zobacz film Donuty dyniowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik

KROK 1: Pieczemy dynię

Dynię kroimy na cząstki, wycinamy środek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160°C przez 30-40 minut. Wystudzoną dynię obieramy ze skóry, umieszczamy w malakserze i miksujemy na purée.

KROK 2: Rozgrzewamy olej

W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu 1 litr oleju.

KROK 3: Łączymy suche składniki

Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do składników. Mieszamy. Dodajemy sól.

KROK 4: Łączymy mokre składniki

W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do suchych składników razem z miękkim masłem, serkiem homogenizowanym i purée. Całość mieszamy. Dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy łyżką.

KROK 5: Wyrabiamy ciasto

Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne, dodajemy więcej mąki. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. W środku robimy dziurki o średnicy 3 cm (za pomocą szklanek lub wykrawaczek).

KROK 6: Smażymy donuty

Na rozgrzany olej wrzucamy kawałek ciasta – jeśli smaży się na złoty kolor (ok. 160 stopni), temperatura jest odpowiednia. Na olej wrzucamy donuty, smażymy z obu stron na złoty kolor i kładziemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z oleju.

KROK 7: Dekorujemy

Donuty możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • jane jane
    360 dni temu
    Są dobre ale za słodkie, trzeba dać mniej cukru

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1663 dni temu
    Jeżeli chce zrobić donaty w piekarniku to przez ile minut mam je piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1663 dni temu
    Donuty możesz upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Około 10-12 minut powinno wystarczyć, ale polecamy sprawdzać poziom ich wypieczenia za pomocą drewnianej wykałaczki. Do pieczonych donutów warto użyć też odpowiedniej formy, którą wcześniej wysmarujemy masłem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!