Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy budyń

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka przelewamy 400 ml mleka, dodajemy nasionka i zagotowujemy je wraz z białą czekoladą. Żółtka ucieramy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Do masy dolewamy odrobinę zagotowanego mleka, mieszamy i całość przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem – energicznie mieszamy, doprowadzając do zagotowania.

Krok 2: Przygotowujemy konfiturę

Pomarańczę dokładnie szorujemy. Ocieramy skórkę z połowy owocu. Z całej pomarańczy wyciskamy sok. Wylewamy go na patelnię, dodajemy cukier, truskawki oraz otartą skórkę. Konfiturę gotujemy na średnim ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gorący budyń przelewamy do salaterek. Gorącą konfiturę przekładamy na budyń. Podajemy na ciepło lub na zimno!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    442 dni temu
    Mam pytanie do konfitury - nie jest nigdzie napisane czy truskawki trzeba wczesniej rozdrobnic przed dodaniem na patelnie. Dziekuje za odpowiedz

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram