zobacz film Budyń waniliowy z jabłkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Zagotowujemy mleko

Do garnka wlewamy 350 ml mleka i dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół. Mleko zagotowujemy. Gdy mleko się zagotuje, usuwamy laskę wanilii.

KROK 2: Przygotowujemy mieszankę mleka i żółtek

Do miski wlewamy resztę mleka, dodajemy cukier, żółtka i sól. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy dokładnie trzepaczką.

KROK 3: Mieszamy budyń

Cały czas mieszając, dolewamy do zagotowanego mleka mieszankę z żółtkami. Mieszamy do zgęstnienia. Dodajemy 1 łyżkę masła i intensywnie mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.

KROK 4: Ścieramy jabłka

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

KROK 5: Układamy warstwy deseru

Na dno pucharków nakładamy warstwę budyniu, następnie herbatników, na końcu startych jabłek. Układamy kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch budyniu dekorujemy truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Janusz z achen Janusz z achen
    1765 dni temu
    pyszny budyń jemy z tatą zawsze o 15

    odpowiedz


Budyń — deser, który pamiętamy z dzieciństwa

Przepis na budyń domowy, choć obecnie nieco zapomniany, powoli powraca do łask i przestaje być tylko pysznym wspomnieniem z dzieciństwa. Ten wszechstronny deser występuje w wielu różnych wersjach smakowych, chociaż najbardziej rozpoznawalny jest budyń z żółtek o smaku waniliowym. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż sposób na to, jak zrobić budyń waniliowy jest niezwykle prosty, o ile posiada się dobry przepis na domowy budyń. To właśnie przepis jest kluczem do uzyskania idealnie kremowego budyniu waniliowego i innych jego wariantów.

Pierwszymi budyniami raczono się już w starożytności, a dokładniej w Grecji i Rzymie. W pierwszych przepisach na budyń  znaleźć można było takie składniki jak mleko, mąkę i jajka, dopiero wraz z upływem czasu zaczęto dodawać do nich także słodki dodatek w postaci miodu, a potem cukru. Współcześnie przepis na budyń domowy nieco się zmienił, a gęsty, słodki sos stał się elementem wielu deserów, nierzadko spotkać go można także jako dodatek do ciasta. Budyń ze względu na minimalistyczny skład jest często wybierany jako składowy element fit deserów np. z jabłek czy innych owoców.

Różnorodność rodzajów domowych budyniów jest zaskakująca. Od waniliowego, czekoladowego po karmelowy — możliwości są niemal nieograniczone. Budyń może być podstawą także dla sosów i kremów. Szybki sos waniliowy z budyniu może śmiało zastąpić tradycyjny sos angielski, którego przygotowanie zajmuje sporo czasu. Niewątpliwą zaletą budyniu jest jego uniwersalność — genialnie łączy się z różnymi dodatkami takimi jak świeże owoce, orzechy, czy tytułowe herbatniki. Jego smak możemy dostosować  do własnych preferencji, kreując słodkie poczęstunki o wyjątkowych charakterze.

Pyszny domowy budyń w różnych odsłonach

Domowy budyń waniliowy to klasyka, która jest doskonałą bazą dla dalszych kulinarnych eksperymentów. Jeśli szukasz doskonałego przepisu na to, jak zrobić budyń z nutką wanilii, musisz koniecznie spróbować tytułowej receptury autorstwa Kingi Paruzel. Ten kremowy, aromatyczny budyń domowy zachwyci swoim smakiem wszystkich fanów tradycyjnych smaków!

Chcesz nieco podkręcić smak budyniu? A może marzy Ci się wersja z czekoladą czy truskawkowym aromatem? Aby nadać budyniowi nieco finezji, warto dodać do masy trochę rozpuszczonej czekolady i orzechów. Ta mocno czekoladowa wersja przepisu na budyń na pewno sprawdzi się w roli deseru na romantyczną kolację. Jednym ze smaczniejszych pomysłów na urozmaicenie domowego budyniu jest dodanie do niego świeżych owoców. Maliny, truskawki czy mango świetnie współgrają z delikatnym budyniem, tworząc pyszne połączenia smakowe.

Przepis na domowy budyń można również podkręcić w bardziej subtelny sposób, pozostawiając jego waniliowy smak. Dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej czy kardamonu nadadzą budyniowi wyjątkowego charakteru. Budyń z dodatkiem kawy lub karmelu to propozycja dla osób poszukujących nowych doznań. Jeśli zależy Ci na deserze o lekkim i orzeźwiającym smaku, do masy dodaj startą skórkę cytrynową lub pomarańczową. Niebanalną propozycją są także esencje smakowe, takie jak rum, migdały czy pomarańcze, które wzmocnią smak tego deseru.

Jak zrobić budyń?

Zastanawiasz się, jak zrobić samemu domowy budyń? Aby przyrządzić budyń własnej roboty, warto skorzystać nie tylko z tytułowego przepisu, ale także z niektórych trików znanych naszym babciom. Kluczem do uzyskania idealnej konsystencji budyniu jest stopniowe i ciągłe mieszanie masy podczas gotowania, co pozwoli Ci uniknąć grudek i uzyskać jednolitą strukturę. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że budyń staje się bardziej gładki i delikatny.

Chcesz jeszcze bardziej ujednolicić jego konsystencję? Przetrzyj masę przez sitko, aby pozbyć się grudek, a gotowy domowy budyń odstaw na chwilę do lodówki, by osiągnął odpowiednią konsystencję, zanim dodasz go do ciasta lub innego deseru. Aby jeszcze bardziej ulepszyć, to jak się robi budyń, pozwól mu gotować się na wolnym ogniu przez dłuższy czas. To pozwoli składnikom dokładnie połączyć się, nadając deserowi głębszy smak i lepszą strukturę.

Myśląc o przepisie na domowy budyń, pewnie zastanawiasz się, co z dodatkiem jajek. Dodanie całych jajek, żółtek lub białek do masy budyniowej wpływa na konsystencję, smak i teksturę deseru. Całe jajka nadają budyniowi jedwabistą konsystencję i intensywniejszy smak, podczas gdy żółtka nadają deserowi bardziej kremową i gęstszą konsystencję. Dodanie do budyniu samych białek sprawi, że będzie lekki, puszysty, a jego kolor znacznie jaśniejszy.

Pyszny budyń – przepis Kuchni Lidla

Budyń z całym jajkiem, wersja na żółtkach, z masłem, wanilią czy orzechami — wersji tego deseru jest tak wiele, a każda z nich równie smaczna. Możliwość dowolnej modyfikacji przepisu na budyń domowej roboty to największa zaleta tego deseru. Nie trzeba mocno trudzić się, by urozmaicić jego smak czy zmienić konsystencję tak, aby pasowała do danego ciasta czy deseru.

Jeśli potrzebujesz pomysłu na szybki i pyszny deser z budyniem, musisz obowiązkowo spróbować tytułowych jabłek i herbatników przykrytych aromatycznym, waniliowym budyniem autorstwa Kingi Paruzel. Przepis ten możesz rzecz jasna jeszcze bardziej podkręcić, dodając do niego swoje ulubione składniki np. pokruszone orzechy, pestki słonecznika, czy dodatkowy owoc.

Przepis na to, jak ugotować budyń domowy, wcale nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Gotowanie domowego budyniu to kulinarne wyzwanie, które wymaga od nas cierpliwości, znajomości podstawowych zasad przygotowywania sosów z dodatkiem jaj i mąki oraz energii. W końcu samo roztrzepanie budyniu to nie lada wyzwanie! Odkrywając tajniki przygotowywania budyniu w domu, możemy czerpać radość z tworzenia unikalnych i smacznych dań, które z pewnością zagoszczą na Twoim stole na dłużej.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!