zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ:

  • miarkę do odmierzania mleka
  • trzepaczkę
  • mikser ręczny

Krok 1: GOTUJEMY WIŚNIE

Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, cukier oraz sok z pomarańczy. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania nadmiaru płynu i uzyskania konsystencji konfitury.

Krok 2: PRZYGOTOWYWUJEMY BUDYŃ

400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 3 korzenne ciastka. Gotujemy, aż ciastka staną się miękkie.

KROK 3: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Do gotującego się mleka dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady całość miksujemy na gładką masę. Pozostawiamy na zmniejszonym gazie.

KROK 4: ZAGĘSZCZAMY BUDYŃ

Pozostałe 100 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy.

Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo do garnka z czekoladą. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.

KROK 5: PODAJEMY BUDYŃ

Na dno każdej miseczki przekładamy po 1 łyżce konfitury z wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie układamy gorące wiśnie. Do dekoracji dodajemy listki mięty i korzenne ciasteczka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Marta Marta
    13 dni temu
    Deser wart przygotowania. Połączenie smaku wiśni z czekoladą z piernikową nutką - bajka!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    14 dni temu
    Panie Pawle proszę o tort makowy.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram