Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- wałek
- radełko do ciasta lub ostry nóż
- materiałową ściereczkę
- łyżkę cedzakową
- ręcznik papierowy
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sól. Dodajemy mokre składniki ciasta: ciepłą wodę, olej, wegańską śmietanę i ocet spirytusowy.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Składniki mieszamy, a następnie całość wyrabiamy dłońmi na gładkie, jednolite ciasto. Docelowo jego konsystencja powinna przypominać konsystencję ciasta na makaron – dość twardego, ale elastycznego.
Krok 3: TŁUCZEMY CIASTO WAŁKIEM
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i uderzamy z każdej strony wałkiem przez ok. 15 minut. Dzięki temu upieczone faworki będę lekkie i kruche.
Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 4: ROZGRZEWAMY OLEJ
Olej mocno rozgrzewamy w głębokim garnku.
Krok 5: FORMUJEMY FAWORKI
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie. Ciasta nie podsypujemy mąką – jej dodatek mógłby spowodować strzelanie rozgrzanego oleju podczas smażenia.
Rozwałkowany placek ciasta kroimy wzdłuż na paski o szerokości 4 cm za pomocą radełka lub ostrego noża. Długie paski kroimy na skos, tak by uzyskać krótsze paski o długości ok. 10 cm. Pośrodku każdego paska tworzymy podłużne nacięcie.
Przez nacięcie przeciągamy krótszy brzeg faworka. Faworki zaplatamy i formujemy, nadając każdemu zgrabny kształt. Ulepione faworki odkładamy na materiałową ściereczkę.
Krok 6: SMAŻYMY WAWORKI
Faworki ostrożnie przekładamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy je partiami (po 3-4 sztuki), by nie obniżyć temperatury oleju.
Gdy faworki nabiorą złotego koloru, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 7: PODAJEMY FAWORKI
Faworki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!
Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrust
- Pączki
- 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
- Wegańskie tofumisu
- Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Wegańskie makaroniki
- Klopsiki sojowe
- Najlepsze minipączki
- Guacamole z pomidorami
- Kopytka z bułką tartą
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Grochówka rybna
- Lody figowe
- Zielona zupa z bekonem
- Lizaki w kształcie reniferków
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
- Fudge z kolorowymi drażetkami
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Kanapka z suszonymi owocami
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Makaron z serem burrata
- Tagliatelle z kurczakiem
- Warzywna terrina
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
640 dni temu
Będę robić. Dam znać jak wyszły 😀
odpowiedz
640 dni temu
Wyszły pyszne! Przypomniałaś mi smak dzieciństwa.