Krem borówkowy z karmelem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • 10 foremek do zapiekania
  • blender
  • robot kuchenny
  • sitko
  • blachę z rantem
  • piekarnik rozgrzany do 140°C (z termoobiegiem)

Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER

Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Do foremek wlewamy po łyżce płynnego karmelu (należy przy tym uważać, gdyż karmel jest bardzo gorący).

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z BORÓWEK

Borówki z cukrem blendujemy na gładką masę. Przelewamy na patelnię i smażymy konfiturę tak długo, dopóki nadmiar płynu nie odparuje. Powinno zostać około 180 g konfitury. Studzimy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM BORÓWKOWY

Śmietankę i mleko zagotowujemy. Dodajemy wcześniej przygotowaną konfiturę z borówek i połowę cukru. Blendujemy.

Jajka, żółtka i pozostały cukier delikatnie ucieramy (nie ubijamy). Mieszając, dodajemy do jajek połączone wcześniej składniki. Całość blendujemy i przecedzamy przez sitko. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek z karmelem.

Krok 4: PIECZEMY KREM

Foremki układamy na blasze z rantem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 140°C. Na blachę wlewamy gorącą wodę do ½ wysokości foremek.

W ten sposób pieczemy krem przez 25-30 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

Krok 5: PODAJEMY KREM

Krem delikatnie wyjmujemy z foremek od razu na talerzyki. Podajemy z owocami leśnymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!