zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • metalowe sitko lub łyżkę cedzakową
  • wałek
  • sitko

KROK 1: Łączymy suche składniki

Do miski przesypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.

KROK 2: Wyrabiamy ciasto

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do suchych składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dolewamy spirytus i nadal wyrabiamy ciasto.

KROK 3: Wykrawamy małe pączki

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Szklanką lub małym metalowym pierścieniem wykrawamy kółeczka.

KROK 4: Smażymy pączki

Olej rozgrzewamy w garnku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – wrzucamy kawałek ciasta na olej. Jeśli zaczyna się smażyć – układamy ostrożnie pączki na oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy metalowym sitkiem bądź łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do osączenia z tłuszczu.

Gotowe pączki oprószamy cukrem pudrem za pomocą sitka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    89 dni temu
    Czy zamiast dwoch rodzajów mąk, można uzyc zwykłej mąki pszennej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    88 dni temu
    Można :)
  • Monika Monika
    88 dni temu
    Czy można pominąć spirytus? Lub czym go zastąpić?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    86 dni temu
    Możesz pominąć spirytus i zastąpić go octem spirytusowym.
  • Gość Gość
    92 dni temu
    Witam. Czy serek homogenizowany można zastąpić np. jogurtem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    92 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram