Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miarkę do odmierzania mleka
- trzepaczkę
- mikser ręczny
Krok 1: GOTUJEMY WIŚNIE
Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, cukier oraz sok z pomarańczy. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania nadmiaru płynu i uzyskania konsystencji konfitury.
Krok 2: PRZYGOTOWYWUJEMY BUDYŃ
400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 3 korzenne ciastka. Gotujemy, aż ciastka staną się miękkie.
KROK 3: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Do gotującego się mleka dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady całość miksujemy na gładką masę. Pozostawiamy na zmniejszonym gazie.
KROK 4: ZAGĘSZCZAMY BUDYŃ
Pozostałe 100 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy.
Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo do garnka z czekoladą. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
KROK 5: PODAJEMY BUDYŃ
Na dno każdej miseczki przekładamy po 1 łyżce konfitury z wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie układamy gorące wiśnie. Do dekoracji dodajemy listki mięty i korzenne ciasteczka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Boczek pieczony
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
39 dni temu
Na taką ilość mleka proponuję dać mniej mąki. Budyń wyszedł zbyt gęsty (trochę "klejuch").
Odpowiedz
1680 dni temu
beznadzieja
Odpowiedz
1680 dni temu
jestem bardzo zakochany w tym ciastku jest mega smacznt poleca
Odpowiedz
1840 dni temu
Deser wart przygotowania. Połączenie smaku wiśni z czekoladą z piernikową nutką - bajka!
Odpowiedz
1841 dni temu
Panie Pawle proszę o tort makowy.
Odpowiedz