
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- palnik do crème brûlée
- mikser
- naczynka do crème brûlée – 6 szt.
- tarkę o drobnych oczkach
- blender ręczny
- sitko o drobnych oczkach
- blachę do pieczenia
- piekarnik nagrzany do temperatury 110°C
KROK 1: ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Przelewamy śmietanę do garnka, dodajemy do niej startą skórkę pomarańczy i limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania i odstawiamy do ostygnięcia.
CZĘŚĆ 2: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy odrobinę śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do reszty śmietany i miksujemy wszystko do momentu uzyskania kremowej masy.
CZĘŚĆ 3: PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE
Masę przelewamy przez sitko, by pozbyć się skórek limonki i pomarańczy. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Całość mieszamy, wlewamy do naczynek i ustawiamy na blasze, którą napełniamy wodą tak, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości naczynek. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy porcje deseru do przestudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
CZĘŚĆ 4: KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE
Filetujemy pomarańcze. Cukier karmelizujemy na suchej, nagrzanej patelni. Dodajemy pomarańcze i karmelizujemy przez krótką chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
CZĘŚĆ 5: KARMELIZUJEMY CUKIER
Wierzch każdej porcji crème brûlée posypujemy cienką warstwę brązowego cukru i karmelizujemy go za pomocą palnika do momentu uzyskania brązowej skorupki.
CZĘŚĆ 6: DEKORUJEMY CRÈME BRÛLÉE
Skarmelizowane pomarańcze przekładamy do miseczki. Układamy na wierzchu listki bazylii i podajemy pomarańcze razem z crème brûlée.
Zobacz podobne
przepisy
Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Smażone mleko z sosem żurawinowym
Miękki, mleczny środek i słodka, chrupiąca panierka łączą się w tym tradycyjnym hiszpańskim deserze! Sprawdź, jak smakuje fried milk, czyli smażone mleko według przepisu Pawła!

Jeżyki bajaderki
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!

Komentarze (0)
zobacz wszystkie