Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- termometr kuchenny
Krok 1: Przygotowujemy zaczyn
Do miski przesiewamy mąkę, sól i robimy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do przestudzenia (ma być letnie). Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy laskę wanilii. Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
Krok 2: Zagniatamy ciasto drożdżowe
Masło roztapiamy w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z żółtkami oraz płynnym masłem. Ciasto zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy odrobinę mąki i zagniatamy ponownie. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ponownie je zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-7 mm, za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 7-8 cm. W środku wycinamy mniejsze kółka. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 3: Smażymy donuty
Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-180°C. Wyrośnięte donuty smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe donuty układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: Przygotowujemy polewę i lukier
Śmietankę zagotowujemy w małym rondlu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miękkie masło i mieszamy. Dwukrotnie przesiany cukier puder łączymy z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier dzielimy na części i dodajemy barwniki naturalne lub spożywcze. Polewę i lukry wlewamy do naczyń o płaskim dnie tak, żeby płynu nie było więcej niż 5-7 mm. Każdego donuta zanurzamy w polewie lub lukrze. Wierzch posypujemy kolorowymi posypkami.
Zobacz podobne
przepisy
Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
- Domowa kapusta kiszona
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Piernik staropolski
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Ciasto Fale Dunaju
- Wegańskie bounty owocowe
- Muffiny z wiśniami
- Wegańskie makaroniki
- Batony z orzechami pekan
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
- Tort bezowy z poziomkami
- Ciasto z batatów i mango
- Przecier ze świeżych owoców
- Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- Kopiec kreta
- Kluski kładzione
- Kisiel z owoców lasu
- Mango Margarita bez alkoholu
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
- Tort naleśnikowy z kremem i owocami
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1525 dni temu
Dodali tam barwniki naturalne czy spożywcze??? A jasnoróżowy domowy barwnik jak się robiło???
odpowiedz
1525 dni temu
KittyMarta, zgodnie z tym, co podajemy na liście składników w sekcji "KOLOROWY LUKIER", do przygotowania polewy możesz wykorzystać barwniki naturalne lub spożywcze. Różną intensywność odcieni różowego lukru uzyskuje się, dodając odpowiednią ilość soku z buraka. Im mniej soku dodamy, tym jaśniejszy lukier uzyskamy.
1525 dni temu
aaa już pamiętam + Zielony lukier-dodaj szpinakową miksturę + Żółty lukier-dodaj kurkumę + Jasnoróżowy lukier-dodaj odrobinę soku z buraka + Mocny różowy lukier-dodaj 1 szklankę soku z buraka
1298 dni temu
Burakiem
2399 dni temu
Witam, ja również robiłam te pączki, rzeczywiście cisto wyszło trochę rzadkie, ale podsypałam jeszcze dwoma garściami mąki i ciasto było ok. W ogóle wyszły. Po wypróbowaniu kilku przepisów z kuchni Lidla, zawsze wszystko wychodziło!
odpowiedz
2476 dni temu
Nie wiem jak autor to robił, ale jak dodałam masło i jajka to wyszła mi z tego zupa jajeczna nie ciasto, które po dodaniu odrobny mąki odkleja się od dłoni... Przepis jest źle opisany i całe rodzinne pieczenie szlag trafił... Szkoda kasy na składniki...
odpowiedz