zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • palnik do crème brûlée
  • mikser
  • naczynka do crème brûlée – 6 szt.
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender ręczny
  • sitko o drobnych oczkach
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik nagrzany do temperatury 110°C

KROK 1: ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

Przelewamy śmietanę do garnka, dodajemy do niej startą skórkę pomarańczy i limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania i odstawiamy do ostygnięcia.

 

CZĘŚĆ 2: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy odrobinę śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do reszty śmietany i miksujemy wszystko do momentu uzyskania kremowej masy.

 

CZĘŚĆ 3: PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE

Masę przelewamy przez sitko, by pozbyć się skórek limonki i pomarańczy. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Całość mieszamy, wlewamy do naczynek i ustawiamy na blasze, którą napełniamy wodą tak, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości naczynek. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C.

 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy porcje deseru do przestudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

 

CZĘŚĆ 4: KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE

Filetujemy pomarańcze. Cukier karmelizujemy na suchej, nagrzanej patelni. Dodajemy pomarańcze i karmelizujemy przez krótką chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

 

CZĘŚĆ 5: KARMELIZUJEMY CUKIER

Wierzch każdej porcji crème brûlée posypujemy cienką warstwę brązowego cukru i karmelizujemy go za pomocą palnika do momentu uzyskania brązowej skorupki.

 

CZĘŚĆ 6: DEKORUJEMY CRÈME BRÛLÉE  

Skarmelizowane pomarańcze przekładamy do miseczki. Układamy na wierzchu listki bazylii i podajemy pomarańcze razem z crème brûlée.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram