zobacz film Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miarkę do odmierzania mleka
  • trzepaczkę
  • mikser ręczny

Krok 1: GOTUJEMY WIŚNIE

Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, cukier oraz sok z pomarańczy. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania nadmiaru płynu i uzyskania konsystencji konfitury.

Krok 2: PRZYGOTOWYWUJEMY BUDYŃ

400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 3 korzenne ciastka. Gotujemy, aż ciastka staną się miękkie.

KROK 3: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Do gotującego się mleka dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady całość miksujemy na gładką masę. Pozostawiamy na zmniejszonym gazie.

KROK 4: ZAGĘSZCZAMY BUDYŃ

Pozostałe 100 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy.

Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo do garnka z czekoladą. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.

KROK 5: PODAJEMY BUDYŃ

Na dno każdej miseczki przekładamy po 1 łyżce konfitury z wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie układamy gorące wiśnie. Do dekoracji dodajemy listki mięty i korzenne ciasteczka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • HU* HU*
    1321 dni temu
    beznadzieja

    odpowiedz

  • psi patrol kocham psi patrol kocham
    1321 dni temu
    jestem bardzo zakochany w tym ciastku jest mega smacznt poleca

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1481 dni temu
    Deser wart przygotowania. Połączenie smaku wiśni z czekoladą z piernikową nutką - bajka!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1483 dni temu
    Panie Pawle proszę o tort makowy.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!