Donuts – kolorowe donuty z czekoladą i kolorowym lukrem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • termometr kuchenny

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn

Do miski przesiewamy mąkę, sól i robimy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do przestudzenia (ma być letnie). Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy laskę wanilii. Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.

Krok 2: Zagniatamy ciasto drożdżowe

Masło roztapiamy w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z żółtkami oraz płynnym masłem. Ciasto zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy odrobinę mąki i zagniatamy ponownie. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ponownie je zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-7 mm, za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 7-8 cm. W środku wycinamy mniejsze kółka. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Krok 3: Smażymy donuty

Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-180°C. Wyrośnięte donuty smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe donuty układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: Przygotowujemy polewę i lukier

Śmietankę zagotowujemy w małym rondlu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miękkie masło i mieszamy. Dwukrotnie przesiany cukier puder łączymy z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier dzielimy na części i dodajemy barwniki naturalne lub spożywcze. Polewę i lukry wlewamy do naczyń o płaskim dnie tak, żeby płynu nie było więcej niż 5-7 mm. Każdego donuta zanurzamy w polewie lub lukrze. Wierzch posypujemy kolorowymi posypkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • KittyMarta KittyMarta
    1657 dni temu
    Dodali tam barwniki naturalne czy spożywcze??? A jasnoróżowy domowy barwnik jak się robiło???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1657 dni temu
    KittyMarta, zgodnie z tym, co podajemy na liście składników w sekcji "KOLOROWY LUKIER", do przygotowania polewy możesz wykorzystać barwniki naturalne lub spożywcze. Różną intensywność odcieni różowego lukru uzyskuje się, dodając odpowiednią ilość soku z buraka. Im mniej soku dodamy, tym jaśniejszy lukier uzyskamy.
  • KittyMarta KittyMarta
    1657 dni temu
    aaa już pamiętam + Zielony lukier-dodaj szpinakową miksturę + Żółty lukier-dodaj kurkumę + Jasnoróżowy lukier-dodaj odrobinę soku z buraka + Mocny różowy lukier-dodaj 1 szklankę soku z buraka
  • HnDz HnDz
    1430 dni temu
    Burakiem
  • Gość Gość
    2531 dni temu
    Witam, ja również robiłam te pączki, rzeczywiście cisto wyszło trochę rzadkie, ale podsypałam jeszcze dwoma garściami mąki i ciasto było ok. W ogóle wyszły. Po wypróbowaniu kilku przepisów z kuchni Lidla, zawsze wszystko wychodziło!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2607 dni temu
    Nie wiem jak autor to robił, ale jak dodałam masło i jajka to wyszła mi z tego zupa jajeczna nie ciasto, które po dodaniu odrobny mąki odkleja się od dłoni... Przepis jest źle opisany i całe rodzinne pieczenie szlag trafił... Szkoda kasy na składniki...

    odpowiedz


Donaty – amerykańskie pączki z dziurką

Donaty to amerykański przysmak znany choćby z filmów czy seriali. Któż nie kojarzy scen, w których policjanci na służbie zajadają się charakterystycznymi pączkami z dziurką? Jednak w Polsce zyskały one popularność właściwie niedawno. Do tej pory cukierniach dominowały klasyczne pączki z nadzieniem. Ale przecież donut, choć pusty w środku, ma wiele do zaoferowania! Te z naszego przepisu kuszą smakowitą czekoladową polewą, kolorowym lukrem i posypkami.

Zanim bliżej przyjrzymy się przepisowi na donuty Pawła Małeckiego, czas na kilka słów o historii oraz pochodzeniu tego smakowitego ciastka. Ojczyzna przysmaku w kształcie grubego pierścienia to Stany Zjednoczone. Podejrzewa się, że przepis na pączki z dziurką pojawił się w Ameryce Północnej za sprawą holenderskich osadników. W Holandii były one znane jako "olykoeks" (dosł. tłuste ciastka). W XIX wieku Holendrzy, którzy przybyli do Ameryki, zabrali tę tradycję ze sobą. Co ciekawe, pochodząca z 2013 roku teoria stanowi zaprzeczenie poprzednich. Według niej przepis na donuty znalazł się w książce przepisów i porad domowych, napisanej w 1800 roku przez żonę barona Thomasa Dimesdale’a.

Jednak niezależnie od dokładnego czasu powstania oraz tego, jakie mają one pochodzenie, z pewnością wiadomo, że w Stanach Zjednoczonych obchodzi się Narodowy Dzień Doughnuta (znany też jako Narodowy Dzień Donuta). Przypada on w pierwszy piątek czerwca. To kultywowanie tradycji Dnia Doughnuta, którą zapoczątkowała Armia Zbawienia w 1938. Dzień ten obchodzi się na pamiątkę wysiłków jej członków, którzy podczas I wojny światowej dostarczali pączki żołnierzom na froncie. Właśnie to przyczyniło się do ugruntowania pozycji tych przepysznych wypieków.

Donaty – przepis na pyszny deser

Amerykańskie donuts zwykle powstają z ciasta drożdżowego – tak samo jak polskie pączki. Dzięki dodatkowi drożdży ciasto rośnie oraz staje się lekkie i puszyste, nadając donutom charakterystyczną, miękką strukturę. Co więcej, łatwiej się formuje i nie pęka podczas smażenia. Drożdże wpływają także na charakterystyczny smak donutów.

Ponadto za smak ciasta naszych pączków donutów odpowiadają dwa pozornie niewielkie składniki. Pierwszy z nich to masło, które wnosi do kompozycji bogatszy, charakterystyczny smak oraz poprawia konsystencję ciasta. Nie radzimy Ci zastępować go innym składnikiem. Kolejna na liście znajduje się laska wanilii, którą masz zagotować z mlekiem. Dzięki niej ciasto zyska subtelny waniliowy smak oraz aromat. Jeśli nie masz dostępu do laski wanilii, użyj choćby cukru wanilinowego, miej jednak świadomość, że nie zastąpi on smaku prawdziwej wanilii.

W przepisie na donaty Pawła Małeckiego znajdziesz informację, że ciasto musi odpowiednio wyrosnąć. Zazwyczaj trwa to około 1-2 godziny w zależności od temperatury otoczenia. Przyjęło się, że powinno ono zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. W cieplejszym miejscu ciasto urośnie szybciej, a w chłodniejszym może zająć to nieco więcej czasu. Gdyby jednak po upływie dwóch godzin ciasto na donaty nie osiągnęło zadowalającej objętości, warto dać mu jeszcze chwilę. Najlepiej umieścić miskę z masą w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Ponadto jeśli chcesz przyspieszyć wyrastanie masy, możesz włożyć miskę do lekko nagrzanego (ale już wyłączonego!) piekarnika. Nie zapominaj o przykryciu jej ściereczką lub folią spożywczą, aby zapobiec wysuszeniu ciasta.

Podany przepis na donuty zakłada smażenie ich na oleju rzepakowym. To optymalny wybór pod względem kosztów, dostępności i smaku. Choć w grę wchodzą też pewne alternatywy. Jedna z opcji to olej słonecznikowy, który podobnie jak rzepakowy, jest neutralny w smaku. Wolisz tradycyjne rozwiązania i chcesz wnieść do przepisu na donuty polski akcent? Sięgnij po smalec, który nada im charakterystyczny smak i chrupiącą skórkę.

Uwaga – temperatura smażenia ma ogromne znaczenie. Powinna wynosić około 175-180°C. Za gorący olej spali donuty z zewnątrz, choć ich środek pozostanie surowy. Zbyt niska temperatura spowoduje, że wchłoną za dużo tłuszczu. Najdokładniejszą metodą na jej sprawdzenie to użycie termometru do smażenia. Zanurz jego końcówkę w oleju i sprawdź, czy osiągnął odpowiednią temperaturę. Nie masz takiego sprzętu? Spokojnie, istnieją inne sposoby kontroli temperatury.

  1. Zanurz końcówkę drewnianego patyczka w oleju. Jeśli wokół drewna pojawiają się małe, równomierne bąbelki, olej jest gotowy. Gdy są bardzo intensywne, olej ma zbyt wysoką temperaturę.
  2. Wrzuć mały kawałek chleba do rozgrzanego oleju. Jeśli zacznie się smażyć i zrumieni na złoty kolor w około 30 sekund, olej ma odpowiednią temperaturę. Zbyt szybkie ciemnienie to znak, że jest za gorący.

Szybkie donaty z wyjątkową polewami i posypkami

Nasz przepis na donaty na oleju polubisz za szybkość wykonania i oczywiście smak otrzymanych wypieków. Ale na tym nie kończą się jego zalety. Zachęcamy, aby efektownie udekorować domowe donaty. Paweł Małecki ma dla Ciebie dwie propozycje. Jedna z nich to czekoladowa polewa, druga to kolorowy lukier z naturalnym barwnikiem z buraka. W obu przypadkach zachęcamy, żeby posypać te wyśmienite pączki amerykańskie dowolną kolorową posypką. Możesz skorzystać z posypki cukrowej, czekoladowej, waflowej, owocowej czy nawet strzelającej. Przy czym zapewne domyślasz się, że nie musisz ograniczać się do podanych opcji. Donuty z przepisu Pawła świetnie smakują po prostu z klasycznym lukrem. Przygotujesz go dokładnie tak samo jak opisany przez nas lukier kolorowy – wystarczy pominąć sok z buraka. Łatwo uzyskasz też kolor:

  • fioletowy – potrzebujesz zblendowanych i przetartych przez sito jagód lub borówek.
  • zielony – dodaj do lukru zmiksowany i przetarty przez sito szpinak lub matchę (ilość w zależności od stopnia natężenia, który chcesz uzyskać).
  • żółty lub pomarańczowy – kurkuma daje jasnożółty odcień, ale należy używać jej w niewielkich ilościach, aby uniknąć posmaku. Z kolei sok z marchwi lub przecier nadaje jasny, pomarańczowy kolor.
  • brązowy – użyj kakao bądź odrobiny mocnego naparu kawy.

Do donutów doskonale pasuje polewa karmelowa. Jej wykonanie jest naprawdę proste – wystarczy przygotować karmel z cukru, masła i śmietanki. Podgrzewaj podane składniki do momentu uzyskania gęstej, słodkiej polewy. Znakomicie smakuje również truskawkowa polewa. Do jej przyrządzenia potrzebujesz cukru pudru, syropu truskawkowego lub purée z truskawek. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie razem zblendować. Warto też wypróbować polewę waniliową z cukru pudru, niewielkiej ilości mleka i odrobiny ekstraktu waniliowego.

Wiesz już, jak zrobić donaty! Wierzymy, że ten amerykański przysmak na długo pozostanie w Twojej kolekcji przepisów. Kiedy warto je przygotować? Donuty są popularnym wyborem na słodkie śniadanie, szczególnie w połączeniu z kawą, herbatą lub świeżym sokiem oraz koniecznie porcją świeżych owoców. Spiszą się także jako słodki deser po obiedzie. Ponadto warto serwować je podczas przyjęć czy spotkań towarzyskich, np. zamiast klasycznego ciasta. Co więcej, donuty mogą zastąpić tradycyjne pączki w tłusty czwartek!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!