Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- palnik do crème brûlée
- mikser
- naczynka do crème brûlée – 6 szt.
- tarkę o drobnych oczkach
- blender ręczny
- sitko o drobnych oczkach
- blachę do pieczenia
- piekarnik nagrzany do temperatury 110°C
KROK 1: ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Przelewamy śmietanę do garnka, dodajemy do niej startą skórkę pomarańczy i limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Kuchenkę wyłączamy na minutę przed dodaniem do żółtek. Tak, aby śmietanka straciła nieco na temperaturze, ale nadal była ciepła. Jeśli ostygnie za bardzo podrzewamy jeszcze chwilkę.
CZĘŚĆ 2: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy odrobinę śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do reszty śmietany i miksujemy wszystko do momentu uzyskania kremowej masy.
CZĘŚĆ 3: PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE
Masę przelewamy przez sitko, by pozbyć się skórek limonki i pomarańczy. Dodajemy nasionka z laski wanilii. Całość mieszamy, wlewamy do naczynek i ustawiamy na blasze, którą napełniamy wodą tak, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości naczynek. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy porcje deseru do przestudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
CZĘŚĆ 4: KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE
Filetujemy pomarańcze. Cukier karmelizujemy na suchej, nagrzanej patelni. Dodajemy pomarańcze i karmelizujemy przez krótką chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
CZĘŚĆ 5: KARMELIZUJEMY CUKIER
Wierzch każdej porcji crème brûlée posypujemy cienką warstwę brązowego cukru i karmelizujemy go za pomocą palnika do momentu uzyskania brązowej skorupki.
CZĘŚĆ 6: DEKORUJEMY CRÈME BRÛLÉE
Skarmelizowane pomarańcze przekładamy do miseczki. Układamy na wierzchu listki bazylii i podajemy pomarańcze razem z crème brûlée.
Zobacz podobne
przepisy
Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!
Bajaderka jeżyki
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!
Smażone mleko z sosem żurawinowym
Miękki, mleczny środek i słodka, chrupiąca panierka łączą się w tym deserze w stylu hiszpańskim! Sprawdź, jak smakuje fried milk, czyli smażone mleko według przepisu Pawła!
Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik staropolski
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
804 dni temu
Mam uczulenie ba pomarańcze. Czy mogę je pominąć?
odpowiedz
802 dni temu
Pomarańcze nie są konieczne w tym przepisie, także jak najbardziej możesz je pominąć lub zastąpić innymi karmelizowanymi owocami :)
1326 dni temu
Na filmiku gorąca śmietana jest wlewana do żółtek. W przepisie natomiast śmietanka ma ostygnąć. To w końcu jak? Ma to znaczenie?
odpowiedz
1325 dni temu
Justyno, doprecyzowaliśmy już przepis: Śmietankę zagotuj, a minutę przed jej dodaniem do żółtek wyłącz gaz, aby śmietanka nieco straciła na temperaturze, ale nada była ciepła. Jeśli ostygnie za bardzo podgrzej ją jeszcze przez krótką chwilę :) Smacznego!