Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 10 foremek do zapiekania
- blender
- robot kuchenny
- sitko
- blachę z rantem
- piekarnik rozgrzany do 140°C (z termoobiegiem)
Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER
Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Do foremek wlewamy po łyżce płynnego karmelu (należy przy tym uważać, gdyż karmel jest bardzo gorący).
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z BORÓWEK
Borówki z cukrem blendujemy na gładką masę. Przelewamy na patelnię i smażymy konfiturę tak długo, dopóki nadmiar płynu nie odparuje. Powinno zostać około 180 g konfitury. Studzimy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM BORÓWKOWY
Śmietankę i mleko zagotowujemy. Dodajemy wcześniej przygotowaną konfiturę z borówek i połowę cukru. Blendujemy.
Jajka, żółtka i pozostały cukier delikatnie ucieramy (nie ubijamy). Mieszając, dodajemy do jajek połączone wcześniej składniki. Całość blendujemy i przecedzamy przez sitko. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek z karmelem.
Krok 4: PIECZEMY KREM
Foremki układamy na blasze z rantem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 140°C. Na blachę wlewamy gorącą wodę do ½ wysokości foremek.
W ten sposób pieczemy krem przez 25-30 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Krok 5: PODAJEMY KREM
Krem delikatnie wyjmujemy z foremek od razu na talerzyki. Podajemy z owocami leśnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!
Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.
Zupa krem z cukinii z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!
Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kompot z suszu z cytryną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)