Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy budyń
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka przelewamy 400 ml mleka, dodajemy nasionka i zagotowujemy je wraz z białą czekoladą. Żółtka ucieramy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Do masy dolewamy odrobinę zagotowanego mleka, mieszamy i całość przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem – energicznie mieszamy, doprowadzając do zagotowania.
Krok 2: Przygotowujemy konfiturę
Pomarańczę dokładnie szorujemy. Ocieramy skórkę z połowy owocu. Z całej pomarańczy wyciskamy sok. Wylewamy go na patelnię, dodajemy cukier, truskawki oraz otartą skórkę. Konfiturę gotujemy na średnim ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gorący budyń przelewamy do salaterek. Gorącą konfiturę przekładamy na budyń. Podajemy na ciepło lub na zimno!
Zobacz podobne
przepisy
Walentynkowy budyń czekoladowy
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrupiące ciasteczka czekoladowe
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Napoleonka waniliowa
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Żelki pomarańczowo-marchewkowe
- Budyń migdałowy z chia
- Wegański budyń z marakują
- Budyń waniliowy z jabłkami
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Śledź marynowany po mazursku
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Wigilijny makowiec
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Sałatka z białej fasoli
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Wegańska chałka
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2671 dni temu
Mam pytanie do konfitury - nie jest nigdzie napisane czy truskawki trzeba wczesniej rozdrobnic przed dodaniem na patelnie. Dziekuje za odpowiedz
odpowiedz