Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- metalowe sitko lub łyżkę cedzakową
- wałek
- sitko
KROK 1: Łączymy suche składniki
Do miski przesypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
KROK 2: Wyrabiamy ciasto
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do suchych składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dolewamy spirytus i nadal wyrabiamy ciasto.
KROK 3: Wykrawamy małe pączki
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Szklanką lub małym metalowym pierścieniem wykrawamy kółeczka.
KROK 4: Smażymy pączki
Olej rozgrzewamy w garnku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – wrzucamy kawałek ciasta na olej. Jeśli zaczyna się smażyć – układamy ostrożnie pączki na oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy metalowym sitkiem bądź łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do osączenia z tłuszczu.
Gotowe pączki oprószamy cukrem pudrem za pomocą sitka.
Zobacz podobne
przepisy
Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!
2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.
Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!
Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
321 dni temu
Dlaczego ciasto jest rzadkie
odpowiedz
320 dni temu
Zdecydowanie nie powinno być rzadkie. Zawsze możesz dodać więcej mąki, aby spokojnie wykroić pączki :)
323 dni temu
Czy można pominąć spirytus
odpowiedz
323 dni temu
Można, chociaż zamiast pominąć, polecamy zastąpić go octem spirytusowym.
1176 dni temu
Kaj te kreple?
odpowiedz
1399 dni temu
Czy można zamienić mąkę przenną na tortową???
odpowiedz
1399 dni temu
Madziu, oczywiście ;) Udanego tłustego czwartku!
2116 dni temu
Czy zamiast dwoch rodzajów mąk, można uzyc zwykłej mąki pszennej?
odpowiedz
2115 dni temu
Można :)
2115 dni temu
Czy można pominąć spirytus? Lub czym go zastąpić?
2113 dni temu
Możesz pominąć spirytus i zastąpić go octem spirytusowym.
1400 dni temu
jasne
2119 dni temu
Witam. Czy serek homogenizowany można zastąpić np. jogurtem?
odpowiedz
2119 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
zobacz wszystkie