zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • palnik do crème brûlée
  • mikser
  • naczynka do crème brûlée – 6 szt.
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender ręczny
  • sitko o drobnych oczkach
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik nagrzany do temperatury 110°C

KROK 1: ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

Przelewamy śmietanę do garnka, dodajemy do niej startą skórkę pomarańczy i limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Kuchenkę wyłączamy na minutę przed dodaniem do żółtek. Tak, aby śmietanka straciła nieco na temperaturze, ale nadal była ciepła. Jeśli ostygnie za bardzo podrzewamy jeszcze chwilkę.

 

CZĘŚĆ 2: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy odrobinę śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do reszty śmietany i miksujemy wszystko do momentu uzyskania kremowej masy.

 

CZĘŚĆ 3: PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE

Masę przelewamy przez sitko, by pozbyć się skórek limonki i pomarańczy. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Całość mieszamy, wlewamy do naczynek i ustawiamy na blasze, którą napełniamy wodą tak, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości naczynek. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C.

 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy porcje deseru do przestudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

 

CZĘŚĆ 4: KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE

Filetujemy pomarańcze. Cukier karmelizujemy na suchej, nagrzanej patelni. Dodajemy pomarańcze i karmelizujemy przez krótką chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

 

CZĘŚĆ 5: KARMELIZUJEMY CUKIER

Wierzch każdej porcji crème brûlée posypujemy cienką warstwę brązowego cukru i karmelizujemy go za pomocą palnika do momentu uzyskania brązowej skorupki.

 

CZĘŚĆ 6: DEKORUJEMY CRÈME BRÛLÉE  

Skarmelizowane pomarańcze przekładamy do miseczki. Układamy na wierzchu listki bazylii i podajemy pomarańcze razem z crème brûlée.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Justyna Justyna
    100 dni temu
    Na filmiku gorąca śmietana jest wlewana do żółtek. W przepisie natomiast śmietanka ma ostygnąć. To w końcu jak? Ma to znaczenie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    99 dni temu
    Justyno, doprecyzowaliśmy już przepis: Śmietankę zagotuj, a minutę przed jej dodaniem do żółtek wyłącz gaz, aby śmietanka nieco straciła na temperaturze, ale nada była ciepła. Jeśli ostygnie za bardzo podgrzej ją jeszcze przez krótką chwilę :) Smacznego!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram