Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miarkę do odmierzania mleka
- trzepaczkę
- mikser ręczny
Krok 1: GOTUJEMY WIŚNIE
Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, cukier oraz sok z pomarańczy. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania nadmiaru płynu i uzyskania konsystencji konfitury.
Krok 2: PRZYGOTOWYWUJEMY BUDYŃ
400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 3 korzenne ciastka. Gotujemy, aż ciastka staną się miękkie.
KROK 3: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Do gotującego się mleka dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady całość miksujemy na gładką masę. Pozostawiamy na zmniejszonym gazie.
KROK 4: ZAGĘSZCZAMY BUDYŃ
Pozostałe 100 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy.
Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo do garnka z czekoladą. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
KROK 5: PODAJEMY BUDYŃ
Na dno każdej miseczki przekładamy po 1 łyżce konfitury z wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie układamy gorące wiśnie. Do dekoracji dodajemy listki mięty i korzenne ciasteczka.
Zobacz podobne
przepisy
Walentynkowy budyń czekoladowy
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!
Budyń waniliowo-migdałowy
Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!
Wegański budyń z marakują
Deser z dzieciństwa w nowej odsłonie! Kinga przygotowała dla Was budyń jaglany, który zachwyca delikatnością i lekkim, owocowym smakiem.
Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Brownie z espresso i wiśnią
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Kalafiorowa zupa krem
- Kanapki z serem, szynką i warzywami
- Deser lodowy z owocami
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Sałatka z makaronu soba
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Tosty z awokado i jajkiem
- Bezglutenowe ciasto z daktylami
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
- Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
- Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
- Kurczak w panierce z prażonej cebuli
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Placuszki bananowe z 4 składników
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kanapka bagietka i krewetka
- Wielkanocne koszyczki
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1300 dni temu
beznadzieja
odpowiedz
1300 dni temu
jestem bardzo zakochany w tym ciastku jest mega smacznt poleca
odpowiedz
1460 dni temu
Deser wart przygotowania. Połączenie smaku wiśni z czekoladą z piernikową nutką - bajka!
odpowiedz
1461 dni temu
Panie Pawle proszę o tort makowy.
odpowiedz