Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rózgę kuchenną
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm
- łopatkę silikonową
- papier do pieczenia
- ręczniki papierowe
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU
Jajka i żółtka łączymy w misce. Dodajemy 100 ml mleka, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, sól i cynamon. Mieszamy.
Dodajemy mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną. Całość ponownie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą. Opcjonalnie: miksujemy za pomocą miksera lub robota wielofunkcyjnego.
Krok 2: GOTUJEMY MLEKO
400 ml mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy bazę deseru i bardzo energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż masa się zagęści i osiągnie jednolitą, budyniową konsystencję.
Masę przekładamy do blachy wyłożonej folią spożywczą i wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Odstawiamy do wystudzenia i umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny lub na całą noc.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY
Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy żurawiny, sok wyciśnięty z pomarańczy i otartą z niej skórkę. Mieszamy.
Gotujemy na wolnym ogniu, aż płyn odparuje, a żurawiny zmiękną. Pod koniec gotowania wyłączamy ogień, mieszamy chwilę, aż sos delikatnie przestygnie, i dodajemy masło. Ponownie mieszamy.
Krok 4: PANIERUJEMY GOTOWANE MLEKO
Bułkę tartą łączymy w misce ze zmielonym biszkoptem. Jajko rozmącamy w misce.
Zestalone gotowane mleko wyjmujemy z blaszki i przekładamy na arkusz papieru do pieczenia. Masę kroimy na mniejsze, prostokątne kawałki i oprószamy z wierzchu bułką tartą. Każdy kawałek zanurzamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z biszkoptem.
Krok 5: SMAŻYMY MLEKO
Panierowane kawałki gotowanego mleka smażymy z obu stron na głębokim, mocno rozgrzanym oleju tak, by panierka nabrała złotego koloru. Smażone mleko odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6: PODAJEMY SMAŻONE MLEKO
Porcję sosu z żurawin przekładamy na talerz. Obok układamy kawałki smażonego mleka. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!
Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!
Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!
Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)