zobacz film Mleko gdańskie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • mikser lub robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania
  • pucharki do deserów
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:

Krok 1: PIECZEMY MIGDAŁY

Całe migdały i płatki migdałów przesypujemy osobno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całe migdały pieczemy ok. 5 minut,  zdejmujemy z blachy i przekładamy do moździerza. Płatki migdałów rozkładamy na całej powierzchni blachy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: UCIERAMY MIGDAŁY W MOŹDZIERZU

Do podpieczonych, całych migdałów dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie, długo i energicznie ucieramy na gładką, jednolitą i wilgotną pastę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo resztę cukru.

Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ I DODAJEMY MIGDAŁY

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Gdy śmietanka zacznie się robić lekko stabilna, stopniowo dodajemy migdały utarte z cukrem, cały czas ubijając śmietankę na wolnych obrotach.

Ubijamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Deser powinien mieć konsystencję lekko gęstej, aksamitnej, ale nie do końca ubitej śmietany.

Krok 4: PODAJEMY DESER

Masę śmietanowo-migdałową przekładamy do rękawa cukierniczego, końcówkę rękawa odcinamy, a następnie szprycujemy masę do pucharków.

Mleko gdańskie dekorujemy z wierzchu podpieczonymi płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gosia Gosia
    1052 dni temu
    Pan pomylił daty- inna wypowiedziana, inna napisana!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1051 dni temu
    No, wstrząsające... Na pewno przez to przepis będzie bezużyteczny.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!