
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- mikser lub robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania
- pucharki do deserów
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY MIGDAŁY
Całe migdały i płatki migdałów przesypujemy osobno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całe migdały pieczemy ok. 5 minut, zdejmujemy z blachy i przekładamy do moździerza. Płatki migdałów rozkładamy na całej powierzchni blachy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: UCIERAMY MIGDAŁY W MOŹDZIERZU
Do podpieczonych, całych migdałów dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie, długo i energicznie ucieramy na gładką, jednolitą i wilgotną pastę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo resztę cukru.
Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ I DODAJEMY MIGDAŁY
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Gdy śmietanka zacznie się robić lekko stabilna, stopniowo dodajemy migdały utarte z cukrem, cały czas ubijając śmietankę na wolnych obrotach.
Ubijamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Deser powinien mieć konsystencję lekko gęstej, aksamitnej, ale nie do końca ubitej śmietany.
Krok 4: PODAJEMY DESER
Masę śmietanowo-migdałową przekładamy do rękawa cukierniczego, końcówkę rękawa odcinamy, a następnie szprycujemy masę do pucharków.
Mleko gdańskie dekorujemy z wierzchu podpieczonymi płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba z piekarnika
- Śledzie po kaszubsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Domek z piernika
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
- Śledź w oleju
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mini burgery
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1593 dni temu
Pan pomylił daty- inna wypowiedziana, inna napisana!
Odpowiedz
1592 dni temu
No, wstrząsające... Na pewno przez to przepis będzie bezużyteczny.