Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- folię spożywczą
- ringi do wycinania ciasta
Ciasto przed smażeniem musi spędzić w lodówce całą noc.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Wszystkie sypkie składniki i nasionka wydrążone z laski wanilii mieszamy w dużej misce. Dodajemy wodę, śmietankę oraz jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie przekładamy je na stolnicę. Mocno schłodzone masło kroimy w cienkie plasterki i wciskamy stopniowo w ciasto, ugniatając. Formujemy z ciasta prostokąt i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Rozwałkowujemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Składamy na trzy, rozwałkowujemy i ponownie składamy na trzy – czynność powtarzamy trzy razy. Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
Krok 3: Smażymy cronuty
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Wycinamy kółka, a w nich na środku mniejsze kółeczka – tworząc oponki. Cronuty smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 160-180°C z dwóch stron na złoty kolor.
Na koniec zanurzamy cronuty w przygotowanej polewie i posypujemy orzechami lub dowolnymi posypkami.
Zobacz podobne
przepisy
Kolorowe donuty
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!
Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!
Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faworki trydenckie
- Faszerowany makaron lumaconi
- Tarta z kremem cytrynowym
- Granita truskawkowa
- Baklawa
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Baba ghanoush
- Kimchi
- Placki ziemniaczane z pieca
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Trufle z wróżbą
- Panna cotta
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Letnia sałatka szparagowa
- Chałka orzechowa
- Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
- Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
- Tarta cytrynowa z jagodami
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
- Placek kokosowo-malinowy
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2403 dni temu
Chyba wkradł się drobny błąd. Ciasto rozwałkowujemy na około 5mm a nie 5cm :)
odpowiedz
1381 dni temu
spk nie przejmuj sb