zobacz film Wegańskie faworki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • wałek
  • radełko do ciasta lub ostry nóż
  • materiałową ściereczkę
  • łyżkę cedzakową
  • ręcznik papierowy

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sól. Dodajemy mokre składniki ciasta: ciepłą wodę, olej, wegańską śmietanę i ocet spirytusowy.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Składniki mieszamy, a następnie całość wyrabiamy dłońmi na gładkie, jednolite ciasto. Docelowo jego konsystencja powinna przypominać konsystencję ciasta na makaron – dość twardego, ale elastycznego.

Krok 3: TŁUCZEMY CIASTO WAŁKIEM

Wyrobione ciasto formujemy w kulę i uderzamy z każdej strony wałkiem przez ok. 15 minut. Dzięki temu upieczone faworki będę lekkie i kruche.

Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 4: ROZGRZEWAMY OLEJ

Olej mocno rozgrzewamy w głębokim garnku.

Krok 5: FORMUJEMY FAWORKI

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie. Ciasta nie podsypujemy mąką – jej dodatek mógłby spowodować strzelanie rozgrzanego oleju podczas smażenia.

Rozwałkowany placek ciasta kroimy wzdłuż na paski o szerokości 4 cm za pomocą radełka lub ostrego noża. Długie paski kroimy na skos, tak by uzyskać krótsze paski o długości ok. 10 cm. Pośrodku każdego paska tworzymy podłużne nacięcie.

Przez nacięcie przeciągamy krótszy brzeg faworka. Faworki zaplatamy i formujemy, nadając każdemu zgrabny kształt. Ulepione faworki odkładamy na materiałową ściereczkę.

Krok 6: SMAŻYMY WAWORKI

Faworki ostrożnie przekładamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy je partiami (po 3-4 sztuki), by nie obniżyć temperatury oleju.

Gdy faworki nabiorą złotego koloru, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 7: PODAJEMY FAWORKI

Faworki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Magda Magda
    660 dni temu
    Będę robić. Dam znać jak wyszły 😀

    odpowiedz

  • Magda Magda
    660 dni temu
    Wyszły pyszne! Przypomniałaś mi smak dzieciństwa.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!