
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miarkę do odmierzania mleka
- trzepaczkę
- mikser ręczny
Krok 1: GOTUJEMY WIŚNIE
Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, cukier oraz sok z pomarańczy. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania nadmiaru płynu i uzyskania konsystencji konfitury.
Krok 2: PRZYGOTOWYWUJEMY BUDYŃ
400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 3 korzenne ciastka. Gotujemy, aż ciastka staną się miękkie.
KROK 3: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Do gotującego się mleka dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady całość miksujemy na gładką masę. Pozostawiamy na zmniejszonym gazie.
KROK 4: ZAGĘSZCZAMY BUDYŃ
Pozostałe 100 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy.
Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo do garnka z czekoladą. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
KROK 5: PODAJEMY BUDYŃ
Na dno każdej miseczki przekładamy po 1 łyżce konfitury z wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie układamy gorące wiśnie. Do dekoracji dodajemy listki mięty i korzenne ciasteczka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Boczek pieczony
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1634 dni temu
beznadzieja
Odpowiedz
1635 dni temu
jestem bardzo zakochany w tym ciastku jest mega smacznt poleca
Odpowiedz
1795 dni temu
Deser wart przygotowania. Połączenie smaku wiśni z czekoladą z piernikową nutką - bajka!
Odpowiedz
1796 dni temu
Panie Pawle proszę o tort makowy.
Odpowiedz