Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik
KROK 1: Pieczemy dynię
Dynię kroimy na cząstki, wycinamy środek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160°C przez 30-40 minut. Wystudzoną dynię obieramy ze skóry, umieszczamy w malakserze i miksujemy na purée.
KROK 2: Rozgrzewamy olej
W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu 1 litr oleju.
KROK 3: Łączymy suche składniki
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do składników. Mieszamy. Dodajemy sól.
KROK 4: Łączymy mokre składniki
W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do suchych składników razem z miękkim masłem, serkiem homogenizowanym i purée. Całość mieszamy. Dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy łyżką.
KROK 5: Wyrabiamy ciasto
Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne, dodajemy więcej mąki. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. W środku robimy dziurki o średnicy 3 cm (za pomocą szklanek lub wykrawaczek).
KROK 6: Smażymy donuty
Na rozgrzany olej wrzucamy kawałek ciasta – jeśli smaży się na złoty kolor (ok. 160 stopni), temperatura jest odpowiednia. Na olej wrzucamy donuty, smażymy z obu stron na złoty kolor i kładziemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z oleju.
KROK 7: Dekorujemy
Donuty możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Kolorowe donuty
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!
Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!
Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Faszerowana dynia
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Gulasz z jelenia
- Smażona ryba na purée z groszku
- Zupa z dyni i jabłek
- Faszerowana dynia piżmowa
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Jabłka pod wegańską kruszonką
- Sałatka z brukselki
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Ravioli z dynią
- Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
- Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
- Ciasto bostońskie
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Karp pieczony z grzybami
- Desery na Sylwestra
- Boczniaki po kaszubsku
- Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
268 dni temu
Są dobre ale za słodkie, trzeba dać mniej cukru
odpowiedz
1570 dni temu
Jeżeli chce zrobić donaty w piekarniku to przez ile minut mam je piec?
odpowiedz
1570 dni temu
Donuty możesz upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Około 10-12 minut powinno wystarczyć, ale polecamy sprawdzać poziom ich wypieczenia za pomocą drewnianej wykałaczki. Do pieczonych donutów warto użyć też odpowiedniej formy, którą wcześniej wysmarujemy masłem.