Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- mikser lub robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania
- pucharki do deserów
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY MIGDAŁY
Całe migdały i płatki migdałów przesypujemy osobno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całe migdały pieczemy ok. 5 minut, zdejmujemy z blachy i przekładamy do moździerza. Płatki migdałów rozkładamy na całej powierzchni blachy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: UCIERAMY MIGDAŁY W MOŹDZIERZU
Do podpieczonych, całych migdałów dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie, długo i energicznie ucieramy na gładką, jednolitą i wilgotną pastę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo resztę cukru.
Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ I DODAJEMY MIGDAŁY
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Gdy śmietanka zacznie się robić lekko stabilna, stopniowo dodajemy migdały utarte z cukrem, cały czas ubijając śmietankę na wolnych obrotach.
Ubijamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Deser powinien mieć konsystencję lekko gęstej, aksamitnej, ale nie do końca ubitej śmietany.
Krok 4: PODAJEMY DESER
Masę śmietanowo-migdałową przekładamy do rękawa cukierniczego, końcówkę rękawa odcinamy, a następnie szprycujemy masę do pucharków.
Mleko gdańskie dekorujemy z wierzchu podpieczonymi płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!
Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!
Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1285 dni temu
Pan pomylił daty- inna wypowiedziana, inna napisana!
odpowiedz
1284 dni temu
No, wstrząsające... Na pewno przez to przepis będzie bezużyteczny.