zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • rózgę kuchenną
  • folię spożywczą
  • blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm
  • łopatkę silikonową
  • papier do pieczenia
  • ręczniki papierowe

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Jajka i żółtka łączymy w misce. Dodajemy 100 ml mleka, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, sól i cynamon. Mieszamy.

Dodajemy mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną. Całość ponownie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą. Opcjonalnie: miksujemy za pomocą miksera lub robota wielofunkcyjnego.

Krok 2: GOTUJEMY MLEKO

400 ml mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy bazę deseru i bardzo energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż masa się zagęści i osiągnie jednolitą, budyniową konsystencję.

Masę przekładamy do blachy wyłożonej folią spożywczą i wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Odstawiamy do wystudzenia i umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny lub na całą noc.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY

Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy żurawiny, sok wyciśnięty z pomarańczy i otartą z niej skórkę. Mieszamy.

Gotujemy na wolnym ogniu, aż płyn odparuje, a żurawiny zmiękną. Pod koniec gotowania wyłączamy ogień, mieszamy chwilę, aż sos delikatnie przestygnie, i dodajemy masło. Ponownie mieszamy.

Krok 4: PANIERUJEMY GOTOWANE MLEKO

Bułkę tartą łączymy w misce ze zmielonym biszkoptem. Jajko rozmącamy w misce.

Zestalone gotowane mleko wyjmujemy z blaszki i przekładamy na arkusz papieru do pieczenia. Masę kroimy na mniejsze, prostokątne kawałki i oprószamy z wierzchu bułką tartą. Każdy kawałek zanurzamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z biszkoptem.

Krok 5: SMAŻYMY MLEKO

Panierowane kawałki gotowanego mleka smażymy z obu stron na głębokim, mocno rozgrzanym oleju tak, by panierka nabrała złotego koloru. Smażone mleko odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 6: PODAJEMY SMAŻONE MLEKO

Porcję sosu z żurawin przekładamy na talerz. Obok układamy kawałki smażonego mleka. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram