
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik
KROK 1: Pieczemy dynię
Dynię kroimy na cząstki, wycinamy środek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160°C przez 30-40 minut. Wystudzoną dynię obieramy ze skóry, umieszczamy w malakserze i miksujemy na purée.
KROK 2: Rozgrzewamy olej
W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu 1 litr oleju.
KROK 3: Łączymy suche składniki
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do składników. Mieszamy. Dodajemy sól.
KROK 4: Łączymy mokre składniki
W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do suchych składników razem z miękkim masłem, serkiem homogenizowanym i purée. Całość mieszamy. Dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy łyżką.
KROK 5: Wyrabiamy ciasto
Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne, dodajemy więcej mąki. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. W środku robimy dziurki o średnicy 3 cm (za pomocą szklanek lub wykrawaczek).
KROK 6: Smażymy donuty
Na rozgrzany olej wrzucamy kawałek ciasta – jeśli smaży się na złoty kolor (ok. 160 stopni), temperatura jest odpowiednia. Na olej wrzucamy donuty, smażymy z obu stron na złoty kolor i kładziemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z oleju.
KROK 7: Dekorujemy
Donuty możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba z piekarnika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Guacamole
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
664 dni temu
Są dobre ale za słodkie, trzeba dać mniej cukru
Odpowiedz
1966 dni temu
Jeżeli chce zrobić donaty w piekarniku to przez ile minut mam je piec?
Odpowiedz
1966 dni temu
Donuty możesz upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Około 10-12 minut powinno wystarczyć, ale polecamy sprawdzać poziom ich wypieczenia za pomocą drewnianej wykałaczki. Do pieczonych donutów warto użyć też odpowiedniej formy, którą wcześniej wysmarujemy masłem.