Budyń waniliowo-migdałowy

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy budyń

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka przelewamy 400 ml mleka, dodajemy nasionka i zagotowujemy je wraz z białą czekoladą. Żółtka ucieramy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Do masy dolewamy odrobinę zagotowanego mleka, mieszamy i całość przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem – energicznie mieszamy, doprowadzając do zagotowania.

Krok 2: Przygotowujemy konfiturę

Pomarańczę dokładnie szorujemy. Ocieramy skórkę z połowy owocu. Z całej pomarańczy wyciskamy sok. Wylewamy go na patelnię, dodajemy cukier, truskawki oraz otartą skórkę. Konfiturę gotujemy na średnim ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gorący budyń przelewamy do salaterek. Gorącą konfiturę przekładamy na budyń. Podajemy na ciepło lub na zimno!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Walentynkowy budyń czekoladowy

Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!

Walentynkowy budyń czekoladowy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Strudel jabłkowo-marchewkowy

Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Letnie owoce pod kruszonką

Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Letnie owoce pod kruszonką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2894 dni temu
    Mam pytanie do konfitury - nie jest nigdzie napisane czy truskawki trzeba wczesniej rozdrobnic przed dodaniem na patelnie. Dziekuje za odpowiedz

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!