Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 10 foremek do zapiekania
- blender
- robot kuchenny
- sitko
- blachę z rantem
- piekarnik rozgrzany do 140°C (z termoobiegiem)
Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER
Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Do foremek wlewamy po łyżce płynnego karmelu (należy przy tym uważać, gdyż karmel jest bardzo gorący).
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z BORÓWEK
Borówki z cukrem blendujemy na gładką masę. Przelewamy na patelnię i smażymy konfiturę tak długo, dopóki nadmiar płynu nie odparuje. Powinno zostać około 180 g konfitury. Studzimy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM BORÓWKOWY
Śmietankę i mleko zagotowujemy. Dodajemy wcześniej przygotowaną konfiturę z borówek i połowę cukru. Blendujemy.
Jajka, żółtka i pozostały cukier delikatnie ucieramy (nie ubijamy). Mieszając, dodajemy do jajek połączone wcześniej składniki. Całość blendujemy i przecedzamy przez sitko. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek z karmelem.
Krok 4: PIECZEMY KREM
Foremki układamy na blasze z rantem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 140°C. Na blachę wlewamy gorącą wodę do ½ wysokości foremek.
W ten sposób pieczemy krem przez 25-30 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Krok 5: PODAJEMY KREM
Krem delikatnie wyjmujemy z foremek od razu na talerzyki. Podajemy z owocami leśnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!
Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.
Zupa krem z cukinii z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!
Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Placek ze śliwkami
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Drożdżowe bułeczki do burgerów
- Tort kanapkowy z pastą jajeczną
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
- Sałatka warzywne ciastko
- Ciasto zebra – przepis
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Krem borówkowy z karmelem
- Nalewki z owoców
- Letnia zupa jarzynowa
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Indyjska sól z przyprawami
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
- Galette gryczany z pomidorami
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)