Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę, sól, cukier puder, miękkie masło i żółtka przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. W trakcie miksowania dodajemy kolejne 2 łyżki śmietany.
KROK 2: NAPOWIETRZAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat lub deskę oprószone mąką. Wyrabiamy przez chwilę w dłoniach. Uderzamy ciasto wałkiem w celu dobrego napowietrzenia. Co jakiś czas składamy je w kulę i ponownie uderzamy. Czynność powtarzamy łącznie przez ok. 10 minut. Napowietrzone ciasto zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY I KROIMY CIASTO
Odrobiną mąki oprószamy ponownie blat lub deskę. Przekładamy na nią wyjęte z folii ciasto, które kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster rozwałkowujemy na podłużne kawałki przy użyciu wałka do ciasta lub maszynki do makaronu.
Podczas wałkowania od czasu do czasu podsypujemy ciasto mąką.
Boki każdego rozwałkowanego kawałka wyrównujemy za pomocą radełka. Każdy kawałek przecinamy radełkiem wzdłuż przez środek. Następnie po skosie tniemy ciasto na mniejsze kawałki, aby w ten sposób uzyskać romby.
KROK 4: SMAŻYMY CHRUSTY
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Kawałki ciasta wrzucamy na patelnię, gdy będzie już mocno rozgrzany. Smażymy z obu stron do momentu zarumienienia.
Usmażone kawałki przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
KROK 5: UKŁADAMY MROWISKO
Odrobinę miodu wylewamy na paterę do ciasta. Większe chrusty układamy dookoła na paterze. Polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczyptą maku i garścią rodzynek.
Czynność powtarzamy, układając kolejne piętra do momentu wykorzystania wszystkich dostępnych chrustów lub do momentu, gdy mrowisko osiągnie 0,5 m wysokości. Na koniec górę mrowiska posypujemy makiem i rodzynkami i obficie polewamy miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
Sylwestrowe „lane” chrusty
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!
Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.
Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z bakłażana z fetą
- Puszysty krem z melona
- Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
- Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
- Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Sylwestrowe „lane” chrusty
- Rolada makowa
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Strucla makowa
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Croissant z pesto i francuskim serem
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Banana split
- Gnocchi z kurczakiem
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
- Risotto z warzywami
- Flaki po włosku
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Musaka z fasolą
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
- Jabłkowy chutney z kolendrą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)