowo w ciasto, ugniatając. Formujemy z ciasta prostokąt i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 2: Rozwałkowujemy ciasto

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Składamy na trzy, rozwałkowujemy i ponownie składamy na trzy – czynność powtarzamy trzy razy. Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.

Krok 3: Smażymy cronuty

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Wycinamy kółka, a w nich na środku mniejsze kółeczka – tworząc oponki. Cronuty smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 160-180°C z dwóch stron na złoty kolor.

Na koniec zanurzamy cronuty w przygotowanej polewie i posypujemy orzechami lub dowolnymi posypkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Krzysiek B. Krzysiek B.
    152 dni temu
    Chyba wkradł się drobny błąd. Ciasto rozwałkowujemy na około 5mm a nie 5cm :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram