Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- mikser lub robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania
- pucharki do deserów
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY MIGDAŁY
Całe migdały i płatki migdałów przesypujemy osobno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całe migdały pieczemy ok. 5 minut, zdejmujemy z blachy i przekładamy do moździerza. Płatki migdałów rozkładamy na całej powierzchni blachy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: UCIERAMY MIGDAŁY W MOŹDZIERZU
Do podpieczonych, całych migdałów dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie, długo i energicznie ucieramy na gładką, jednolitą i wilgotną pastę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo resztę cukru.
Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ I DODAJEMY MIGDAŁY
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Gdy śmietanka zacznie się robić lekko stabilna, stopniowo dodajemy migdały utarte z cukrem, cały czas ubijając śmietankę na wolnych obrotach.
Ubijamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Deser powinien mieć konsystencję lekko gęstej, aksamitnej, ale nie do końca ubitej śmietany.
Krok 4: PODAJEMY DESER
Masę śmietanowo-migdałową przekładamy do rękawa cukierniczego, końcówkę rękawa odcinamy, a następnie szprycujemy masę do pucharków.
Mleko gdańskie dekorujemy z wierzchu podpieczonymi płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!
Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!
Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Migdałowe ciasteczka
- Świąteczne galaretki
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Kokosowy pudding chia z mango
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Babka mocno cytrynowa
- Banica z serem feta
- Tort marcinek z konfiturą żurawinową
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
- Risotto pomidorowe
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Makaron z truskawkami
- Zapiekanka do lunchboxa
- Panini z mortadelą i mascarpone
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Wianki z orzechami i polewą
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Bananowiec
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Faworki drożdżowe
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Pieczona owsianka à la brownie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1218 dni temu
Pan pomylił daty- inna wypowiedziana, inna napisana!
odpowiedz
1217 dni temu
No, wstrząsające... Na pewno przez to przepis będzie bezużyteczny.